تاریخ : Thu 07 Dec 2023 - 02:16
کد خبر : 89991
سرویس خبری : نقد روز

سلبریتیسم سیاه در مرز بازرگان

امیر تتلو روز گذشته از مرز ترکیه به ایران بازگردانده شد؛

سلبریتیسم سیاه در مرز بازرگان

روز گذشته بالاخره پس از حواشی بسیار امیرحسین مقصودلو یا همان امیرتتلو از طریق مرز بازرگان، به ایران بازگردانده شد. برخی می‌گویند انتقال تتلو از مرز بازرگان نشان داد که مساله استرداد تتلو مطرح نبود.

زینب مرزوقی، خبرنگار گروه نقد روز: روز گذشته بالاخره پس از حواشی بسیار امیرحسین مقصودلو یا همان امیرتتلو از طریق مرز بازرگان، به ایران بازگردانده شد. برخی می‌گویند انتقال تتلو از مرز بازرگان نشان داد که مساله استرداد تتلو مطرح نبود. بلکه ترکیه او را به‌خاطر اقدامات غیرقانونی‌اش در این کشور و همچنین امضای برگه دیپورت از این کشور اخراج کرده است؛ چرا‌که در‌صورت استرداد، می‌بایست پلیس ایران متهم را در ترکیه تحویل می‌گرفت و از طریق فرودگاه امام خمینی به تهران منتقل می‌کرد. تتلو قرار بود ۲۸ اکتبر (۶ آبان) در شهر اوبرهاوزن آلمان کنسرت برگزار کند که در پی فشار برخی ایرانیان ساکن آلمان و اعتراض به این اجرا لغو شد. کنشگران ایرانی از مقام‌های شهر اوبرهاوزن درخواست کرده بودند به‌علت آنچه اظهارات «ضدحقوق بشری» و «ضدزن» این خواننده دانسته می‌شود، کنسرت او را لغو کنند. در طوماری الکترونیکی که علیه تتلو در شبکه‌های مجازی منتشر شده آمده است: «امیر تتلو در گذشته در برنامه‌ها و ترانه‌هایش اظهارات منافی کرامت انسانی نسبت به زنان ایرانی خصوصا زنانی که در ناآرامی‌های اخیر کشور فعال بودند؛ ایراد کرده و همچنین بارها به اقوام ایرانی توهین کرده است.» چند روز قبل نیز خود او تصویری از گذرنامه و بلیت استانبول به تهران منتشر و اعلام کرد که در راه بازگشت به ایران است. تتلو در سال‌های اخیر به‌دلیل کاراکتر حاشیه‌سازش، درگیر مسائل بسیاری بود.
اما تتلو از کجا به اینجا رسید و چه اتفاقی افتاد که امروز پلیس ترکیه به اتفاقات خانه‌اش ورود می‌کند و در‌نهایت او را از ترکیه اخراج و تحویل ایران می‌دهد؟ اوایل دهه 80، امیر مقصودلو یا همان امیر تتلو از چهره‌های مطرح رپ فارسی زیر‌زمینی بود. در کنار تعدادی دیگر از خواننده‌های رپ به‌عنوان نسل اول رپ فارسی به‌شمار می‌رفت. به‌دلیل نبوغ در خوانندگی و البته نویسندگی ترانه‌هایش؛ طرفداران خاص خودش را داشت. اوایل دهه 90 درصدد گرفتن مجوز از نهادهای فرهنگی، به‌دنبال گرفتن تایید و جلب مقبولیت از مسئولان فرهنگی؛ تتلو مسیری را پیش برد که باعث شد از نام، عشق به شهرت و هوادارانش سوءاستفاده شود.
تتلو برای جلب مقبولیت تا جایی پیشرفت که خود را ملزم می‌دانست تا هوادارانش را هدایت کند و از هوادارانش می‌خواست نماز بخوانند و حجاب را رعایت کنند. در آستانه جام‌جهانی، ترانه‌ای با عنوان«من هم یکی از اون یازده‌تام» برای تیم ملی خواند و همکاری با نهادهای همسوی با دولت تا جایی پیشرفت که با همکاری یکی از ارگان‌های فرهنگی مطرح کشور نیز ترانه‌ای برای انرژی هسته‌ای خواند. به برنامه‌های فرهنگی و دیدارهای سیاسی دعوت و از او به‌عنوان یک چهره انقلابی هم تقدیر می‌شد. از طرفی حتی باشگاه پرسپولیس نیز او را فراخواند و برای همکاری و بازی این چهره در تیم پرسپولیس هم اعلام رضایت کرد. تتلو در تمام این مسیر، ظرفیتی به نام هوادارانش را داشت و به‌هرحال می‌شد از راه‌هایی نیز از این ظرفیت استفاده شود؛ هر چند مقبولیتی صفر و صدی نزد تمام هوادارانش نداشت و برخی صرفا او را یک خواننده می‌دانستند و نه یک کنشگر سیاسی- اجتماعی؛ اما در طول این مدت، تتلو برای دیدارهای سیاسی دعوت ‌شد. از پرسپولیس تایید بازی گرفت و روی ناو جنگی خوانندگی کرد. ولی نتیجه تمام اینها چیزی نبود به‌جز سوءاستفاده سیاسی از نام خواننده جوانی که جمعیت قابل توجهی هوادار نوجوان داشت و برخی از همین نوجوانان منتظر بودند تا سلبریتی محبوب‌شان لب ‌تر کند و آنها مطیع بگویند چشم و امرش شود.
تتلو وقتی تمام راه‌ها را برای اخذ مجوز طی کرد و بعد به در بسته خورد، گزینه طغیان را در پیش گرفت. اواخر دهه 90 از همه‌جا ناامید به خارج از کشور رفت و نقطه سقوط او دقیقا وقتی آغاز شد که او پس از مهاجرت، طغیان را برای نادیده گرفته شدن انتخاب کرد. از آن زمان، خواندن آهنگ‌های مبتذل با محتواهایی منشوری آغاز شد. لایوهایی عجیب و کارهایی عجیب‌ و غریب‌تر از سر گرفته شد و تبدیل شد به نمادی از سخیف، غیراخلاقی و غیرعقلانی بودن یک انسان. در جایی ایستاد و هوادارانش را به کارهایی فراخواند که حتی به دور از شأن انسانیت بود. جایگاهی که امروز تتلو در آن ایستاده است، دقیقا پس‌زدن تمام اعتقادهایی است که اگر به آن عمل شود، فرد می‌تواند یک زندگی سالم و آرامی داشته باشد، اما خلاف جریان رودخانه رفت و همین امر یعنی طغیان. تتلو امروز به‌طور رسمی و علنی اعلام می‌کند که حرمسرا دارد و از دختران نوجوان برای روابط غیرمشروع فراخوان منتشر می‌کند، در میان انبوه فالوورانش به والدینش فحاشی می‌کند و از جایگاه والدین در خانواده ایرانی تقدس‌زدایی می‌کند، مواد مخدر استفاده می‌کند و دختران نوجوان را به خانه‌اش می‌کشاند تا همراه او مواد مصرف کنند و در این بین نیز باعث آزار و تعرض جنسی هم می‌شود. تمام اینها طغیان است. طغیان در برابر اخلاق، شرع و حتی زیست غریزی انسان‌هاست. تمام اینها اثر معکوس دیده شدن و بالا بردن فردی است که به دنبال جلب رضایت و گرفتن مجوز بود اما به‌یکباره پس زده شد. با این وجود ولی همچنان خیل عظیمی از نوجوانان درگیر این کاراکتر با تمام اوصاف خوب قبلی و بد فعلی او هستند.

ادامه مطلب را اینجا بخوانید.