سید مهدی طالبی، خبرنگار گروه بینالملل: 89 میلیارد دلار کمک نظامی مستقیم و حدود 150 میلیارد دلار کمکهای غیرنظامی، تا به امروز نتوانسته معادله جنگ اوکراین را به نفع کییف و ناتو رقم بزند. قرار بود کمکهای نظامی و دلاری غرب، در ضدحمله بهاری که از ماهها پیش آغاز شد، اثر خود را به نمایش بگذارد. ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در زمستان 2022 وعده میداد ارتش یک میلیون نفریاش با گرم شدن هوا و آب شدن یخها، یورشی سهمگین را به مواضع روسیه در جنوب اوکراین ترتیب خواهد داد. سربازان اوکراینی حمله خود را در اواخر بهار و نخستین روزهای تابستان، شروع کردند اما روی زمین، اتفاق چشمگیری رخ نداد. حالا با شروع فصل سرما و احتمالا ناتوانی ارتش اوکراین برای یک عملیات گسترده، صحنه روشنتر از قبل شده است. هنوز معلوم نیست چه کسی قرار است فریاد «پادشاه لخت است» را سر دهد اما بعید است که کشورهای غربی بخواهند همچنان روی اسب بازنده شرطبندی کنند و منابع مالی و تسلیحاتی خود را به باتلاق اوکراین سرازیر کنند.
براساس گزارشهای منتشرشده، در حمله بهاری اوکراین، بیش از 50 هزار سرباز اوکراینی کشته و 150 هزار نفر دیگر زخمی شدند. این تلفات باعث شد زلنسکی تیپ ۸۲ هوابرد و تیپ ۴۶ را که آخرین یگانهای ذخیره ارتش اوکراین بودند، روانه میدان کند. تیپ 82 با ۲۰۰۰ نیرو و خودروهای جنگی ماردر و استرایکر و همچنین تانکهای چلنجر ۲ نیز پس از آنکه زیر حملات هوایی روسیه بخشی از استعداد خود را در روبوتین در منطقه زاپوریژیا مستقر کرد با حملات گسترده روسها به تماشای انهدام خودروهای زرهی و تانکهای انگلیسیاش نشست.
شکستهای اوکراین در شرایطی تداوم دارند که با آشکار شدن قطعی حمله بهاری، مقامات ناتو سعی کردند با فروش خاک اوکراین به روسیه، جنگ را متوقف سازند. بر همین اساس«استیان ینسن»، رئیس دفتر دبیرکل ناتو ماه گذشته اعلام کرد کییف میتواند با واگذاری بخشی از خاکش به روسیه جنگ را تمام کرده و به عضویت این سازمان درآید. این پیشنهاد شرمآور که به راحتی توسط یک مقام نهچندان بلندپایه ناتو در نیمه دوم سال 2023 بیان میشد، در سال 2022 حتی برای شخصیتی غیردولتی و البته برجسته مانند هنری کیسینجر قفل بود. هنری کیسینجر، وزیرخارجه و مشاور امنیت ملی اسبق آمریکا در نخستین ماههای جنگ تاکید کرده بود «اوکراین بخشی از خاک خود را برای پایان دادن به جنگ به روسیه واگذار کند» اما به دنبال افزایش انتقادات حرفهایش را به نوعی پس گرفت. امروز اما پیشبینی یا پیشنهاد این پیرمرد صدساله به سرنوشت محتوم اوکراین بدل شده است.
گزارش کامل سیدمهدی طالبی را اینجا بخوانید