تاریخ : Tue 12 Sep 2023 - 02:21
کد خبر : 84613
سرویس خبری : جامعه

وقتی اخلاق بر فوتبال پیروز شد

به بهانه استعفای لوئیس روبیالس، رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا به‌خاطر اقدام غیراخلاقی در جام‌جهانی

وقتی اخلاق بر فوتبال پیروز شد

قهرمانی تیم ملی بانوان اسپانیا در جام‌جهانی فوتبال به‌راحتی می‌توانست برای مردم این کشور و بازیکنان این تیم خاطره‌ای شیرین و رویایی باشد اما جوگیری روبیالس در مراسم اهدای مدال به بازیکنانش، این شب را برای بازیکنان این تیم تلخ کرد.

عطیه همتی، دبیر گروه نقد روز: «رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا استعفا داد» خبر تک‌خطی و پرسروصدایی که جلد این روزهای تمام روزنامه‌های اسپانیایی شد تا نشان دهد قدرت جمعی بازیکنان خانم این کشور در مقابل رفتار غلط روبیالس تا چه حد می‌تواند قوی باشد و بتواند روبیالس را از روزهای رویایی امپراتوری‌اش در فدراسیون فوتبال اسپانیا به زیر بکشد.

ماجرا از کجا شروع شد؟
قهرمانی تیم ملی بانوان اسپانیا در جام‌جهانی فوتبال به‌راحتی می‌توانست برای مردم این کشور و بازیکنان این تیم خاطره‌ای شیرین و رویایی باشد اما جوگیری روبیالس در مراسم اهدای مدال به بازیکنانش، این شب را برای بازیکنان این تیم تلخ کرد تا از خودشان بپرسند در ذهن روبیالس چه می‌گذرد. خوش‌وبش و در آغوش گرفتن‌های اگزجره آقای رئیس به بهانه شادی و همچنین از حد خارج شدن وی، صدای بازیکنان و درنتیجه صدای فوتبالیست‌های زن این کشور را حسابی درآورد. روبیالس به خاطر بوسیدن لب‌های مهاجم اسپانیا به آزار جنسی متهم شد. روبیالس گرچه برای توجیه ماجرا گفت که این اقدام دوطرفه و با رضایت بوده است. اما «جنی هرموسو» مهاجم این تیم از او شکایت کرد و این رفتار وی را نوعی آزار جنسی و فیزیکی دانست تا روبیالس در روزهایی که باید باد در غبغب می‌انداخت و به عملکرد فنی خود در فدراسیون فوتبال افتخار می‌کرد، روزهای جهنمی را پشت‌سر بگذارد.

تا روبیالس نرود بازی نمی‌کنیم
روبیالس که در روزهای اول خیال می‌کرد موضوع با انکار یا حتی یک عذرخواهی تمام می‌شود، مساله را گردن رسانه‌ها انداخت و معتقد بود موضوع چندان جدی نیست و آنها دارند شلوغش می‌کنند و او هیچ قصدی برای استعفا ندارد. اما به مرور همه بازیکنان زن این کشور پشت مهاجم تیم‌شان ایستادند و گفتند تا روبیالس برکنار نشود در هیچ زمینی توپ نخواهند زد. از طرفی قانون جدید اسپانیا بین آزار و اذیت جنسی و تجاوز تمایزی قائل نبود و روبیالس ممکن بود بین یک تا چهار سال به زندان و همچنین جریمه نقدی محکوم شود. رسوایی‌ای که دیگر تا ابد بر چهره مهم‌ترین مقام فوتبالی اسپانیا می‌نشست و زندگی حرفه‌ای و شخصی او را به شکل جدی تهدید می‌کرد. اما مقاومت هرچه بیشتر روبیالس بر صندلی ریاست فدراسیون فوتبال این کشور، روزبه‌روز به تعداد حامیان هرموسو و مخالفان خودش اضافه ‌کرد تا آنجا که حتی شهروندان اسپانیایی نیز به کمپین استعفای او پیوستند. موضوعی که به‌خوبی نشان می‌داد قبح حرمت‌شکنی روبیالس حتی بزرگ‌تر از قهرمانی اسپانیا در جام‌جهانی است و آنها با وجود همه تلاش‌های آقای رئیس برای این قهرمانی این خطای بزرگ و فاحش او را نخواهند بخشید.

Me too علیه آقای رئیس
«فمینیسم تقلبی» کلیدواژه‌ای بود که روبیالس برای مقابله با کمپین‌هایی که علیه او صورت گرفت به آن پناه برد. با این حال او هرچه تلاش کرد از حرارت ماجرا کم کند، موفق نشد. مسئولان فیفا هم وقتی دیدند روبیالس خیال بلند شدن از روی صندلی‌اش را ندارد در حکمی وی را 90 روز از کلیه فعالیت‌های ورزشی چه در سطح ملی و چه در سطح بین‌المللی تعلیق کردند تا او اولین سیلی را از فیفا بخورد. ماجرای روبیالس در اسپانیا به حدی داغ شد که یولاندا دیاز، وزیر کار این کشور خواستار مداخله دولت درباره روبیالس شد و وضعیت را اضطراری اعلام کرد. از طرفی کاربران شبکه‌های اجتماعی در این کشور محتواهای مربوط به روبیالس را با هشتگ معروف آزار و اذیت جنسی در جهان یعنی #metoo منتشر می‌کردند تا بتوانند فشار بیشتری به آقای رئیس بیاورند. بسیاری از فعالان حوزه زنان اسپانیایی نیز در اعتراض به روبیالس با پلاکاردهایی علیه او به خیابان آمدند تا اوضاع هر روز برای وی سخت‌تر شود.

استعفا می‌دهم اما از شرافتم دفاع می‌کنم
سرانجام بعد از 20 روز جهنمی برای فوتبال اسپانیا و لوئیس روبیالس رئیس فدراسیون این کشور، روبیالس تصمیم گرفت در یک شوی تلویزیونی در لندن روبه‌روی دوربین بنشیند و بگوید که استعفا خواهد داد و بعد از پایان دوران محرومیتی که فیفا برایش تعیین کرده دیگر به سمت خود باز نخواهد گشت. او در این مصاحبه که مقابل «پیرز مورگان» روزنامه‌نگار و مجری انگلیسی نشسته بود، گفت: «بله استعفا می‌دهم و باید این کار را انجام دهم چون دیگر نمی‌توانم به کارم ادامه دهم. این تصمیم را هم زمانی گرفتم که مطمئن شدم جدایی‌ام به ثبات فوتبال اسپانیا کمک می‌کند و به ما این امکان را می‌دهد که جام‌جهانی 2030 را به کشورمان بیاوریم.» روبیالس در این مصاحبه دوساعته که بخشی از آن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد می‌گوید که از حیثیت، شرافت و بی‌گناهی‌اش دفاع خواهد کرد و به آینده ایمان دارد و احتمالا آینده مشخص خواهد کرد که او بیگناه است.

وقتی رفتی در را هم ببند!
روبیالس همزمان با مصاحبه‌اش در یک برنامه تلویزیونی استعفایش را در توئیتر و اینستاگرامش اعلام کرد تا پایانی باشد بر 20 روز پر فراز و نشیب در فوتبال زنان اسپانیا. فوتبال زنانی که این روزها توپ را از فوتبال مردان این کشور گرفته و در اخبار این کشور حسابی خبرساز بوده است. با اینکه روبیالس عملکرد خوبی برای زنان این کشور در فوتبال داشته است و حتی برخی باشگاه‌های بزرگ اسپانیایی مانند رئال مادرید زمان وی تیم زنان‌شان را تاسیس کردند اما او بخشیده نشد و شاید پرونده حرفه‌ای خودش را در مدیریت ورزشی با تنها 45 سال سن بسته دید. اعلام استعفای او در شبکه‌های اجتماعی بازخوردهای جالبی هم از سوی کاربران داشته است. برخی از وی بابت این استعفا تشکر کردند و برخی هم با گذاشتن کاریکاتورها یا حتی گیف‌هایی مربوط به استعفایش حسابی از خجالتش درآمدند. اما یکی از کامنت‌های کاربران برای روبیالس این بود:« y cierria la puerta cuando te largues» «وقتی رفتی در را هم ببند.»

درسی که فوتبال اسپانیا به دنیا داد
این روزهای فوتبال اسپانیا یک کلاس قانونمداری تمام‌عیار برای همه کشورهای جهان است که حتما بخش بزرگی از آن را مدیون روبیالس است. کشوری که بالاخره توانست در فوتبال زنان نیز خودی نشان بدهد و به امپراتوری آمریکا در جام‌جهانی زنان بعد از دو دوره متوالی قهرمانی پایان دهد و نام خود را برای اولین بار در لیست قهرمانان جای دهد، اما حاضر نشد با وجود این افتخار بزرگ از قوانین و اخلاق حرفه‌ای حاکم بگذرد. استعفای روبیالس که تحت فشار همه ارکان حکومتی اسپانیا بود نشان داد حتی افتخاری به بزرگی قهرمانی در جام‌جهانی هم نمی‌تواند بی‌اخلاقی را توجیه کند. همان‌طور که نخست‌وزیر اسپانیا به‌عنوان یکی از بلندپایه‌ترین مقامات سیاسی این کشور گفت که این اقدام قابل قبول نیست و حتی عذرخواهی روبیالس هم برای آن کافی نیست. فوتبال اسپانیا پیش از این نیز نشان داده تحت هیچ شرایط حاضر نیست از قوانین حاکم بر کشور خود عقب بکشد تا آنجا که لیونل مسی ستاره بی‌چون و چرای بارسلونا که یکی از مهم‌ترین بازیکنان لیگ این کشور بود به‌خاطر موانع قانونی موجود در لالیگا با چشم‌هایی گریان جدا شد.
اعضای تیم ملی فوتبال زنان این کشور نیز در اتحادی ستودنی اعلام کردند که هیچ جوره حاضر نیستند اجازه دست‌درازی و تعدی از اخلاق عرفی و فرهنگی این کشور را در هیچ سطحی به کسی بدهند و شاید بتوان ماجرای روبیالس را درس تاریخی تیم ملی زنان این کشور به جهان دانست. درسی که نشان می‌دهد حتی اخلاق از فوتبال مهم‌تر است و آزار زنان در هیچ سطحی پذیرفتنی نیست.