تاریخ : Sun 03 Sep 2023 - 10:34
کد خبر : 84148
سرویس خبری : جامعه

میرجاوه حسینیه شد

روایت میدانی «فرهیختگان» از حضور زائران پاکستانی اربعین در مرز ریمدان؛

میرجاوه حسینیه شد

فرصت سفر به منطقه بلوچستان بعد از دوسال دوری فرصتی نیست که بخواهم از دستش بدهم. مدتی است که از مدار کار و فعالیت در منطقه بلوچستان فاصله گرفته بودم. تصویر جاده‌ها و شمایل شهرها و روستاهای بلوچستان را به زحمت به یاد می‌آوردم در حافظه‌ام چهره آدم‌ها و صداهایشان ژنده و رنگ و رو رفته شده بود. فرصتی که در خانه‌ام را زده بود، اگر هر چیزی جز خدمت به زوار بود شاید قید سفر را می‌زدم و به مقصد آشناتری برای سفر فکر می‌کردم. اما حالا ‌انگیزه‌ام دو چندان است. شوق رفتن هر لحظه در پاهایم قوت می‌گیرد.

حانیه قاسمیان، خبرنگار: اخبار اوضاع پیچیده و نابسامان پایانه‌های مرزی ریمدان و میرجاوه و بلاتکلیفی زوار پاکستانی در فضای مجازی پخش شده. همه حرف و حدیث‌های راست و دروغ از شلوغی مرز گرفته تا معطلی چند روزه زوار در شهرهای چابهار و ایرانشهر و کرمان را در ذهنم جاداده‌ام. حالا دیگر ‌انگیزه‌ام برای سفر به همه بلاتکلیفی‌ها و خطر‌ها و هشدار‌ها می‌چربد.

از مبدا تهران به هیچ مقصدی از شهر‌های جنوب شرقی کشور بلیت پیدا نمی‌شود، مشکل برای امروز و دیروز نیست. ناوگان فرسوده حمل‌ونقل عمومی کشور در این چندماه اخیر و بعد از جریانات قیمت‌گذاری‌ها ناکارآمد‌تر از همیشه است. علاوه‌بر این در ایام اربعین که عمده توان همین ناوگان پیر و خسته به‌سمت مرز‌های غربی متمایل است، رسما هیچ بلیتی برای استان‌های شرقی پیدا نمی‌شود.

سرتاسر حیاط مسجد و چمن‌های اطراف مسجد را زائران پاکستانی روی زمین با پای برهنه و بدون روانداز و بعضا بدون زیرانداز خوابیده‌اند. بعضی وسایل سفرشان را زیر سر گذاشته‌اند و بعضی کنارشان انگاری که از امنیت سفر و لوازم سفرشان مطمئن باشند یا خود و متعلقات‌شان را به دست امن‌تری سپرده باشند. 

می‌گویند دو روز در راه بودند تا به مرز ریمدان برسند، یک روز در مرز پاکستان و نیم روز در مرز ایران معطل شده‌اند. یک روز است که در مسجد معطلند و انگار قرار است فردا صبح به سمت عراق حرکت کنند. ترس‌شان این است که در میانه راه پول‌هایشان تمام شود و نتوانند به عراق برسند. زن پیرتر مچ دستش را نشان می‌دهد و می‌گوید برای جور کردن پول زیارت چهار تا از النگو‌هایش را فروخته‌.

می‌گوید مادر و پدرش چهارسال پس‌انداز کرده‌اند تا بتوانند او و خواهرش را به زیارت بفرستند. ادامه می‌دهد که پس اندازشان کفاف سفر دسته‌جمعی‌شان را نمی‌داده و پدرش تصمیم گرفته او و خواهرش را راهی کند.

می‌خواهد که اینترنت را هات‌اسپات کنم. اینترنتش که وصل می‌شود، تلاش می‌کند که با واتساپ به شماره‌ای زنگ بزند. نمی‌تواند! توضیح دادن فیلترینگ واتساپ کار سختی است خصوصا که پشت بندش از دلیل این محدودیت می‌پرسند. از جواب دادن طفره می‌روم و می‌گویم که باید در ایران برای وصل شدن به واتساپ وی‌پی‌ان داشته باشند. بسیاری‌شان برای اولین‌بار این اسم را شنیده‌اند.

صبح با پرس‌وجو از دوستان ایرانی یقین می‌کنم که هیچ زیرساخت ارتباطی برای زائرانی که به‌طور متوسط روزانه چهارهزار تن‌شان تنها از مرز ریمدان وارد کشور می‌شوند، اندیشیده نشده. فیلترینگ و دردسر‌هایش هم باعث شده که اگر احیانا زائری توانست به اینترنت دسترسی پیدا کند عملا نتواند از آن استفاده کند.

دردناک‌تر اینجاست که بسیاری از زوار به‌طور مستقیم به‌سمت اهواز حرکت نمی‌کنند و بسیاری از اتوبوس‌ها به مقصد شهر‌های همجوار چون کرمان ماهان و جیرفت می‌روند و سناریوی معطلی زوار در شهر‌های دیگر هم تکرار می‌شود و سفر زائران پاکستانی را طولانی‌تر و فرسایشی‌تر از آنچه هست می‌کند. ضعف ناوگان حمل‌ونقل عمومی در استان سیستان‌وبلوچستان و استان‌های مجاور باعث شده که ترانزیت زوار به‌کندی صورت گیرد.

برای خواندن متن کامل گزارش اینجا را بخوانید.