تاریخ : Sat 26 Aug 2023 - 12:16
کد خبر : 83726
سرویس خبری : جامعه

طغیان دوباره کرونا؟ فعلا خبری نیست، اما محتاط باشیم

«فرهیختگان» بررسی می‌کند؛

طغیان دوباره کرونا؟ فعلا خبری نیست، اما محتاط باشیم

سازمان بهداشت جهانی به‌طور رسمی پایان کرونا را اعلام کرد اما دانشمندان و ویروس‌شناسان معتقدند که ویروس به مرور زمان رفتارش تغییر می‌کند و تغییر رفتار ویروس هم یعنی احتمال ابتلایی دیگر با علائم و شکل‌ دیگری به وجود خواهد آمد.

زینب مزروقی، خبرنگار گروه جامعه: حالا دیگر می‌توانیم به راحتی و بدون ماسک در خیابان‌ها تردد کنیم و با خیال راحت دوباره عزیزان‌مان را در آغوش بکشیم. هرچند سازمان بهداشت جهانی به‌طور رسمی پایان کرونا را اعلام کرد اما دانشمندان و ویروس‌شناسان معتقدند که ویروس به مرور زمان رفتارش تغییر می‌کند و تغییر رفتار ویروس هم یعنی احتمال ابتلایی دیگر با علائم و شکل‌ دیگری به وجود خواهد آمد. به دنبال تغییر رفتار ویروس هم طبیعتا واکسیناسیون باید به‌روز شود و ما تغییرات جدیدی روی انواع واکسن‌های موجود اعمال کنیم. کرونا به ما در صنعت واکسن‌سازی اثبات کرد که اگر بخواهیم، توانایی و قدرت به میدان آمدن در این عرصه را داریم. اما به شرطها و شروطها. از جمله شروط به میدان آمدن در صنعت واکسن‌سازی و به‌روز‌رسانی سبد واکسیناسیون، حمایت‌ و توجه متداوم دولتی‌ها و پای کار آمدن خصوص‌ها در این صنعت است. 

اما چند هفته‌ای می‌شود که بیماران با علائم گوارشی و علائمی نزدیک به ویروس اُمیکرون به اورژانس‌های بیمارستان مراجعه می‌کنند. شدت و تعداد بیماران نه آنقدر زیاد است که بخواهید نگران شیوع سویه جدید باشید و نه آنقدر کم است که پیشگیری از ابتلا به این ویروس را دست‌کم بگیرید. اما سوال اینجاست که آیا این ویروس، سویه جدید کروناست یا آنفلوآنزای فصلی؟ کیانوش جهانپور، سخنگوی پیشین وزارت بهداشت و درمان در گفت‌وگو با «فرهیختگان» و در پاسخ به این سوال گفت: «با توجه به اینکه عوارض و پیامدهای ابتلای به کرونا در ماه‌های اخیر خیلی کم شده است، قاعدتا تعداد تست اختصاصی که برای تشخیص کووید-19 انجام می‌شود خیلی نادر است و طبعا بسیاری از ابتلائات به شبه‌آنفلوآنزا یا علائم شبه‌گاستروآنتیپی که شما بیان کردید؛ ممکن است ناشی از ابتلا به کووید-19 باشد ولی تشخیص قطعی ندارد. به‌خاطر اینکه تست انجام نمی‌شود یا تست‌ها محدود است، البته قاعدتا این ویروس حذف‌شدنی نیست و در تمام جوامع وجود دارد.

با توجه به موتاسیون‌هایی که پیدا می‌کند، ممکن است سویه‌های جدید با علائم جدیدی پدیدار شوند ولی همچنان به جهت مقایسه با سویه‌های قبلی -که در دوران اوج کووید در ماه‌هایی نوپدید محسوب می‌شد- نگران‌کننده نیست. می‌توان در حد آنفلوآنزاهای فصلی یا جهش‌های آنفلوآنزا به آن نگاه کرد. به‌لحاظ تشخیصی ساختار مدیریت بیماری‌های واگیر کشور و مراقبت‌های بعدی باید در حدی باشد که بتواند این سویه‌های جدید را سریع تشخیص دهد. من الان نمی‌دانم سازوکار آن چگونه است و فکر می‌کنم باید بیشتر آن را تقویت کنیم و توسعه ساختار مدیریت مرکز کنترل یا مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر باید به نحوی باشد که خیلی سریع درباره ورود سویه‌های جدید هشدار دهد. ظاهرا آن چیزی که تاکنون وجود داشته و از همکارانی شنیدیم که درگیر موضوع و در میدان هستند، این است که سویه‌های جدیدی که در ایالات متحده یا برخی کشورها صحبت‌ها می‌شود در روزهای اخیر وارد کشور نشده یا تشخیص داده نشده است.»

متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.