سارا طاهری، خبرنگار گروه دانشگاه:وقتی در دهههای ابتدایی قرن چهاردهم برای تلمذ نزد «میرزاآقا امامی» رفت، شاید خودش نیز تصور نمیکرد روزی به یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین هنرمندان ایرانزمین تبدیل شود. سال ۱۳۰۸ به دنیا آمد و از محضر بزرگانی چون «میرزاآقا» و«عیسی بهادری» بهره برد؛ نقاشانی که نقش بسزایی در احیای هنرهای سنتی ایران داشتند. محمود فرشچیان هم بسان دیگر کودکان شیفته هنر به سبک استاد- شاگردی پای صحبتها و آموزشهای استادان خود نشست و آنچه را معلمان او سینه به سینه آموخته بودند، به همان شیوه فرا گرفت. فرشچیان در ادامه به اروپا رفت و سالها دود چراغ خورد. پس از بازگشت، آثار درخشانی چون «ضامن آهو»، «عصر عاشورا» و «شمس و مولانا» را خلق کرد. در آخرین روز از مهر سال ۱۳۹۷ دانشگاه آزاد به پاس عمر پرثمر او دانشگاه هنرهای اسلامی- ایرانی استاد فرشچیان را به جمع واحدهای خود اضافه کرد تا هنر نادره این هنرمند برجسته را بهشکلی آکادمیک و در قالب دروس دانشگاهی به نسلهای بعد منتقل کند.
چندی پیش شورای عالی انقلاب فرهنگی بهعنوان بالاترین مرجع تصمیمسازی در علوم، فرهنگ و هنر کشور، شیوهنامه دانشگاه آزاد را تصویب کرد و به دانشگاه فرشچیان مجوز داد و از مهر امسال دوستداران نقاشی و نگارگری میتوانند با مدرک دانشگاهی از این مرکز آموزشی فارغالتحصیل شوند و دیگر نیازی نیست یک عمر منتظر بمانند تا شاید مانند خود استاد، روزی نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر را دریافت کنند!
بنابراین مهر امسال را شاید بتوان نقطه عطفی در آموزش هنر در کشور دانست. امسال اولین سالی است که رشته نگارگری در دفترچه انتخاب رشته به شیوه استاد- شاگردی گنجانده شده و دانشجویان میتوانند با انتخاب این رشته در دانشگاه آزاد استاد فرشچیان ادامه تحصیل دهند. ادامه تحصیلی که تفاوت غیرقابلکتمانی با حضور در کلاسهای رشتههای نقاشی و نگارگری دیگر دانشگاهها خواهد داشت و همین مساله میتواند سرآغازی برای تربیت نسل جدیدی از هنرمندان بنام برای این مرز و بوم بوده و درمقابل هم الگویی برای تغییر سبک آموزش رشتههای هنری در سطح کلان آموزش عالی قلمداد شود. اتفاقی که درصورت تحقق، بارقههای امید را برای تربیت هنرمندانی در تراز جهانی بیش از پیش خواهد کرد.
آنطور که محمدحسین ایمانیخوشخو، دبیر شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی به «فرهیختگان» گفته فعلا قرار است اجازه اجرای این نظام به دیگر دانشگاهها داده نشود و این سبک فقط در دانشگاه آزاد اجرا شود. البته بهگفته او بعد از برطرف کردن نقاط ضعف احتمالی رشتههای دیگر نیز به رشته نگارگری اضافه میشود، بنابراین از سال آینده میتوان منتظر رشتههای دیگری بود که به دفترچه انتخاب رشته اضافه میشوند. در این گزارش سراغ برخی اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و اساتید مطرح رفتیم تا برایمان از نقش این دانشگاه و اجرای شیوه استاد– شاگردی در تربیت هنرمندان آینده بگویند.
دبیر شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی:دانشگاه آزاد میتواند الگوی اجرای نظام استاد- شاگردی شود
عضو هیاتعلمی دانشگاه شاهد: دانشجو در شیوه استاد-شاگردی پا به پای استاد مشق میکند
برای خواندن متن کامل گزارش، اینجا را بخوانید.