تاریخ : Wed 26 Jul 2023 - 07:44
کد خبر : 82207
سرویس خبری : سیاست

ماجرای پیچیده زنگه‌زور

کدام استراتژی در مواجهه با باکو جواب می‌دهد؟

ماجرای پیچیده زنگه‌زور

وزیر خارجه کشورمان روز دوشنبه در جریان سفر آرارات میرزویان وزیر خارجه ارمنستان به تهران با او به گفت‌وگو پرداخت.

زهرا طیبی، خبرنگار گروه سیاست:وزیر خارجه کشورمان روز دوشنبه در جریان سفر آرارات میرزویان وزیر خارجه ارمنستان به تهران با او به گفت‌وگو پرداخت. امیرعبداللهیان با اشاره به جایگاه مهم قفقاز در سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران و حمایت همیشگی کشورمان از تقویت همگرایی و همکاری بین کشورهای منطقه تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران از مذاکرات صلح بین آذربایجان و ارمنستان و پیشرفت‌های اخیر در روند مذاکرات استقبال و آن را مثبت ارزیابی می‌کند.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به ضرورت حل و فصل ریشه‌ای اختلافات برای دستیابی به صلح پایدار در منطقه، موثرترین راه برای رسیدن به صلح جامع را گفت‌وگوها و سازوکارهای منطقه‌ای ازجمله سازوکار 3+3 دانست و تاکید کرد که تبدیل شدن منطقه قفقاز به میدان منازعه و رقابت بین قدرت‌ها راه رسیدن به صلح را دشوارتر می‌کند. وزیر خارجه ارمنستان در این دیدار با اشاره به مذاکرات صلح میان جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربایجان و اهمیت برقراری صلح و ثبات در منطقه، همکاری دو کشور ایران و ارمنستان در این زمینه را سازنده و به‌نفع منطقه توصیف کرد.
اظهارات امیرعبداللهیان اما با تفاسیر مختلفی از جانب کارشناسان مواجه شد. برخی با این نگاه که چهارچوب صلح فعلی به‌ضرر ایران بوده و اهداف دولت‌های غربی و فرامنطقه‌ای را تامین می‌کند به انتقاد از صحبت‌های امیرعبداللهیان پرداختند. برخی پیگیری روند صلح از طریق فرمت 3+3 که سه کشور حوزه قفقاز یعنی آذربایجان، ارمنستان و گرجستان و سه کشور پیرامونی یعنی ایران، روسیه و ترکیه را شامل می‌شود، مثبت ارزیابی کردند و به تایید اظهارات امیرعبداللهیان پرداختند.
اکنون بیش از سه سال از زمان آغاز درگیری‌های مرزی بین ارمنستان و آذربایجان می‌گذرد. با شدت گرفتن روند جنگ مذاکرات صلح از کانال‌های مختلف در دستور کار قرار گرفته و یکی از ایده‌ها برای پایان جنگ به‌رسمیت شناخته شدن حاکمیت آذربایجان بر مناطق جنوبی قره‌باغ و حاکمیت ارمنستان بر منطقه قره‌باغ کوهستانی است. تحقق این ایده پیوست‌های دیگری ازجمله احداث دالان لاچین با هدف ایجاد مسیر اتصال بین جمهوری آرتساخ و خاک ارمنستان را دارد. در سوی مقابل نیز آذربایجان احداث کریدور زنگه‌زور را مطالبه کرده است. کریدوری که آذربایجان را به نخجوان متصل می‌کند. برخی کارشناسان اتصال این کریدور را باعث قطع ارتباط زمینی ایران و ارمنستان و درنتیجه قطع ارتباط مسیر اتصال ایران به روسیه و اروپا از طریق کریدور شمال به جنوب می‌دانند. کارشناسان احداث این کریدور را باعث اتصال ترکیه به آذربایجان و از آن طریق به دریای خزر و آسیای می‌دانند و این‌گونه نتیجه‌گیری می‌کنند که این کریدور می‌تواند منافع ایران، روسیه و حتی چین را تحت‌تاثیر قرار دهد. برای بررسی مسیرهای تحقق صلح و تاثیر هریک از آنها بر منافع کشورمان با کارشناسان حوزه قفقاز به گفت‌وگو پرداخته‌ایم. مشروح این گفت‌وگو‌ها را در همین صفحه می‌توانید مطالعه کنید...ادامه مطلب