تاریخ : Fri 09 Sep 2022 - 14:30
کد خبر : 78902
سرویس خبری : فرهنگ و هنر


بازار بازی های کامپیوتری ایران در اختیار شرکت های خارجی

مسعود رحیمی، خبرنگار: اقبال از بازی های کامپیوتری طی دهه های اخیر به حدی بالا گرفته که دیگر آن را باید جزئی از صنعت سرگرمی دنیا دانست. بازی هایی که در گذشته به صورت کنسولی و یارانه ای بود اما حالا با گسترش گوشی های تلفن همراه، بازی های ویژه این گوشی ها هم توانسته مخاطبان قابل توجهی را به خود جذب کند. از طرف دیگر گردش 4.5 میلیارد دلاری این صنعت در سال 2020 نشان می دهد که این صنعت جزو صنایع مهم در دنیای امروز به شمار می رود. هر چند شاید اینطور تصور شود که تولید این بازی ها در اختیار شرکت های غربی است؛ اما واقعیت این است که امروزه حدود 30 شرکت خصوصی در داخل ایران وجود دارد که از این میان تنها چند شرکت محدود به ویژه صورت بر روی تولید این بازی ها متمرکز شده اند و مابقی در حوزه های تکنولوژی اطلاعات فعالیت می کنند که از جمله تولیدات آنها را می توان، تولید نرم افزارهای مختلف و حضور در عرصه پویانمایی معرفی کرد.

برای درک بهتر از گردش مالی ای که در حوزه بازی های کامپیوتری به خصوص بازی های مرتبط با گوشی های تلفن همراه وجود دارد، کافی است به رقم 587 میلیارد تومانی نگاه کنیم که تنها در سال گذشته برای این حوزه هزینه شده است، هزینه هایی که شامل خرید این بازی ها، پرداخت های درون برنامه ای و نصب برنامه بوده است؛ البته از این حجم مالی تنها 170 میلیارد تومان یا به عبارت دیگر 29 درصد آن به تولیدکنندگان بازی های موبایلی داخل کشور رسیده و مابقی به جیب بازی سازان خارجی رفته است.

اهمیت بازی های کامپیوتری در دنیا امروز به حدی است که برخی از گیمرهای حرفه ای اقدام به خریدی و فروش چنل های خود می کنند، اتفاقی که هر چند زمان زیادی را از گیمر می گیرد، اما با توجه به رقم های بالای خرید و فروش چنل ها باید عنوان کرد، یکی از راه های درآمدی برای گیمرها تلقی می شود. نکته دیگر این است که تولید بازی های رایانه ای یکی از ابزارهای انتقال فرهنگ به دیگر جوامع محسوب می شود، اتفاقی که بعد از ظهور داعش، بسیاری از فعالین این حوزه اعتقاد داشتند یکی از دلایل خشونت این گروه، بازی هایی رایانه ای است که به راحتی خشونت و آدم کشی را به مخاطب تزریق می کند.

موضوع دیگر هم هزینه هایی است که برای تولید هر بازی صورت می گیرد؛ هزینه هایی که بسته به کیفیت و کشور سازنده آن متفاوت می شود و از 20 تا 30 میلیارد دلار را در بر می گیرد؛ رقمی که در ایران طبق اعلام رسمی قائم‌مقام بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای بین 30 تا 40 میلیون تومان است؛ اما واقعیت این است که امروز تولیدات شرکت های امریکایی، اروپایی و ژاپنی صنعت سرگرمی دنیا را در اختیار دارند و همین مسئله کار را برای شرکت های داخلی سخت کرده است، چرا که ماهانه بین 50 تا 60 بازی‌ ساخت این شرکت‌ها وارد کشور می‌شود که نشان می دهد بازار بازی های رایانه ای ایران هم درا ختیار این شرکت ها قرار دارد.