تاریخ : Tue 11 Oct 2022 - 15:00
کد خبر : 78856
سرویس خبری : جامعه


تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه در مرحله فنی ترمیم قرار دارد

نرجس سعیدی، خبرنگار: 9 سال از ایجاد کارگروه نجات دریاچه ارومیه می گذرد، کارگروهی که به دنبال پیدا کردن راه علاج برای زنده نگه داشتن این دریاچه بود. دریاچه ارومیه این روزها چشم انتظار رسیدن آب از طریق تونلی است که هدفش رساندن اب از سد کانی سیب به این دریاچه است و علی رغم اینکه کار عملیاتی آن از سال 94 یعنی دو سال بعد از ایجاد این کارگروه آغاز شده، اما هنوز خبری از افتتاح آن نیست. برای این پروژه عظیم انتقال آب 35 هزار میلیارد ریال هزینه شده تا مسیر 75 کیلومتری برای رسیدن آب از این سد به دریاچه هموار شود. البته بنا نیست همه این مسیر از طریق تونل دنبال شود؛ بلکه در ابتدا، آب از مخزن سد کانی سیب وارد تونل انتقال ۳۶ کیلومتری شده و بعد به کانالی به طول 11 کیلومتر می رسد، کانالی که آب را به رودخانه گدار می رساند و در نهایت با طی مسافت 28 کیلومتری به دریاچه خواهد رسید.
این پروژه که در مرحله اول قرار است 300 میلیون مترمکعب آب را به صورت سالانه وارد دریاچه کند، تنها راه نجات دریاچه محسوب می شود، انتقال آبی که قرار بود مراسم افتتاح رسمی آن در سال 99 انجام شود، اما این اتفاق به بهار امسال موکول شد، افتتاحیه ای که هنوز انجام نشده است. علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره چرایی عدم افتتاح پروژه انتقال آب به این دریاچه به «فرهیختگان» گفت: در حال حاضر بحث ترمیم تونل انتقال آب از حیث فنی را دنبال می کنیم و بعد از اتمام این بخش، شاهد انتقال 600 میلیون مترمکعب آب به این دریاچه خواهیم بود. از سوی دیگر با قرارگیری تصفیه خانه تبریز و ارومیه در مدار، امکان تزریق صد میلیون مترمکعب آب به این دریاچه فراهم شده است. 
او با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی تا پایان شهریور ماه از برنامه الگوی کشت برای این منطقه رونمایی خواهد کرد، اظهار داشت: درصدد هستیم تا درباره دریاچه ارومیه، بتوانیم معیشت های جایگزین پایداری را برای مردم داشته باشیم که قطعا اگر از حیث الگوی مصرف در بخش کشاورزی و همجنین صنعت و خرده صنعت های موجود در این منطقه، جایگزین هایی صورت بگیرد، در بحث فرایندهای انتقال آب و مشکل تبخیر هم دستاوردهای خوبی را خواهیم داشت.
حقابه مربوط به دریاچه ارومیه هم از دیگر موضوعات مطرح شده از سوی سلاجقه است. به گفته او، وزارت نیرو باید 3.4 میلیارد مترمکعب حقابه دریاچه را در زمان مقرر سرتالاب تحویل دهد، اتفاقی که گاهی انجام نمی شود و یا در صورت تحقق هم به دلیل بالا بودن تعداد بهره برداران از آب، عملا آبی برای ورود به تالاب باقی نمی ماند. 
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در همین زمینه افزود: بعد از نشست های دو جانبه ای که با مسئولین وزارت نیرو برگزار شده، قرار است بحث انتقال حقابه به دریاچه ارومیه به شکل مطلوب تری دنبال شود و به همین دلیل می توان انتظار داشت که روزهای خوب دریاچه ارومیه در آینده فرا خواهد رسید.
با این اوصاف، می توان انتظار داشت در صورتی که بحث ترمیم تونل انتقال اب به این دریاچه هم به زودی تمام شود و این تونل بالاخره بعد از سال ها مورد بهره برداری قرار بگیرد، قطعا وضعیت تراز آبی این دریاچه تغییر محسوسی خواهد کرد، هر چند که هنوز مشخص نیست این تونل بالاخره چه زمانی به صورت رسمی افتتاح خواهد شد.