تاریخ : Wed 16 Nov 2022 - 15:00
کد خبر : 78855
سرویس خبری : جامعه


ظرفیت تولید سرم افزایش خواهد یافت

نرجس سعیدی، خبرنگار: کمبود سرم طی چند ماه اخیر به یکی از معضلات نظام سلامت کشور تبدیل شده و مسئولین مربوط هم تا امروز پاسخ روشنی درباره چرایی نایاب شدن سرم در داروخانه ها ارائه نکرده اند. البته این مسئله تنها به سرم ختم نمی شود و پیش تر هم خبرهایی از کمیاب شدن برخی داروهای دیگر در داروخانه ها مانند «انسولین» منتشر شده بود. اتفاقی که هر بار تکرار آن به معنی سرگردان شدن مردم در داروخانه های مختلف کشور است و حالا بیمارانی که نیاز به تزریق سرم دارند، با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند. اوایل آبان ماه بود که  سجاد اسماعیلی، مشاور رئیس سازمان غذا و دارو ادعا کرده بود مشکل سرم در کشور رفع شده است و قول حل مشکل کمبود آنتی‌بیوتیک‌های کودکان تا نیمه اول آبان ماه را ادامه بود، اتفاقی که قرار بود از طریق ورود محموله های جدید این داروها و همچنین افزایش تولید آنها از سوی تولیدکنندگان داخلی مرتفع شود.
اما اتفاقات رخ داده طی ماه های اخیر در حوزه دارو، نشان می دهد باید ظرفیت تولیدی داخل کشور درباره اقلامی که امکان تولید آنها در داخل کشور وجود دارد، افزایش پیدا کند تا در صورت تاخیر در رسیدن محموله های دارویی وارداتی، بازار داخل با کمبود شدید این اقلام روبه رو نشود. موضوعی که به نظر می رسد قرار است در حوزه سرم سازی رخ دهد تا از این طریق بخش بیشتری از بازار از سوی تولیدکنندگان داخلی فراهم شود. 23 آبان ماه بود که محمدمسعود علی‌مراد ، مدیرعامل کارخانجات داروپخش وابسته به سازمان تأمین اجتماعی از افزوده شدن ظرفیت 30 هزار واحدی به صورت روزانه به این کارخانه خبر داده و عنوان کرده بود: « میزان تولید روزانه ما به ۱۳۰ هزار می‌رسد. در مرحله اول ۹۰۰ هزار تا یک میلیون واحد در ماه به ظرفیت ما افزوده می‌شود. در مرحله دوم نیز دو میلیون واحد و تا تابستان حدود سه میلیون واحد به ظرفیت قبلی ما افزوده می‌شود بدین ترتیب کل ظرفیت تولید ما به شش میلیون واحد در ماه خواهد رسید.»
نکته مهمی که می توان درباره این قلم دارویی مدنظر قرار داد این است که به گفته مدیرعامل کارخانه داروپخش، در تهیه سرم کشور وابستگی به خارج از کشور ندارد و مواد پلیمری و مواد اولیه مورد نیاز تولید سرم عمدتا در داخل مرزها تامین می شود، موضوعی که نشان می دهد  می توانیم در این زمینه دست برتر را داشته باشیم و با برنامه ریزی مناسب از کمبود این قلم در کشور جلوگیری کنیم. هر چند که هنوز از تجهیزات وارداتی برای تولید سرم در کارخانه های سرم سازی استفاده می شود و همین مقوله هم یکی از دلایلی است که می تواند در صورت خرابی ماشین آلات، تولیدکنندگان این بخش را با مشکل مواجه می کند، مشکلی که دود آن به چشم مصرف کننده خواهد رفت.
از سهم 20 درصدی این کارخانه در تامین سرم مورد نیاز کشور که بگذریم، فرسوده بودن ماشین آلات حوزه داروسازی کشور یکی از چالش های جدی است که به گفته علی مراد، عمری بالای 30 سال دارند، چالشی که اگر از الان فکری به حال آن نشود، طبیعتا در اینده نزدیک، شرایط کارخانه های تولیدی را بدتر خواهد کرد. قیمت گذاری نامناسب و همچنین مشکل در تامین نقدینگی مورد نیاز کارخانه های تولیدی حوزه دارویی هم از دیگر مواردی است که مسئولین ذیربط باید برای برون رفت از وضعیت فعلی، فکری برای آن کنند.