تاریخ : Wed 07 Dec 2022 - 17:15
کد خبر : 78851
سرویس خبری : نقد روز


بودجه ای نحیف برای مقابله با غول آلودگی هوا

نرجس سعیدی، خبرنگار: با وجود تصویب قانون هوای پاک در سال 1396، چالش آلودگی هوا نه تنها تغییری نکرده، بلکه به نظر می رسد امسال یکی از سال هایی است که از حالا باید منتظر روزهای پرتعدادی باشیم که نفس کشیدن در تهران را کلانشهرها را سخت خواهد کرد. اما اگر بخواهیم نگاهی جامع تر به این مقوله داشته باشیم، باید عنوان کرد الودگی هوا، تنها نفس ایرانیان را حبس نکرده، بلکه بر اساس آمارها، آلوده شدن هوایی که تنفس می کنیم، سالانه حداقل 300 هزار میلیارد تومان خسارت به کشور وارد می کند و در کنار زیان های مالی، باعث مرگ 42 هزار ایرانی در سال می شود؛ مرگ و میری که حتی از تعداد شهدایی که در طول هشت سال دفاع مقدس داشتیم هم فراتر رفته است.
شاید در ظاهر نتوان در  کوتاه مدت راهکار حل معضل آلودگی هوا را پیدا کرد، اما واقعیت این است که چالش اصلی این بخش مانند بسیاری از معضلات زیست محیطی، کمبود منابع اعتباری است. به طوری که طبق گزارش منتشر شده از سوی مرکز پژوهش های مجلس، برای حل الودگی هوا کشور نیازمند بودجه ای بیش از 206 هزار میلیارد تومانی است، رقمی که 5.2 درصد از کل بودجه امسال را شامل می شود، اما مجلسی ها تنها 360 میلیارد تومان اعتبار برای تحقق قانون هوای پاک تخصیص داده اند؛ قطها با توجه به خسارت حداقل 300 هزار میلیارد تومانی آلودگی هوا، نمی توان انتظار داشت بتوان تنها با 360 میلیارد تومان مقابله این معضل ایستادگی کرد. 
 یوسف مرادی، فعال حوزه محیط‌‌زیست و پژوهشگر مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی به قربانی کردن قانون هوای پاک توسط برخی اشاره می کند و معتقد است: عده ای به دنبال ان هستند تا این قنون را قربانی صنعت خودروسازی کشور کنند؛ یعنی می خواهند از آلودگی هوا پول در بیاورند. همچنین هوای پاک را قربانی صنعت پتروشیمی، مافیای اب و ... کردند و در مقابل هم بودجه اختصاص یافته به این حوزه اصلا عددی نیست که بتوان به وسیله آن، کاری برای رفع چالش الودگی هوا کرد. 
او بندهایی که در قانون هوای پاک آمده ملاک بررسی قرار داده و می گوید: بر اساس این قانون، بخش های مختلف متولی اجرا شده اند؛ به طور مثال وزارت نیرو  می بایست شرایط را برای استفاده از انرژی های تجدیدپذیر فراهم می کرد و یا باید گمرک خوردوهای هیبردی که الودگی ندارند به صفر می رسید، اما در عمل می بینیم که هیچ کدام از آنها اجرایی نشده است. موضوع قابل توجه اینکه امروز 60 درصد از الودگی هوای شهری مانند تهران به دلیل خودروهای فرسوده است اما می بینیم که هنوز این خودروها در خیابان ها هستند و یا طرح افزایش موتورسکلیت های برقی هم آنطور که باید اجرایی نشده است.
با نگاهی به صحبت های این فعال محیط زیست و البته در نظر گرفتن شرایط امروز باید عنوان کرد بعید به نظر می رسد چالش الودگی هوا در کلانشهرهای کشور به اختصاص چنین بودجه هایی این زودی برطرف شود، از طرف دیگر با توجه به میزان خسارتی که کشور سالانه از بحث آلودگی هوا می بیند، قطعا کم کاری های امروز به معنی وخیم شدن شرایط الودگی هوا طی سال های آینده خواهد بود.