زهرا رمضانی، خبرنگار:ازدواج دانشجویی را باید جزء برنامههای فراموشنشدنی نهاد نمایندگی مقاممعظمرهبری در دانشگاهها دانست که عمری بیش از سهدهه دارد؛ برنامهای که زوجهای دانشجو آن را باعنوان «همسفر تا بهشت» میشناسند و بهدلیل ویژگیهای خاصی که دارد، هرساله با استقبال قابلتوجهی از زوجها روبهرو میشود. برنامه نهاد نمایندگی مقاممعظمرهبری در دانشگاه برای تازه عروس و دامادهای دانشجو که اولینبار تنها با 60 دانشجو در اواخر دهه 70 برگزار شد، حالا بیش از 20 هزار طرفدار دارد و همه دانشجویان آموزش عالی را فارغ از دانشگاه محل تحصیلشان دربرمیگیرد. هرچند در دوران کرونا این برنامه هم تحتتاثیر قرار گرفت، اما حالا بیستوپنجمین دوره برنامه «همسفر تا بهشت» آغاز شده و با وجود اینکه مهلت ثبتنام این دوره تا 30 آبانماه هم تمدید شده بود، اما اولین کاروانهای دانشجویی این دوره از یکماه پیش راهی مشهدمقدس شده بودند. از طرف دیگر نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها این روزها با ابلاغ سند ملی ازدواج دانشگاهیان، وظیفه سنگینتری را در راستای فراهمسازی بستر ازدواج آسان در میان دانشگاهیان دارند. در این گفتوگوی کوتاه سراغ سیدمحمد هاشمی، مدیر مرکز مدیریت خانواده و ازدواج نهاد نمایندگی مقاممعظمرهبری در دانشگاهها رفتیم تا از کموکیف این دوره از برنامه همسفر تا بهشت و همچنین اجرای سند ملی ازدواج دانشگاهیان رفتیم.
در بودجه و ظرفیت اسکان بامحدودیت مواجهیم
سیدمحمد هاشمی با بیان اینکه اعزام کاروانهای بیستوپنجمین دوره ازدواج دانشجویی از چهارهفته پیش آغاز شده است، گفت: «اعزام کاروانهای این دوره تا پایان امسال در قالب طرح همسفر تا بهشت ادامه دارد، البته چون با محدودیت بودجه و اسکان هتل در مشهد روبهرو هستیم، هرگاه ظرفیتهایمان در مشهد خالی شود، امکان ثبتنام برای دانشجویان فراهم خواهد شد. بهعبارت دقیقتر با ما محدودیتهای بودجهای و ظرفیت اسکان روبهرو هستیم و به همین دلیل هر هفته دو کاروان را که شامل 250 زوج دانشجو و با نگاهی دیگر 500 دانشجو میشود را به مشهد اعزام میکنیم.» او با تاکید بر اینکه نحوه حضور دانشجویان در مشهد بر عهده خودشان است، اظهار داشت: «ما تنها در حوزه پذیرش، هزینههای اسکان و انجام فعالیتهای فرهنگی ورود میکنیم و رفتوآمد زوجین برعهده ما نیست. هر زوج نیز سهروز و چهارشب در مشهد اسکان پیدا میکند که در این مدت برنامههای مختلفی را برای آنها برگزار میکنیم. برنامههای جدیدی را هم در حوزه محتوا تدارک دیدهایم که ازجمله آن میتوان به برگزاری کارگاههایی ویژه زوجین، تئاتر نمایشگاهی کارگاهمحور با حضور روانشناس و مشاور، برنامهای در حرم امام رضا(ع) و... اشاره کرد.»
مدیر مرکز مدیریت خانواده و ازدواج نهاد نمایندگی مقاممعظمرهبری در دانشگاهها اظهار داشت: «براساس برنامهریزیهای صورتگرفته ما تا پایان امسال برنامه پذیرش دانشجو را داریم و هرماه امکان اعزام هشتکاروان را تدارک دادهایم، البته امسال در بیستوپنجمین دوره فعالیت خود، میزبان ۱۰ هزار زوج دانشجو از سراسر کشور هستیم اما تا آمار ثبتنامیها برای این دوره به 12 هزار زوج رسیده است. باید این مساله را هم یادآور شوم که تنها دانشجویانی که در بازه زمانی اول فروردینماه ۱۴۰۰ لغایت ۳۱ شهریورماه ۱۴۰۱ ازدواج کردهاند، امکان ثبتنام و شرکت در این طرح را دارند.»
ارجاع اولین گروه دانشجویان مشمول تسهیلات طرح دردانه به بانک
هاشمی با اشاره به سند ملی ازدواج دانشگاهیان تصریح کرد: «اولین جلسه ستاد مربوط به این سند تا پایان هفته آتی برگزار خواهد شد و با توجه به اینکه ابلاغ سند ملی ازدواج دانشگاهیان باتاخیر همراه بوده و تنها یکماهی از آن میگذرد، طبیعی است جلسه ستاد هم باتاخیر برگزار شود. البته با وجود اینکه هنوز جلسه ستاد برگزار نشده، اما مصوباتی را در راستای حمایت از ازدواج و فرزندآوری دانشجویان صورت گرفته است.»
او در توضیح بیشتر این مساله بیان داشت: «ما طرح حمایت از مادران دانشجویان را داشتیم که براساس توافقی که با ستاد فرمان امام داشتیم، حمایت از این دانشجویان را در قالب طرح دردانه دنبال میکنیم. در این طرح تسهیلات مالی به دانشجویان مادر اعطاشده و اولین دانشجویانی که مشمول دریافت این تسهیلات میشوند نیز یکشنبهگذشته برای دریافت تسهیلات به بانک ارجاع داده شدهاند. البته هنوز تسهیلاتی پرداخته نشده اما بستههای فرهنگی و کارتهای هدیه را به دانشجویان مشمول پرداخت کردهایم.»
مدیر مرکز مدیریت خانواده و ازدواج نهاد نمایندگی مقاممعظمرهبری در دانشگاهها تصریح کرد: «با توجه به اینکه مصوبه حمایتی درخصوص فرزندآوری نداشتیم، تا امروز همه حمایتها صرفا به قشر دانشجو معطوف بوده است اما حمایتهای در نظر گرفتهشده در طرح جوانی جمعیت به دانشگاهیان هم ارائه میشود.»