تاریخ : Thu 10 Nov 2022 - 00:15
کد خبر : 75541
سرویس خبری : فرهنگ و هنر

مرور تاریخی معجزه‌ای به نام زن

نگاهی به نمایش میدانی «جهان‌بانو» که این روزها در پارک ولایت اجرا می‌شود

مرور تاریخی معجزه‌ای به نام زن

در این شب‌های سرد پاییزی، بوستان ولایت تهران میزبان جمعیت گسترده‌ای از خانواده‌هایی است که به تماشای«جهان‌بانو» می‌نشینند. 

در این شب‌های سرد پاییزی، بوستان ولایت تهران میزبان جمعیت گسترده‌ای از خانواده‌هایی است که به تماشای«جهان‌بانو» می‌نشینند. 
همان‌طور که از اسمش پیداست جهانی که بانوان خالق آن هستند و از ابتدای خلقت تا به امروز آغازگر و هستی بخش شده‌اند. جهان‌بانو روایتی از زنانی است که تاریخ با وجود آنها از گذرگاه‌های سخت عبور کرده و به امروز رسیده؛ از نقش حوا در ابتدای خلقت تا تحمل هاجر بر مصائب، از دل کندن مادر حضرت موسی(ع) و انداختنش به نیل تا محبت آسیه و اقرارش به یکتایی خداوند، از آنچه که بر حضرت مریم در بدو ولادت عیسی‌مسیح گذشت تا آن زمان که خدیجه مادر امت، به همسری آخرین پیامبر اولوالعزم درآمد. از آنچه بر زنان خاندان عصمت و طهارت گذشت. نقش حضرت زهرا(س) تا حضور حضرت معصومه(س) در ایران. نقش مادران در جنگ هشت سال دفاع مقدس تا اهمیت حضورشان در سال‌هایی که دنیا با شیوع کرونا دست‌وپنجه نرم می‌کرد. همه اینها را بانوانی تشکیل داده‌اند که از ابتدای تاریخ، جهان را ساخته‌اند. 
 نمایش‌های میدانی زیادی تاکنون به عرصه نمایش گذاشته شده‌اند. «تنهاتر از مسیح»، «فصل شیدایی»، «عرض‌الشمس» در سوریه، «روشنای شب تار»، فصل سوم «فصل شیدایی» و حالا هم «جهان‌بانو» که اثری مرتبط با زنان است که پیش‌تولید اثرش ۶ ماه زمان برده است. 
نمایش میدانی «جهان‌بانو» محصول سازمان هنری رسانه‌ای اوج است که به همت موسسه سیمای ققنوس روی صحنه می‌رود و به زندگی زنان تاثیرگذار عالم از ازل تا زمان حال می‌پردازد. این نمایش هر روز ساعت ۱۸ در بوستان ولایت تهران اجرا می‌شود و علاقه‌مندان می‌توانند برای تهیه و رزرو بلیت رایگان به سامانه namaticket.ir مراجعه کنند. 
عوامل نمایش میدانی «جهان‌بانو» عبارتند از تهیه‌کننده: علی اسماعیلی، کارگردان: حسن بزرا، مجری طرح: امیرحسین طهرانی، طراح نور: عباس رحمانی‌پور، طراح صحنه و دکور: مرتضی پورحیدری، مدیر تولید: داود طامهری، طراح صدا: عرفان حسن‌زاده، طراح جلوه‌های ویژه میدانی: یاسر یارمحمدی، مجری صدا: علی بیرنگ، مدیر تدارکات: تورج سلیمانی و طراح گریم: هاشم جوری. 
زهرا خلیلی گوینده خبر و زهرا شاهین‌فر کارشناس رسانه درباره نمایش میدانی «جهان بانو» گفت‌وگو کردند که در ادامه بخش‌هایی از آن را می‌خوانید. 

زهرا خلیلی، گوینده خبر 
نیاز بینشی از شأن و منزلت زن از ابتدای خلقت تا به امروز 

زهرا خلیلی از دست‌اندر‌کاران نمایش «جهان‌بانو» است و درباره این نمایش میدانی گفت: «من از سمت خودم و نگاه دخترم به این نمایش می‌نگریستم و می‌توانم بگویم این نمایش نقش و اثرگذاری زیادی در نگاه نوجوانان ما خواهد گذاشت. دختر من در سن نوجوانی است و به خاطر مسائل اخیر که در کشور رخ داده است، سوالات زیادی در ذهنش شکل گرفته است و بسیار اهمیت دارد تا دختران نوجوان بینشی در این خصوص داشته باشند. بینشی که شان و منزلت زن از ابتدای خلقت تا به امروز را مقابل چشمان مخاطب می‌گذارد.» 
این گوینده خبر عنوان کرد: «سناریو این نمایشنامه بسیار ریشه‌ای است. درواقع به زبان عامه که از زمان خلقت آدم و هبوط آدم‌وحوا به زمین شروع شد وجهه‌ای تاریخی داشت و نماد‌ها را تک‌به‌تک عنوان کرد که خیلی ارزشمند بود. به قسمت تاریخی حضرت معصومه(س) و حضرت زینب(س) که رسیدیم حس ارتباط با ولایت و طرفداری از امامت دارد و ما باید از این مساله درس عبرت بگیریم و این نمایش به‌خوبی توانسته چنین امری را به زبان هنر به عرصه نمایش بگذارد. نوجوانان اگر شاهد چنین نمایشی باشند بسیار تاثیرگذار خواهد بود.» 
خلیلی «جهان‌بانو» را نمایشی به رنگ سبز عنوان کرد و گفت: «سبز نشانه رویش است، زنان باعث رویش در جامعه هستند، هم از نظر ذاتی و جسمی هم از نظر فکری. به این دلیل است که دشمنان دوست دارند زنان را هدف قرار دهند تا از رویش اندیشه و تمرکز بر خانواده برحذر باشند اما این نمایش می‌تواند در مقابل چنین هجمه‌ای از سوی دشمنان اثربخش باشد.» 

زهرا شاهین‌فر، کارشناس رسانه 
جهان‌بانو؛ نمایش زن‌های بزرگی که تاریخ را مدیریت می‌کنند

زهرا شاهین‌فر، کارشناس رسانه با حضور در نمایش میدانی «جهان‌بانو» گفت: «اینکه سناریوی نمایش چنین چیده شده که به فضای بانوان امروز می‌پردازد، بسیار قابل‌توجه است. این نمایش با تمرکز بر وجود جنسیتی رقم خورده که محور و خیمه همه هستی هست، داستان زن‌های بزرگی که از ابتدا هستی آغاز می‌شود و ماجرا را مدریت می‌کنند تا به عصر حاضر برسند.» 
شاهین‌فر ادامه داد: «با این نمایش نقش زنانگی انسان در طول حیات مرور می‌شود. در قصه‌های مختلفی که روایت شد هر کدام در جایی برای بخشی از زندگی درس‌آموز بود. در عین معجزه نمایش دادن اما به‌صورت کامل روایت شدند. کسانی که به دنبال طراحی این برنامه بودند به این ماجرا دقت کردند؛ عطر یاسی که زمان تشییع بانو دو عالم در صحنه تئاتر پخش می‌شد بسیار دلپذیر بود.» 
وی ادامه داد: «به گمانم ما این همه خون دادیم که از پوسته دین جدا شویم. متاسفانه در جامعه امروز ما خیلی پوسته‌ دین را می‌بینیم و اصلاح این رویه نیاز به همتی دارد که این نمایش نمونه‌ای از تلاش برای رسیدن به عمق مفاهیم دینی است. نسل جدید دهه 70، دهه 80 بسیار پذیرش‌شان بالاست، ولی این مفاهیم باید در زمان مناسب به‌درستی به آنها منتقل شود اما چنین اتفاقی نیفتاد.» 
این مجری رسانه ملی با تاکید بر اینکه این نمایش برای نسل جوان و نوجوانان در تعاملات اجتماعی بسیار اثربخش است گفت: «اگر بخواهم رنگ جهان‌بانو را درواقع تفسیر کنم،  لوح سفیدی که در ازل خداوند در اختیار موجودی به نام انسان قرار داد و بارک‌الله نهایی را زمانی فرمودند که زن آفریده شد.»