تاریخ : Thu 18 Aug 2022 - 02:17
کد خبر : 73737
سرویس خبری : نقد روز

در مسیر دستیابی به توافق قرار داریم

 ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی محتوای جلسه غیرعلنی مجلس با تیم مذاکره‌کننده را تشریح کرد

در مسیر دستیابی به توافق قرار داریم

اگرآنهابا جمهوری اسلامی همکاری کنندحتمامی‌توانیم شاهدیک توافق باشیم؛ درمسیرتوافق قرارداریم اماهنوزبه‌یک‌توافق‌نرسیده‌ایم.

 ابوالفضل عمویی در توضیح نشست غیرعلنی مجلس با مسئولان و مجموعه تصمیم‌گیر مذاکرات هسته‌ای گفت: «در ابتدای جلسه، شمخانی درباره روند مذاکرات گزارشی ارائه کرد. تاکید اصلی وی این بود که قانون اقدام راهبردی مجلس مهم و اساسی است و در پیشبرد منافع ملی تاثیرگذار بوده است، از این جهت ادامه مسیر حرکت هم در چهارچوب حمایت از این قانون طراحی خواهد شد.»
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه تصریح کرد: «جمهوری اسلامی درمورد پیشنهادها پاسخ خود را ارائه کرده است و پاسخ مورد‌توجه طرف مقابل به جهت بررسی قرار گرفته و درحال بررسی آن هستیم که پاسخ آن را از مسیر و کانال‌های موجود دریافت خواهیم کرد. اگر با پاسخ جمهوری اسلامی ایران موافقت شود، ما در آستانه یک توافق هستیم. با این توضیحات می‌توان تاکید کرد که ما هنوز به یک توافق کامل دست نیافته‌ایم، اما در مسیر دستیابی به آن قرار داریم.»
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «در این چهارچوب مهم‌ترین خواسته لغو تحریم‌هاست که باید به‌صورت اساسی موردتوجه قرار گیرد. تیم مذاکره‌کننده تا الان این موضوع را پیگیری کرده و همچنان در مسیر این مباحث است. اخذ تضمین‌های کافی نیز جزء خواسته‌های نمایندگان بود که توضیحات کافی در این زمینه داده شد. طرف مقابل اصل ارائه تضمین به جمهوری اسلامی ایران و راستی‌آزمایی رفع‌تحریم‌ها را پذیرفته و جزئیاتی به‌عنوان راهکار برای آن ارائه شده و جزئی از متن مذاکرات است. به‌طور خاص نفت جمهوری اسلامی ایران بدون محدودیت به فروش برسد و منابع آن به‌صورت بانکی و قانونی قابل دسترسی باشد تا از آن برای تامین نیازهای کشور استفاده کنیم. همین‌طور اصول برنامه هسته‌ای ما که دستاورد بومی و صلح‌آمیز است، حفظ و درنهایت با پذیرش محدودیت توافق سال 2015 مجددا اجرایی شود.»
این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: «در این چهارچوب منافع مردم خواسته اساسی نمایندگان بود، نمایندگان ابهامات و سوالاتی را مطرح کردند، مقرر شد دولت در پایان مذاکرات، گزارشی در قالب رفع تحریم‌های صورت‌گرفته به مجلس ارائه کند و این گزارش مورد اظهارنظر و بررسی نمایندگان قرار می‌گیرد. این چهارچوب براساس ماده هفت قانون اقدام راهبردی است.»
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یازدهم در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه آیا توافق باید به تصویب مجلس برسد یا خیر؟ گفت: «مباحث وقتی پایان پیدا کند، حتما گزارش آن منتشر خواهد شد. همان‌طور که تاکنون مجلس از نمایندگان دولت برای ارائه گزارش به مجلس دعوت کرده است و ضمن تبادل اظهارنظرها، نگاه مجلس را به آنها به‌عنوان نگاه نمایندگان مردم منتقل می‌کردیم، درمورد موضوع مذاکرات نیز همین اتفاق خواهد افتاد و متن توافق را بررسی خواهیم کرد، اما آن چیزی که الزام قانونی غیر از این موضوع دارد، این است که براساس ماده هفت قانون اقدام راهبردی، دولت باید گزارش رفع‌تحریم‌ها را به مجلس ارائه کند. رئیس‌جمهور در گزارش خود باید اشاره کند چه اقداماتی برای رفع‌تحریم‌ها صورت گرفته و متقابلا طبق همین ماده قانونی، کمیسیون امنیت ملی و انرژی مجلس این گزارش را مورد بررسی قرار می‌دهند و پیشنهادهایی درمورد آن مطرح و برای تصمیم‌گیری به صحن علنی مجلس ارسال می‌شود.»
عمویی در پاسخ به این سوال که آیا توافق به رای نمایندگان مجلس گذاشته می‌شود یا خیر؟ گفت: «متن برجام هم در دوره قبل به رای گذاشته نشد. درواقع در مجلس نهم اجازه داده شد که برجام مورد اجرا قرار گیرد. در قانون اقدام راهبردی، به متن توافق اشاره‌ای نشده است که باید مورد تصویب قرار گیرد، اما گزارش رفع‌تحریم‌ها و اقدام پیش‌متقابلی که ایران می‌خواهد انجام دهد، نیاز است با نظر مجلس شورای اسلامی باشد.»
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی با اشاره به شرایط توافق و موضوعات مرتبط با پادمان نیز گفت: «روابط ما با پادمان تحت‌تاثیر برخی تلاش‌های سیاسی با موضوعات و سوالات و ابهاماتی مواجه است.»
عمویی در این‌باره توضیح داد: «ما ماهیت سوالات را سیاسی می‌دانیم و به‌تبع آن طرف مقابل نیز باید با اراده سیاسی کمک کند موضوعات باقی‌مانده حل‌وفصل شود. تحریم‌ها از دید ما باید به نحوی برداشته شود که بتوان آن را راستی‌آزمایی کرد، به همین جهت لازم است گزارش رفع‌تحریم‌ها را دولت به مجلس ارائه کند و چند مرحله برای پیشرفت توافق تدوین شده است و به نحوی تحریم‌ها باید رفع شود که موثر و قابل راستی‌آزمایی باشد. البته ما هنوز موضوعات باقی‌مانده‌ای برای مذاکره داریم، به این عنوان که نظراتی روی پیشنهاد آخر دادیم و هنوز پاسخ طرف مقابل را دریافت نکرده‌ایم و اگر آنها با جمهوری اسلامی همکاری کنند حتما می‌توانیم شاهد یک توافق باشیم و از این جهت می‌توانم تاکید کنم در مسیر توافق قرار داریم اما هنوز به یک توافق نرسیده‌ایم، هرچند فاصله چندانی نیز با آن نداریم.»

در این رابطه بیشتر بخوانید:

از خطوط قرمز عبور نشده، توپ در زمین آمریکاست (لینک)

نمایندگان مجلس به تیم مذاکره‌کننده ایران اعتماد کامل دارند (لینک)

تیم مذاکره‌کننده به قانون اقدام راهبردی مجلس پایبند است (لینک)

نباید برای حل مشکلات معیشتی روی مذاکرات حساب کرد (لینک)

مجلس و دولت هر دو بر لحاظ شدن قانون اقدام راهبردی تاکید دارند (لینک)

ایران هیچ‌گاه باب مذاکره را نبسته است (لینک)