فرهیختگان: بهبهانه مصوبه جدید مجلس با محوریت اصلاحیه قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری با حسینعلی حاجیدلیگانی، عضو هیاترئیسه مجلس گفتوگو کردهایم. طبق تبصره ماده ۱۲ این قانون، هیات عمومی دیوان عدالت اداری در صورت شکایت یا اعتراض اشخاص حقیقی و حقوقی به تصمیمهای نهادهایی ازجمله شورای عالی امنیت ملی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای نگهبان و مجلس خبرگان، صلاحیت رسیدگی به آن را نداشت. با تصمیم نمایندگان، نام دو شورای عالی انقلاب فرهنگی و فضای مجازی نیز به این نهادها اضافه شد. در ادامه، متن گفتوگوی حاجیدلیگانی با «فرهیختگان» را میخوانید.
طرح روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی درباره اصلاح قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری در چه فرآیندی بهتصویب رسید؟
شخصا نظرم مخالف این موضوع بود اما بههرحال در گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس اینچنین نتیجهگیری شده بود. در صحن هم پیشنهادهایی غیر از آنچه در گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی مطرح شده بود رأی نیاورد یا با بعضی مغایرتها مواجه شد.
استدلال مطرحشده از سوی یکی از نمایندگان این بود که اضافه شدن نام شورای عالی انقلاب فرهنگی به نهادهایی که مشمول تبصره ماده ۱۲ این قانون هستند، توصیه رهبر انقلاب هم هست. دراینجا این پرسش بهوجود میآید که با توجه به این نکته چرا نمایندگان تصمیم گرفتند شورای عالی فضای مجازی را هم به آن اضافه کنند؟
دراینباره باید دید استدلال نمایندگانی که با تصویب این اصلاحیه موافق بودهاند چه بوده است. درنهایت باید آن چیزی که رهبر انقلاب در این خصوص گفتهاند را مطاع بدانیم و توجه داشته باشیم که نکته مطرحشده از سوی ایشان با حکمت بوده است. اما دراینباره باید گفت، باتوجه به سیاستهای ابلاغی موجود درخصوص قانونگذاری، اگر مورد اخیر را هم براساس آن منوال قانونگذاری انجام میدادیم بهتر بود. در آنجا تعیین میکردیم که در چه مواردی نمیتوان از این دو شورا طرح شکایت کرد و به دیوان رفت. همچنین مشخص میشد که در چه صورتی شکایت از آن مانعی ندارد. بهنظر میرسد باید به آن قسمت دقت بیشتری میشد.
زمانی که رهبر انقلاب این نکته را درباره شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کردند، شورای عالی فضای مجازی تشکیل شده بود. بنابراین نمیتوان نتیجه گرفت رهبر انقلاب اگر لازم میدیدند خودشان از شورای عالی فضای مجازی هم نام میبردند؟
بهطور کلی نکته آن است که شورای عالی انقلاب فرهنگی به این دلیل که تغییراتی در نوع و روش کاریاش بهوجود میآید، طبیعتا نباید در اموری که جنبه قانونگذاری دارند ورود پیدا کند. این در آینده به جنبه مردمسالاری دینی مجلس آسیب وارد میکند.
میان انتقال ادامه پیگیریهای طرح ساماندهی فضای مجازی به شورای عالی فضای مجازی و مصوبه اخیر مجلس درخصوص دو شورای عالی ارتباطی میبینید؟
نه، اینها در دو زمینه جدا مطرح شده است. من درحالحاضر ارتباطی میان این دو نمیبینم.
مصوبه روز یکشنبه، مصوبه شفافیت قوای سهگانه و دستگاههای اجرایی را باتوجه به مستثناهایی که در متن آن مطرح شده بود تحتتاثیر قرار نخواهد داد؟
همانطور که عرض کردم، جزئیات آن باید تعریف شود. اینکه که بناست کدام بخشهایش استثنا قرار گیرد و کدام بخشها خیر. در کل ابهاماتی دراینباره وجود دارد و به همین دلیل لازم است جزئیات آن تعریف شده تا معلوم شود این استثنائات در چه بخشهایی اتفاق خواهد افتاد.
در این رابطه بیشتر بخوانید:
ابهام بزرگ درباره کاهش قدرت نظارت دیوان عدالت (لینک)
نباید شورایعالی فضای مجازی را با شورایعالی انقلاب فرهنگی همتراز دانست (لینک)
قانون شفافیت مصوب مجلس محدود به قوای سهگانه است (لینک)