سیامک خاجی، خبرنگار گروه ورزش: در سالهای اخیر هرکدام از تیمهای مطرح باشگاهی یا حتی تیم ملی بهدنبال استخدام سرمربی جدید بود، نام یک مربی دورگه و حالا شناختهشده نیز در میان گزینهها دیده میشد؛ الکس (الکساندر) نوری. مربی جوان و 42 سالهای که با قبول هدایت وردربرمن نامی برای خود دستوپا کرد و با نجات دادن این تیم از سقوط نشان داد که در آینده حرفهای زیادی برای گفتن دارد اما پس از آن چندان نتوانست در تیمهای بزرگ به مربیگری مشغول باشد و در فصل گذشته نیز مدتی بهعنوان مدیرفنی و همچنین سرمربی یک تیم دسته دومی در یونان مشغول بهکار بود. نوری که از پدری ایرانی و مادری آلمانی متولد شده است با توجه به ریشه ایرانیاش بارها مورد توجه باشگاههای مختلف ازجمله پرسپولیس، استقلال، سپاهان و تراکتور قرار گرفته است و نامش بهعنوان گزینه هدایت این تیمها مطرح شد اما درنهایت این پیشنهادها و مذاکرات به عقد قرارداد منجر نشد. او حتی در برههای یکی از گزینههای مدیران فدراسیون فوتبال برای نشستن روی نیمکت تیم ملی ایران بود که این اتفاق هم درنهایت رخ نداد و او فرصت حضور در یکی از بهترین تیمهای آسیایی را از دست داد. در روزهای اخیر مانند دوسال پیش باز هم یکی از گزینههای هدایت تیم فوتبال استقلال است و گفته میشود مذاکراتی نیز با او در این زمینه انجام شده است.
ناموفق در دوران بازی
الکس نوری با توجه به علاقهای که به فوتبال داشت در آلمان راهی آکادمیهای این رشته شد تا بتواند به یک فوتبالیست خوب تبدیل شود. نوری در آن زمان پست هافبک تهاجمی را برای خود انتخاب کرد و پس از دوره حضور در آکادمیهای مختلف راهی تیم جوانان وردربرمن شد. عملکرد خوبش در این تیم سبب شد به تیم دوم و حتی اصلی هم راه پیدا کند اما بازی در سطح بالای فوتبال این کشور برای او میسر نشد و به همین دلیل تصمیم گرفت برای بهتر شدن شرایطش بهصورت قرضی راهی تیمهای دیگر شود. این سیاست هم چندان در بهبود اوضاعش تاثیرگذار نبود و نهایتا در 32 سالگی تصمیم گرفت بازی کردن را کنار گذاشته و وارد فضای جدیدی در این ورزش شود. الکس که عاشق فوتبال بود مربیگری را انتخاب کرد و به باشگاه اولدنبورگ رفت تا بهعنوان مربی در تیمهای پایه و آکادمی آنجا مشغول شود. عملکرد خوبش و دانش فنی مناسب سبب شد پس از سهسال و در سال 2013 هدایت این تیم را برعهده بگیرد. اولدنبورگ در دسته چهارم فوتبال آلمان فعالیت میکرد و محل مناسبی برای این مربی جوان بود تا خودش را در بوته آزمایش قرار دهد. او در اواخر فصل 13-2012 سرمربی این تیم شد و در 7 بازی توانست 3 برد، 2 تساوی و 2 شکست کسب کند. فصل بعد او با رکورد خوب 17 برد، 9 تساوی و 8 شکست تیمش را در رده سوم جدول قرار داد و این دستاورد مهمی برای او محسوب میشد. تجربه او در این تیم نیمهآماتور خوب بود و برخلاف دوران بازیاش این بار در مربیگری بهسرعت در مسیر ترقی و بهتر شدن قرار گرفت.
یکفصل مربیگری در این تیم دسته چهارمی کافی بود وردربرمن که سالها او را در اختیار داشت، این بار برای حضور در تیم دوم خود به وی پیشنهاد دستیاری بدهد و نوری هم مشتاقانه آن را پذیرفت. نوری که شناخت خوبی از این باشگاه داشت در ابتدا بهنوعی رابط بین تیم دوم و اصلی باشگاه بود و روند پیشرفت بازیکنان در تیم ذخیرهها را به اطلاع کادر فنی تیم اصلی میرساند. با اخراج رابین دات از مربیگری وردربرمن، هدایت تیم به ویکتور اسکریپنیک اوکراینی سپرده شد و نوری هم بهعنوان سرمربی تیم زیر 23 سالهای باشگاه منصوب شد. عملکرد او درطول دوسال حضور در این سمت 26 برد، 18 تساوی و 24 باخت بود و میانگین 1.41 امتیاز از هر مسابقه را کسب کرد.
تغییر سیستم و کار با ستاره بایرن
اسکریپنیک که بعدها هدایت زوریا لوهانسک اوکراین را نیز برعهده گرفت و در خرید اللهیار صیادمنش و شهاب زاهدی توسط این تیم نقش مهمی داشت در فصل 2017-2016 نتایج خوبی با برمن نگرفت و تیم در جدول جایگاه نگرانکنندهای داشت که بهنظر میرسید ممکن است به سقوط در انتهای فصل منجر شود. در چنین شرایطی مدیران باشگاه تصمیم گرفتند تاو را برکنار کنند و نوری را بهعنوان سرمربی موقت منصوب کردند.
اگرچه فصل تازه آغاز شده بود اما شرایط باشگاه بهوضوح بحرانی بود و به همین دلیل سران باشگاه به فکر تغییراتی روی نیمکت خود افتادند. این بهترین فرصت برای نوری بود تا پلههای ترقی را بهسرعت طی کند و در این کار هم موفق بود؛ چراکه پس از یک شکست، یک برد و یک تساوی کسب کرد تا باشگاه برای قطعی کردن قرارداد او اقدام کند و به این ترتیب قرار شد برمن با مربی جوان و 37 ساله خود تا پایان فصل ادامه دهد. تیم او بهخصوص در اواخر فصل نتایج خوبی در لیگ گرفت و درنهایت هم اگرچه در برخی مقاطع چند شکست پیاپی را تجربه کرد اما درمجموع برآیند حضورش در این تیم مثبت بود و نهایتا با رتبه هشتم در جدول فصل را به پایان برد. یکی از مهمترین تغییراتی که این مربی جوان در تیمش ایجاد کرد تغییر تاکتیک تیمش به دفاع سه نفره بود. اگرچه در ابتدا شاگردان او چند نتیجه ضعیف کسب کردند اما خیلی زود توانستند خود را با سیستم جدید وفق دهند و عملکرد خوبی بهخصوص در فاز دفاعی داشته باشند. برمن در آن زمان بازیکنانی چون مکس کروزه، کلودیو پیزارو و البته سرژ گنابری، ستاره کنونی بایرنمونیخ را در ترکیب خود داشت که این آخری بهنوعی توسط نوری احیا شد و در پایان فصل با درخششی که در لباس برمن داشت نظر مثبت مونیخیها را جلب کرد و راهی بهترین باشگاه فوتبال آلمان شد.
نوری حالا نامش را بهعنوان یک مربی موفق و آیندهدار مطرح کرده بود و مدیران برمن هم که امیدوار بودند با او روزهای خوبی را تجربه کنند قراردادش را برای فصل بعد هم تمدید کردند. نوری با خیالی راحت مشغول خریدهای تابستانی شد تا تیمی بهتر را برای فصل بعد بسازد، غافل از اینکه قرار نیست حضورش در این سمت دوام چندانی داشته باشد. او که در انتخاب بازیکن جدید و خریدها نسبتا موفق عمل کرده بود فصل جدید را اصلا خوب شروع نکرد و پس از اینکه در 10 هفته ابتدایی لیگ هیچبردی با تیمش کسب نکرد از سمتش برکنار شد تا تیم بیش از این دچار بحران نشود. او در طول دوران حضورش بهعنوان سرمربی این تیم بوندسلیگایی میانگین 1.3 امتیاز در هر بازی را بهدست آورد که برای تیمی در حد برمن نسبتا قابلقبول است.
پس از ترک برمن، الکس مدتی بیکار ماند تا پیشنهاد اینگولشتات از دسته دوم به دستش رسید و او هم آن را پذیرفت تا شاید باز هم بتواند تیمی را در اوایل فصل تحویل گرفته و با ایجاد تغییرات آنها را به شرایط مطلوب برساند. این بار اما او در بوندسلیگای 2 موفق نبود و در 8 مسابقهای که هدایت این تیم را برعهده داشت با 3 تساوی و 5 شکست نهتنها تیم را نجات نداد، بلکه شرایط آنها بهمراتب بدتر هم شد. حضور او در این تیم تنها دوماه دوام داشت و این بار نامه اخراجش خیلی زود به دستش رسید تا دوباره بدون تیم شود.
تجربه عجیب حضور در یونان
در اوایل فصل 2020-2019 اوضاع برای هرتابرلین چندان خوب پیش نمیرفت و آنها در پایان هفته دوازدهم و پس از سه شکست پیاپی برابر یونیون برلین، لایپزیگ و آگسبورگ تصمیم گرفتند تا آنته کوویچ کروات را از کار برکنار کرده و یورگن کلینزمن نامدار که سابقه هدایت تیم ملی آلمان را نیز در کارنامه دارد بهعنوان جانشین او منصوب کنند. کلینزمن تصمیم گرفت نوری را بهعنوان یکی از دستیارانش به هرتا ببرد و به این ترتیب این مربی دورگه ایرانی-آلمانی دوباره به بوندسلیگا برگشت. کلینزمن اگرچه شروع نسبتا خوبی در این تیم داشت اما پس از تنها 10 بازی ناگهان تصمیم گرفت به همکاری خود با این باشگاه خاتمه دهد و از سمتش کنارهگیری کرد. مدیران باشگاه که انتظار چنین تصمیمی را از سوی مهاجم سابقه تیم ملی آلمان نداشتند، نوری را موقتا بهعنوان سرمربی منصوب کردند اما این بار عمر مربیگریاش در بوندسلیگا بسیار کوتاه بود و پس از تنها 4 مسابقه و کسب یک برد، دو تساوی و یک شکست جای خود را به برونو لابادیا داد تا دوباره از دنیای مربیگری فاصله بگیرد.
نوری پس از مدتی دوری از فوتبال در اواسط فصل گذشته پیشنهادی از لیگ دسته 2 یونان دریافت کرد تا بهعنوان مدیر فنی در تیم کاوالا این کشور مشغول به کار شود. جالب اینکه او این پیشنهاد را قبول کرد و راهی یونان شد تا چالشی تازه را تجربه کند که البته در آنجا هم توفیق چندانی کسب نکرد. نوری در ماه دسامبر 2021 راهی این تیم شد و حدودا سههفته بعد علاوهبر پست مدیر ورزشی، سرمربیگری این تیم را نیز پذیرفت تا شاید آنها را از منطقه خطر نجات دهد. او از هفته سیزدهم تا بیستوپنجم هدایت این تیم را برعهده داشت که سه برد، 7 تساوی و 5 شکست حاصل کارش در این باشگاه بود و با 16 امتیازی که در این مدت در این تیم جمع کرد نتوانست کمک چندانی به بهتر شدن وضعیت کوالا در جدول کند. مدیران باشگاه نهایتا پیش از پایان فصل تصمیم به قطع همکاری با نوری گرفتند و اگرچه در ادامه نتایج بهتری کسب کردند اما در انتهای فصل یکی از چهار تیمی بودند که به دسته سه سقوط کردند.
البته ماجرا زمانی عجیب میشود که بدانیم این تیم بهسختی در ابتدای فصل قبل توانسته بود جواز حضور در دسته دو را کسب کند و به همین دلیل با ترکیبی از بازیکنان جوان و آماتور راهی مسابقات شده بود. این تیم بهدلیل مشکلات مالی نتوانسته بود مجوز حضور در دسته دو را کسب کند و قرار بود در دسته سه بازی کند اما به فاصله کمی تا شروع مسابقات مجوزهای لازم را بهدست آورد و به این دلیل که بیشتر بازیکنان اصلی تیم جدا شده بودند با تیمی از بازیکنان جوان و آماتور راهی مسابقات شد و تا پیش از حضور نوری روی نیمکت تیم با سه شکست پرگل، 20 گل خورده و بدون گل زده در قعر جدول قرار داشت. نوری ریسک بزرگی برای قبول این سمت انجام داد و سایت «وسر کوریر» آلمان در این باره مینویسد: «نوری هدایت تیمی را در این فصل برعهده گرفت که حتی از حضور در دسته دو مطمئن نبود و بهزحمت توانست با برخی بازیکنان جوان و کمتجربه در مسابقات حاضر شود. با چنین تیمی سرمربی سابق وردربرمن موفق شد در 15 بازی سه برد، 7 تساوی و 5 شکست را رقم بزند که نتیجه بدی هم محسوب نمیشود اما مدیران باشگاه که تیمشان خطر سقوط را بهخوبی حس میکرد تصمیم به قطع همکاری با سرمربی آلمانی گرفتند. او که در میانههای فصل هدایت تیم را برعهدهگرفته بود حتی نتوانست بهخوبی تیمش را تقویت کند و باشگاه زمانی توانست مجوز بازی در مسابقات را کسب کند که پنجره نقلوانتقالاتی لیگ یونان بسته بود و به این ترتیب نمیتوانستند خرید جدیدی انجام دهند. جالب اینکه وقتی باشگاه دید اوضاع چندان مساعد نیست سراغ بازیکنان جوان و حتی برخی ورزشکاران دیگر رشتهها ازجمله کیکبوکسینگکاران و بسکتبالیستها رفت تا نفرات خود را تکمیل کند.»
در چنین شرایطی مشخص است که باشگاه حتی با به خدمت گرفتن بهترین مربیان هم نمیتواند موفق باشد و اگرچه تا هفته پایانی هم به بقا در لیگ دسته دو امیدوار بودند اما با شکست برابر تیم صدرنشین که البته صعودش به لیگ برتر یونان قطعی شده بود، راهی دسته سه شدند و با این شرایط البته بعید است به این زودی بتوانند دوباره به دسته بالاتر برگردند.
نوری حالا پس از این تجربه منحصربهفرد به آلمان برگشته و منتظر است با بررسی پیشنهادهایش بهترین آنها را برای فصل جدید انتخاب کند. او این بار ظاهرا با استقلال ایران مذاکراتی داشته و شاید برای نخستین بار در طول دوران مربیگریاش در تیمهای بزرگ و طی سالهای اخیر از ابتدای فصل حضور در یک تیم را تجربه کرده و با تیمی که خودش آن را بسته در رقابتها حاضر شود. البته با توجه به اینکه فاصله زیادی تا شروع فصل جدید رقابتهای لیگ برتر باقی نمانده این مربی 42 ساله فرصت زمان زیادی برای آمادهسازی تیمش نخواهد داشت و اگر میخواهد جانشین فرهاد مجیدی در استقلال باشد باید هرچه زودتر در این زمینه تصمیمگیری کرده و برای شروع کارش راهی تهران شود.