تاریخ : Thu 19 May 2022 - 05:57
کد خبر : 71816
سرویس خبری : نقد روز

طرح شفافیت قوای سه‌گانه، کامل‌ترین طرح ممکن است

محمدحسن آصفری، نماینده اراک در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

طرح شفافیت قوای سه‌گانه، کامل‌ترین طرح ممکن است

وقتی قرار می‌شود شفافیت حاکم باشد باید در همه این حوزه‌ها اتفاق بیفتد. اینکه بخواهیم استثنایی قائل شویم به نظرم ضربه زدن به طرح شفافیت است و سبب می‌شود طرح به‌طور دقیق اجرایی و عملیاتی نشود.

نمایندگان مجلس صبح دیروز ماده 3 طرح شفافیت قوای سه‌گانه را به‌تصویب رساندند، با هدف بررسی جزئیات این طرح، با محمدحسن آصفری، نماینده مردم اراک در مجلس گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

چنانچه قرار باشد طبق طرح، استثنایی را برای شفافیت آرای نمایندگان در مواردی مثل آرای صنفی و محلی درنظر بگیریم، در تضاد با اصل شفافیت نیست؟
بله، این موضوع با شفافیت در تضاد است. وقتی قرار می‌شود شفافیت حاکم باشد باید در همه این حوزه‌ها اتفاق بیفتد. اینکه بخواهیم استثنایی قائل شویم به نظرم ضربه زدن به طرح شفافیت است و سبب می‌شود طرح به‌طور دقیق اجرایی و عملیاتی نشود.

یکی دیگر از مسائلی که درباره طرح مطرح می‌شود این است که اسمی از نهادهایی مثل ستاد اجرایی فرمان امام، آستان قدس رضوی و بنیاد مستضعفان در آن مطرح نشده و الزامی برای شفاف شدن این نهادها وجود ندارد. دیدگاه شما دراین‌باره چیست؟
بررسی طرح هنوز تمام نشده است. ممکن است در پیشنهادهای بعدی نمایندگان چنین موضوعاتی وجود داشته باشد. هنوز برای نظر دادن درباره اینکه چرا این طرح، نهادهایی را شامل نشده زود است. ما تا الآن فقط دو یا سه ماده آن را بررسی کرده‌ایم. هنوز باقی مواد آن باقی‌مانده و ممکن است در سایر موارد پیشنهادی نمایندگان، این نکات نیز در دستورکار قرار گیرد.

مطالبه مردم از ابتدا شفافیت آرای نمایندگان بود، چه شد مجلس به طرح فعلی رسید؟
خیر، مطالبه مردم برقراری شفافیت عمومی بود و نه‌فقط شفافیت برای مجلس. مردم علاقه‌مندند که شفافیت در همه حوزه‌ها برقرار شود. باید در وزارتخانه‌ها، مجمع تشخیص مصلحت نظام، در شوراهای کلانشهرها و مجموعه‌های مختلف شفافیت حاکم باشد. این شفافیتی که همه حوزه‌‌های سه قوه را شامل می‌شود کامل‌ترین طرح شفافیت است.

باتوجه به اینکه جزئیات و چگونگی اجرایی شدن شفافیت و اینکه دقیقا این شفافیت چه بخش‌هایی را شامل می‌شود در طرح وجود ندارد، ممکن است بهانه‌هایی برای اجرا نکردن آن از سوی دستگاه‌ها مطرح شود؛ دراین‌باره چه فکری شده است؟
ما سعی کرده‌ایم این شفافیت، همه حوزه‌ها به‌غیر از موارد و مصوباتی که جنبه طبقه‌بندی به‌کلی سری هستند یا خیلی محرمانه دارد را شامل شود. یعنی همه بخش‌ها غیر از آن نهادهایی که افشای اطلاعات آن به‌لحاظ امنیتی برای نظام درست نباشد. اگر هم درطول اجرای این قانون موردی این‌چنینی پیش بیاید مجلس می‌تواند مجددا اصلاحیه‌ای مطرح کند و نقایص این طرح اصلاح شود.

این بعد محرمانگی را کدام دستگاه تعیین می‌کند؟
در طرح تعریف شده است، در قانون هم آمده که چه چیزهایی شامل طبقه‌بندی محرمانه و به‌کلی سری می‌شود.

درباره شفافیت آرا درباره اعتبارنامه نمایندگان و رأی اعتماد به وزرا هم موردی پیش‌بینی شده است؟
اینها که از قبل شفاف بوده و هست. ما داریم این شفافیت را به حوزه کمیسیون‌ها توسعه می‌دهیم. داریم آن را از صحن علنی به کمیسیون‌ها می‌‌آوریم و به‌این نحو آن را بیشتر می‌کنیم.

رأی اعتماد به وزرا شفاف بوده است؟
ثبت‌نام که می‌کردند، در مانیتور نشان می‌داد چه کسی موافق و چه کسی مخالف است منتها منتشر نمی‌شد. اما الآن انتشار آن هم در مفاد طرح وجود دارد.

در این رابطه بیشتر بخوانید:

تصمیمات ملی مجلس شفاف می‌شود، منطقه‌ای نه (لینک)

شفافیت قوای سه‌گانه؛ عقبگرد مجلس در رسیدن به شأن ملی (لینک)

موارد مستثنی‌کننده در طرح شفافیت قوای سه‌گانه پیش از تصویب اصلاح شد (لینک)