بامداد روز گذشته اصابت چندین موشک به دو پایگاه جاسوسی موساد در اربیل واکنشهای بسیاری از سوی مقامات آمریکایی و رژیمصهیونیستی بههمراه داشت. بعدازظهر دیروز با بیانیهای که سپاه پاسداران منتشر کرد، مشخص شد که ایران درپی جنایات اخیر رژیم جعلی صهیونیستی و اعلان قبلی مبنیبر بیپاسخ نگذاشتن جنایتهای اسرائیل علیه ایران، مرکز راهبردی جاسوسی رژیمصهیونیستی را مورد هدف موشکهای نقطهزن قرار داده است. با این حال طرف اسرائیلی و آمریکایی که همواره از روش فرار رو به جلو استفاده میکنند تا زیرسوال رفتن قدرت نظامی خود را پنهان کنند، اعلام کردند هیچخسارت یا تلفاتی در هیچیک از تاسیسات آمریکایی یا وابسته به آمریکا رخ نداده است. در ادامه برای بررسی این اقدام دفاعی و استراتژیک ایران در حمله به اربیل با سعدالله زارعی، کارشناس مسائل منطقه به گفتوگو پرداختیم.
وی همزمان با اینکه معتقد است برتری نظامی ایران نسبت به رژیمصهیونیستی و بسیاری از کشورهای منطقه برای همه واضح است، گفت: «ایران برای ایجاد موازنه به عملیات نظامی علیه یک موقعیت اسرائیلی در اربیل اقدام نکرده است، بلکه اساسا برتری نظامی ایران نسبت به رژیمصهیونیستی و بسیاری کشورهای منطقه کاملا واضح است و نیازی نیست که ایران بخواهد برای اثبات و موازنه منطقهای چنین کاری را انجام دهد.»
در ادامه این گفتوگو از سعدالله زارعی پرسیدیم علت اصلی اقدام ایران در حمله به مراکز موساد در اربیل چه بوده است؟ وی علت اصلی چنین اقدامی را اقدامات خصمانه رژیمصهیونیستی علیه ایران در چند سال اخیر دانست. او دراینباره توضیح داد: «بحث اصلی در اقدام روز گذشته ایران این است که صهیونیستها، طی یک یا دوسال گذشته تلاش کردهاند هم در حوزه داخلی و هم در حوزه خارجی به ایران ضربه بزنند. در حوزه داخلی ضرباتی را به امنیت وارد کردهاند و در حوزه خارجی و منطقهای مثلا در سوریه اقداماتی را علیه جمهوری اسلامی انجام دادهاند. بر این اساس نیاز بود که صهیونیستها یک گوشمالی جدی داده شوند.»
زارعی در ادامه با تاکید بر استراتژیک بودن چنین اقدامی از سوی ایران به این موضوع پرداخت که چرا ایران در خاک کشوری ثالث علیه رژیمصهیونیستی اقدام کرده است و گفت: «عملیات نظامی علیه رژیمصهیونیستی در خاک کشور ثالث به این معناست که صهیونیستها در یک کشور ثالث در منطقه نمیتوانند بهصرف داشتن رابطه سیاسی با دولتها امنیت داشته باشند و با توجه به اینکه رژیمصهیونیستی آشکارا دشمنی خود با ایران را بارها اعلام کرده و ایران در راهبرد خود این رژیم را بهعنوان دشمن میداند، بنابراین ما نمیتوانیم صرف اینکه دشمنمان در خاک کشوری ثالث حضور دارد، از گوشمالی و به دام انداختن آن خودداری کنیم. این پیام آشکاری بود که ایران در این صحنه بهنوعی بروز داده است. به همین جهت دولت اردوغان هم که میترسید چنین ماجرایی در داخل ترکیه هم تکرار شود، بیانیه داد و این اقدام مشروع و قانونی ایران را محکوم کرد.»
این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: «در ایران تاسیسات هستهای در معرض تهدید رژیمصهیونیستی قرار گرفته، آسیبهایی که صهیونیستها به نطنز وارد کردهاند ادامه داشت و به سایت کرج هم آسیب زدند و دانشمند ایران، محسن فخریزاده را به شهادت رساندند و اخیرا در سوریه به دو فرمانده ایرانی حمله شد. بنابراین بحث اصلی اقدامات متقابل ایران گوشمالیای است که ایران میخواست به رژیمصهیونیستی بدهد و مساله موازنه منطقهای در حالت کنونی برقرار است، بهطوریکه ما در منطقه غرب آسیا کشوری قدرتمندتر از ایران در بعد نظامی نداریم.»
در پایان از او درباره تاثیر اقدامات ایران در حمله به مراکز جاسوسی رژیمصهیونیستی پرسیدم که در پاسخ با تاکید بر اینکه مذاکرات هستهای مسیر خود را میرود و اقتدار و مسائل دفاعی ایران هم مسیر خود را میروند، گفت: «مذاکرات وین و کلا مذاکراتی که پیرامون بحث هستهای ایران از سال 1384 شروع شد و در سال 1394 به امضای برجام منجر شد، اساسا بحث فراهستهای نبودهاند، البته آمریکاییها بهخاطر اینکه خوی زیادهخواهانهای دارند، تلاش میکنند برجام را آغاز یک راه معرفی کنند؛ راهی که در ادامهاش برجام نظامی است، برجام منطقهای است، برجام حقوق بشر است، برجام حقوق اسلامی است و... همه اینها یکسری ادعا از سوی آمریکاست و ماهیت حقوقی هم ندارد، یعنی در هیچکجا ایران درباره این مسائل صحبت نکرده است و نخواهد کرد. در عین حال اقدام نظامی اخیر ایران علیه رژیمصهیونیستی تاکید دوبارهای بر این بود که مذاکرات هستهای مسیر خود را میرود و اقتدار و مسائل دفاعی ایران هم مسیر خودش را میروند و اینها دو مسیر متفاوت هستند.»