تاریخ : Mon 07 Mar 2022 - 02:53
کد خبر : 70401
سرویس خبری : نقد روز

مصوبه کمیسیون تلفیق نادیده گرفته شد

غلامحسین رضوانی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

مصوبه کمیسیون تلفیق نادیده گرفته شد

من با بیش از 100 نفر از نمایندگان صحبت کرده‌ام که با حذف ارز ترجیحی مخالفند و معتقد به استمرار تخصیص این ارز هستند. همین که تعابیر مختلفی مطرح می‌شود مبنی‌بر اینکه اختیار حذف با این مصوبه به دولت واگذار شده است یا نه؟ به این معنی است که محتوای این طرح غیرشفاف و باابهام است.

خبر حذف ارز 4200 تومانی روز گذشته درحالی در رسانه‌ها منتشر شد که پیش از این کمیسیون تلفیق مصوب کرده بود 9 میلیارد دلار ارز ترجیحی به کالاهای اساسی و دارو اختصاص داده شود. پیرامون چرایی تصویب مصوبه حذف ارز با غلامحسین رضوانی، عضو کمیسیون تلفیق گفت‌وگو کردیم.   رضوانی در این گفت‌وگو ضمن اینکه حذف ارز 4200 تومانی را یکی از مهم‌ترین‌ مسائل بودجه 1400 برشمرد، نسبت به عدم‌طرح نظرات موافقان و مخالفان درباره مصوبه جدید انتقاد کرد و گفت: «متاسفانه با مدیریت ناصحیحی که به‌خصوص امروز در مجلس اعمال شد، بدون اینکه این طرح به‌نظر موافقان و مخالفان گذاشته شود و مطابق آیین‌نامه، وقت کافی به آن اختصاص داده شود با سرعت فوق‌العاده زیادی به تصویب رسید.»

نماینده مردم تهران در ادامه با اشاره به مصوبه کمیسیون تلفیق مبنی‌بر اختصاص 9 میلیارد دلار به ارز 4200 تومانی بابت واردات کالاهای اساسی و دارو اظهار داشت: «مصوبه کمیسیون تلفیق بدون اینکه به اندازه کافی در صحن مجلس حلاجی شود به رای نمایندگان گذاشته شد. مصوبه کمیسیون‌ تلفیق در‌مورد ضرورت استمرار وجود ارز ترجیحی است، به این معنی که کمیسیون تلفیق تصویب کرده است که استمرار داشته باشد، اما پیشنهادی مطرح شد و آن این بوده که اگر قرار است ارز حذف شود به این شیوه جبران شود که استمرار داشته باشد، اما پیشنهاد مطرح‌شده در‌مورد جبران روش حذف احتمالی بوده که این را مدیریت جلسه به معنای حذف ارز ترجیحی درنظر گرفته و مصوبه کمیسیون تلفیق را نادیده گرفته است.»

این عضو کمیسیون تلفیق رای بالای نمایندگان به مصوبه حذف ارز ترجیحی را ناشی از عدم‌تشریح پیامدهای آن در مجلس دانست و در این باره توضیح داد: «من معتقدم که این روش، روش صحیحی نبوده و اکثر نمایندگان که بیش از 60 درصد نمایندگان را شامل می‌شود، مخالف حذف ارز ترجیحی بودند. شاید بعضی از رای‌دهندگان به پیامد‌های این موضوع توجه کافی نداشتند، به این دلیل که در مصوبه حذف ارز 4200 تومانی به‌طور شفاف تصریح نشده بود. من معتقدم بیش از 100 نفر از نمایندگان همین الان هم مخالفند. من با بیش از 100 نفر از نمایندگان صحبت کرده‌ام که با حذف ارز ترجیحی مخالفند و معتقد به استمرار تخصیص این ارز هستند. همین که تعابیر مختلفی مطرح می‌شود مبنی‌بر اینکه اختیار حذف با این مصوبه به دولت واگذار شده است یا نه؟ به این معنی است که محتوای این طرح غیرشفاف و باابهام است.»

رضوانی در ادامه با توجه به مهیا نبودن امکانات اجرایی و نیز عدم‌اقناع افکار عمومی، شرایط را برای حذف ارز 4200 تومانی نامناسب دانست و پیش‌فرض‌هایی که منجر به اتخاذ چنین تصمیمی شد را غلط توصیف کرد.
او در این ‌باره معتقد است: «با توجه به نبود آمادگی لازم برای اجرا و اقناع افکار عمومی و نیز غلط بودن دو پیش‌فرض مرتبط با لزوم حذف ارز یعنی اجتناب‌ناپذیر بودن در شرایط فعلی و بهانه مبارزه با فساد، اگر این موضوع بخواهد اتفاق بیفتد علاوه‌بر اینکه باید در دولت آمادگی اجرای آن باشد، سایر قوا نیز باید موافق باشند و افکار عمومی نیز قانع ‌شده باشد. با توجه به اینکه این شرایط فراهم نیست، زمان مناسبی برای حذف نیست. این موضوع باید با صراحت با مردم مطرح شود. اینکه یک مصوبه‌ای داشته باشیم و هرکس تعبیر خود را روی آن ارائه دهد، بیانگر این است که آمادگی لازم برای اجرای آن وجود ندارد.»

عضو کمیسیون تلفیق در پایان با اشاره به درخواست‌های مکرر نمایندگان از دولت مبنی‌بر ارائه مکتوب شیوه اجرای مصوبه، عدم‌تشریح این موارد را عامل عدم‌اطلاع نمایندگان از محتوای مصوبه دانست و در این باره گفت: «با توجه به مبهم‌بودن محتوای این طرح نه‌تنها من اطلاع دقیقی از محتوای آن ندارم بلکه سایر نمایندگان نیز شاید به آن به اندازه کافی توجه نکردند. بارها به نمایندگان دولت گفته شده است که در چند برگ به‌صورت مکتوب کاری را که قرار است انجام شود و روش‌های جبران خلأهای ناشی از آن را به نمایندگان شرح دهند، اما تا این لحظه چنین اتفاقی نیفتاده است.»