بابک سرانیآذر، خبرنگار: درپی حذف و ابطال حکم رسمی حضور نمایندگان فوتبال ایران در لیگ قهرمانان آسیا ماجد الشیبانی خبرنگار معروف روزنامه الریاض عربستان در صفحه توئیتر خود نوشت: «کنفدراسیون فوتبال آسیا رسما پرسپولیس و استقلال را بهدلیل عدم کسب مجوز حرفهای، از لیگ قهرمانان آسیا در سال 2022 محروم کرد. آنها سرسختترین حریفان الهلال در غرب آسیا هستند.» پس از ارسال این توئیت، بسیاری از شهروندان عربستانی در بخش نظرات نوشتند چرا ناراحت شدی؟ چرا حالا جشن نمیگیری؟ و پاسخ او به هموطنانش جالب بود: «من قبل از آنکه شهروند باشم، خبرنگار هستم و با شما فرق دارم، باید بیطرف باشم و واقعیت را بنویسم.»
با اینکه ماجد الشیبانی یک خبرنگار شهروند عربستانی است اما برخورد او در توئیتر با نظرات مردم جالب و ارزشمند بوده است. با خبرنگار مشهور عربستانی همکلام شدیم تا از زاویه او این فرآیند را زیر ذرهبین بگیریم. گفتوگوی «فرهیختگان» با این خبرنگار را در ادامه میخوانید.
از قبول دعوت ممنونم، طبیعتا از اصل مطلب شروع میکنم و اینکه بهنظر شما عادلانه بود که پرسپولیس و استقلال حذف شوند؟
عادلانه بودن یک چیز در دنیای فوتبال مدرن معمای بسیار پیچیدهای است، نمیتوانم بهراحتی به این سوال پاسخ دهم.
درواقع میخواهم بدانم این برای اولینبار بود که یک باشگاه مشکلاتی داشت و کنفدراسیون فوتبال آسیا اینگونه با آن برخورد کرد؟
نه، پیش از این هم مواردی وجود داشته است، مثلا در آسیای جنوب شرقی اما شدت و ضعف دارد. بهنظر من دو باشگاه خوب ایرانی با ملاکها و معیارهای استاندارد کنفدراسیون فوتبال آسیا و از آن مهمتر فیفا بسیار فاصله دارند. فرصت زیادی به تیمهای شما داده شد تا این فاصله کم شود اما مدام بیشتر و بیشتر شده است.
فدراسیون فوتبال ایران زمان خواسته بود، البته پیشرفتهایی هم صورت گرفته بود.
باید واقعبین باشیم. بهنظر من کنفدراسیون فوتبال آسیا باید باجدیت رفتار میکرد و اگر برای چندمینبار کوتاه میآمد و فرصت میداد، به حیثیت و چهره خودش خدشه وارد میشد.
حکم صادرشده از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا براساس بندهای 14.4 و 14.5 مقررات حرفهای رقابتهاست، اما این دو بند توضیح خاصی ندارند؟
چرا قطعا توضیح مهمی دارند؛ در آنها آمده که اگر هیچکدام از شرایط برای اعطای مجوز برآورده نشود یا اعطای مجوز باعث تخطی از قوانین مجوز حرفهای شود، حق دارند حکم یک باشگاه را لغو کنند. این کافی نیست؟
به نظر ما کافی نیست، این کمیته اعلام کرده که هیچکدام از این سه باشگاه معیارهای الزامی حضور در این رقابتها را فراهم نکردند.
به نظر شما فراهم کردهاند؟ من از اینکه حداقل دوتیم بزرگ ایرانی در رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا حضور ندارند خیلی ناراحتم اما قانون باید رعایت شود.
شما میگویید ناراحت هستید و مردم عربستان از این رویکرد شما دلخور هستند!
بله، شما هم حتما نظرات را خواندهاید اما این نظر همه مردم عربستان نیست و هوادارانی که فوتبال را حرفهای دنبال میکنند اینگونه برخورد نخواهند کرد. من خبرنگارم و شهروند بودنم وقتی درحال تایپ یک مطلب برای رسانه هستم محو میشود. خبرنگار باید جهانشمول زندگی کند و کشورش به وسعت یک دنیا باشد. وقتی همه کشورهای دنیا کشور من باشد، از اینکه دو تیم بزرگ ایرانی در لیگ قهرمانان آسیا نیستند، ناراحت میشوم، البته کتمان نمیکنم که بهعنوان یک شهروند عربستانی از حذف دو رقیب جدی نمایندگان عربستان خوشحالم اما این مسائل را در کارم وارد نمیکنم.
در ایران برخی مسئولان گفتهاند که هنوز این حکم قطعی نیست. فکر میکنید حکم AFC تغییر خواهد کرد؟
بهنظر من محال است که تغییر کند. درواقع کنفدراسیون فوتبال آسیا با این کار به اعتبار خودش لطمه وارد خواهد کرد اما این حکم قطعی است و تغییر نخواهد کرد. فوتبال ایران ریشهدار و تاریخدار است، باید مراقب باشد و تلاش کند که دیگر چنین اتفاقی برای آن رخ ندهد.
از شما بهعنوان خبرنگاری مشهور میپرسیم که تعریفتان از یک باشگاه فوتبال چیست؟
البته در عربستان هم باشگاه کامل و بزرگ نداریم و هر جایی مشکلات خاص خودش را دارد و شما هم همکار من هستید و حتما پاسخ سوال خود را دارید. بهنظر من باشگاه فوتبال باید مردمی باشد، مدیرعاملش را هواداران رسمی آن تیم با رای خود انتخاب کنند، زمین تمرین داشته باشد و روانشناس و پزشک، امکانات عالی ورزشی، بودجه مناسب و کافی، محصولات فرهنگی، باشگاه استاندارد هواداران، کارت اعتباری برای هواداران، کادر مجرب و افراد متخصص و فوتبال، محلی بدون سیاست و سرشار از ورزش؛ جایی که با پول هوادارانش اداره شود نه با مالیات مردم و بهصورت دولتی.