تاریخ : Wed 05 Jan 2022 - 00:13
کد خبر : 67252
سرویس خبری : نقد روز

ابر بدهکار به وین می‌آید

حضور نماینده کره جنوبی در مذاکرات وین در کنار طرح مکرر پروژه ضرب الاجل توسط غربی ها چه معنایی دارد؟

ابر بدهکار به وین می‌آید

حال که مذاکرات هسته‌ای به مرحله حساس خود رسیده است، آزاد‌سازی اموال بلوکه‌شده ایران در کره با موافقت کشورهای غربی نیز می‌تواند اتفاق مثبتی در مسیر مذاکرات وین ‌باشد. اما باید در‌نظر داشت که آزاد شدن این 7 میلیارد تنها بخش کوچکی از خواسته‌های تیم مذاکره‌کننده کشورمان در وین است.

معین رضیئی، روزنامه‌نگار: خبرگزاری یونهاپ روز گذشته خبری منتشر کرد مبنی‌بر سفر چوی‌چونگ کان، معاون وزیر امور‌خارجه کره‌جنوبی به وین به‌منظور ملاقات و رایزنی با نمایندگان کشورهای حاضر در مذاکرات هسته‌ای. در سفر چوی‌چونگ کان به وین قرار است پیرامون راه‌های موجود برای حل مشکل دارایی‌های مسدودشده ایران در کره میان وی و نمایندگان ایالات‌متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی بحث و تبادل‌نظر صورت گیرد. در چند سال گذشته مساله 7 میلیارد دلار پول مسدودشده حاصل از فروش نفت ایران در کره‌جنوبی به یکی از چالش‌های اصلی در روابط میان این دو کشور تبدیل شده است. کره‌جنوبی به‌دلیل پیروی از سیاست‌های تحریمی ایالات‌متحده علیه ایران، تا به الان هیچ‌گونه تلاش مثبتی برای آزاد‌سازی اموال ایران انجام نداده و به‌نظر می‌رسد در آینده نیز بدون چراغ‌سبز آمریکا و غرب، کاری برای آزاد‌سازی اموال ایران انجام ندهد. حال که مذاکرات هسته‌ای به مرحله حساس خود رسیده است، آزاد‌سازی اموال بلوکه‌شده ایران در کره با موافقت کشورهای غربی نیز می‌تواند اتفاق مثبتی در مسیر مذاکرات وین ‌باشد. اما باید در‌نظر داشت که آزاد شدن این 7 میلیارد تنها بخش کوچکی از خواسته‌های تیم مذاکره‌کننده کشورمان در وین است. زیرا تیم جدید ایران با سرپرستی علی باقری‌کنی از همان ابتدا با هدف رفع کامل تحریم‌های برجامی و فرابرجامی پا به میز مذاکرات گذاشته است.

 علاوه‌بر این مورد تاثیر مذاکرات برجامی در وین طی یک ماه گذشته و اثر آن بر آزاد‌سازی اموال بلوکه‌شده ایران در کره را می‌توان از منظر دیگری تحلیل کرد، در مدتی که گذشت غربی‌ها از همان آغاز دور جدید گفت‌وگوها با طرح‌ریزی جنگ تبلیغاتی علیه ایران با هدف افزایش فشار بر دولت سیزدهم و گرفتن امتیازات حداکثری از تیم مذاکره‌کننده ایران در وین در وهله نخست سعی داشتند میان افکار عمومی کشورمان این گزاره را القا‌ کنند که تیم مذاکره‌کننده جدید عزم جدی برای دستیابی به یک توافق راهبردی ندارد. به‌جز این خط خبری، خط دیگری نیز در رسانه‌ها با کلید واژه تعیین «ضرب‌الاجل» برای ایران به‌منظور رسیدن به توافق با طرف‌های دیگر مذاکره‌کننده بازنشر می‌شد. در این خط خبری رسانه‌ها سعی داشتند با منعطف نشان دادن طرف‌های غربی حاضر در مذاکرات، زمان را برای ایران در‌حال از دست رفتن جلوه دهند. درست در زمانی که در رسانه‌های غربی، ایران محکوم به بی‌عملی در مذاکرات وین می‌شود، شاهد انتشار اخباری مبنی‌بر سفر معاون وزیر امور‌خارجه کره به وین و احتمال آزاد‌سازی اموال بلوکه‌شده ایران در کره هستیم. احتمالا کشورهای غربی در پازل تحلیلی خود این‌گونه برنامه‌ریزی کرده‌اند که با بالا بردن فشارهای رسانه‌ای و تبلیغاتی علیه ایران می‌توانند فضای اجتماعی کشورمان را نسبت به آینده مذاکرات در‌حالت بیم و امید نگه دارند. در تحلیل آنها اگر جامعه ایرانی به این سمت رفت، تیم مذاکره‌کننده کشورمان نیز تحت فشار افکار عمومی از مطالبات منطقی خود مانند رفع تمامی تحریم‌ها دست کشیده و به حداقل حقوق خود در مذاکرات وین مانند آزاد شدن بخش کوچکی از اموال بلوکه شده ایران (‌7 میلیارد دلار مسدود در کره‌جنوبی) بسنده خواهد کرد. به همین دلیل باید مواجهه تیم مذاکره‌کننده کشورمان با این اتفاق، هوشمندانه باشد. تیم کشورمان باید ضمن استقبال از آزاد‌سازی اموال ایران در کره نباید این مساله را اتفاق بزرگی در مسیر مذاکرات وین جلوه دهند و در آینده نیز باید بدون‌عقب‌نشینی از مواضع پیشین خود به مذاکرات با کشورهای 1+4 تا رفع تمامی تحریم‌ها ادامه دهند.

در همین رابطه مطالب زیر را بخوانید:

حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

فضاسازی بیرونی غرب برای عقب‌نشینی ایران از مذاکرات است (لینک)

 

عبدالرضا فرجی‌راد، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

بایدن باید راه ارائه تضمین به ایران را پیدا کند (لینک)

 

حسن هانی‌زاده، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

کره‌جنوبی نمی‌خواهد دارایی‌های ایران را «نقدی» آزاد کند (لینک)