نیلوفر مژدهی، روزنامهنگار: موضوع پرونده اریک باگناما، بازیکن گابنی تیم فوتبال گلگهر هر روز زاویه جدیدی پیدا میکند و اخبار درست و غلط بسیاری پیرامون این بازیکن وجود دارد. به این ترتیب که کسی نمیداند کدام درست و کدام غلط است. فدراسیون گابن هم که بهشدت غیرحرفهای عمل میکند و آنقدر ایمیل و نامه از این فدراسیون به فدراسیون فوتبال ایران آمده که احتمالا خودشان هم دیگر به درست و نادرست بودن ایمیلهایشان شک داشته باشند. اخیرا هم ایمیلهای زیادی به فدراسیون ما فرستاده که محرمانه است و هیچکس از آنها خبر ندارد ولی قاعدتا در جلسه روز دوشنبه که برای رسیدگی به همین پرونده ترتیب دادند همه زوایا مشخص و محتوای این ایمیلهای جدید هم علنی میشود.
جالب است که این ایمیلها همه به اسم فدراسیون گابن است ولی امضاکنندهها فرق دارند و یکی دبیرکل، یکی معاون، یکی رئیس و... است و همه یکدیگر را نقض میکنند. در اصل آدرس همه این ایمیلها همانی است که از اول فرستاده شده و هنوز هم درحال جواب دادن به فدراسیون فوتبال ایران است.
به هر حال در این پرونده فارغ از مشخصشدن وضعیت باگناما مسائل دیگری هم مشخص میشود و برخی کوتاهیها در این خصوص نیز مشخص میشود که شاید در دیگر پروندهها هم بهوجود آمده ولی به آن رسیدگی نشده است.
شورای تامین استان ورود کرد
شاید پرونده بازیکن گابنی تیم گلگهر آنقدر حاد نباشد که شورای تامین استان در آن ورود کند. در روزهای اخیر اما آنقدر این پرونده را مهم کردند که پای شورای تامین هم به این موضوع باز شد. شاید اگر یکطرف این شکایت باشگاه استقلال قرار نداشت موضوع اینقدر بااهمیت جلوه نمیکرد ولی حالا این پرونده در صدر اخبار فوتبال قرار گرفته به شکلی که دیگر مسائل و مشکلات فوتبال بیارزش شده است. اینکه چرا این پرونده اینقدر مهم است نیز از دید بسیاری افراد با واکنشهایی روبهرو است. ناصر ارزی، وکیل باشگاه گلگهر که اتفاقا از مشاوران حقوقی باشگاه پیکان، یکی از شاکیان این پرونده نیز هست در این مورد به «فرهیختگان» گفت: «نمیدانم چرا این موضوع را اینقدر حساس کردند. بسیاری از اطلاعاتی که درمورد این پرونده منتشر شده درست نیست. نمیدانم چرا ولی احساس میکنم برخی نمیخواهند من در جلسه روز دوشنبه برای رسیدگی به این پرونده حضور داشته باشم.»
وکیل مشترک بانی تعارض منافع
یکی از مشکلاتی که اخیرا درمورد این پرونده به سوژه روز تبدیل شده، حضور یک وکیل در دو باشگاهی بود که یکی شاکی و دیگری متهم بود. در اصل ارزی هم وکیل باشگاه پیکان است و هم باشگاه گلگهر سیرجان. جالب است که بسیاری از رسانهها و حتی برخی برنامههای ورزشی صداوسیما از این موضوع بهعنوان عجایب فوتبال ایران یاد میکنند و حتی مدعی هستند فقط در فوتبال ما چنین اتفاقی رخ میدهد.
فارغ از تفاسیری که در این خصوص میشود، یک نکته کاملا مشخص است و آن اینکه یک فرد میتواند در آن واحد وکیل یک یا چند فرد حقیقی و حقوقی باشد و این هیچ منافاتی با حرفه او ندارد. حال اما در چنین شرایطی چه باید کرد؟
بازیکن طرف دعوی که خود وکیل شخصی دارد و این وکیل به تهران آمده و برای دفاع از موکلش در جلسه روز دوشنبه حاضر میشود؛ اما درمورد دو باشگاه گلگهر و پیکان چه اتفاقی رخ میدهد؟ طبیعی است که اگر تعارض منافع پیش بیاید وکیل مربوطه با توجه به عناوین قانونی اقدام خواهد کرد. در اصل یک مشاور حقوقی میتواند همزمان با چند شرکت کار کند و اگر تعارض منافعی پیش بیاید با اعلام این تعارض به مدیر بالادستش از آن پرونده خارج میشود. این شرایط درمورد باشگاه پیکان و گلگهر هم صدق میکند. ارزی میگوید: «هیچ تعارض منافعی وجود ندارد. حین رسیدگی به این پرونده اگر احساس کنم تعارضی بهوجود آمده از این پرونده استعفا میدهم. باشگاه پیکان و باشگاه گلگهر بهجز من مشاوران دیگری هم دارند. اگر بخواهند من بهعنوان وکیلشان حاضر میشوم و اگر نه همکارانم در این خصوص اقدام میکنند.»
با وجود گفتههای ارزی اینطور بهنظر میرسد که در این جلسه با وجود برخی ناراحتیهایی که بهوجود آمده قرار است ارزی بهعنوان وکیل باشگاه گلگهر حاضر شود و باشگاه پیکان وکیل دیگری را به این دادگاه میفرستد.
جعل سند یا کارشکنی
در ماده32 به بعد قانون مجازات ما درمورد جعل بهخوبی پرداخته است. اینطور بهنظر میرسد که اگر جعلی صورت گرفته باشد متوجه باشگاه گلگهر نخواهد بود چراکه جعل یک فعل مادی است که مرتکب فعل آن را انجام داده و درنتیجه باید پاسخگو باشد. درحالی که اسناد ارائهشده یا ازسوی بازیکن بوده یا وکیل یا فدراسیون کشورش. درنتیجه هیچ اتهامی در این خصوص نمیتواند متوجه باشگاه گلگهر باشد. به فرض اینکه در پرونده این بازیکن طبق برخی اخبار اسنادی جعل شده باشد، باید دید جعلکننده کدام مرجع است. درنتیجه با توجه به اخبار مستندی که میرسد اقدامی ازسوی باشگاه گلگهر صورت نگرفته و هر آنچه این باشگاه ارائه داده ازسوی افراد حقیقی و حقوقی مرتبط با پرونده بوده است. وقتی سندی از مبدا ارسالشده و به مقصد رسیده و باشگاه هیچ دخل و تصرفی در آن سند نداشته است این سند قابلیت انتصاب به باشگاه گلگهر را ندارد. فدراسیون فوتبال گابن مستقیما به فدراسیون فوتبال ایران ایمیل ارسال کرده و حالا منکر شده و شاید مدعی شود این ایمیل را نزده و باشگاه گلگهر صادرکننده سند نبوده است، اما این همه ماجرا نیست. جدا از قانون مجازات در فدراسیون فوتبال نیز اساسنامهای وجود دارد که در مراجع فوتبالی مقبولتر است. از اینرو وقتی این قانون مسئولیتهایی را برعهده باشگاه میگذارد باشگاه گلگهر دخیل بهنظر میرسد. دقیقا گره پرونده همینجاست، جایی که باشگاههای شاکی به اساسنامه استناد میکنند ولی باشگاه گلگهر و وکلایش به قانون مجازات استناد میکنند. باید دید این پرونده با این همه مجهولات، روز دوشنبه به کجا میکشد.
گابنی ملیپوش
سه باشگاه استقلال، پیکان و سپاهان که اریک باگناما مقابل آنها در ترکیب گلگهر بازی کرده مدعی تغییر نتیجه بازی هستند و به فدراسیون فوتبال شکایت کردهاند.
فدراسیون فوتبال در روزهای اخیر مکاتباتی با همتایان گابنی خود داشته و در این بین تاییدشده که این بازیکن در یک اردوی ملی برای دیدار دوستانه دعوت شده است. اگر این خبر صحت داشته باشد که ظاهرا دارد سابقه حضور در تیمملی در کارنامه این بازیکن ثبت شده است.
اتفاقات تازهای در این خصوص افتاده، وکیل باشگاه گلگهر هم بسیار امیدوار است اخبار جدید بهنفع آنها باشد. او البته به ما میگوید: «به اسناد جدید اصلا دسترسی نداریم. میدانیم ایمیلهای تازهای آمده است ولی همه به فدراسیون ارسال شده و آنها هم دراختیار ما قرار ندادند. ما باید روز دوشنبه در جلسهای حضور داشته باشیم که نهتنها تکلیف این بازیکن و باشگاه گلگهر را مشخص میکند بلکه سرنوشت فوتبال به این جلسه بستگی دارد.»
باید دید با توجه به قوانین موجود کمیته انضباطی چه تصمیمی در این خصوص خواهد گرفت. گفته میشود حکم این بازیکن تا پیش از دیدارهای هفته دهم صادر میشود.