درباره آخرین اخبار واصله از دور جدید مذاکرات وین، گفتوگویی با عبدالرضا فرجیراد، کارشناس مسائل بینالملل داشتهایم. فرجیراد معتقد است طرفها قطعا در این دور از مذاکرات به نتیجه نهایی نخواهند رسید، اما اعتقاد دارد در دور دوم، امیدواریها نسبت به دور قبل هم ازسوی غربیها و هم ازسوی طرف روس بیشتر شده است. اگر خبرهایی که دراینباره منتشر شده است درست باشد، طرف ایرانی متوقع شده است که مذاکرات از ادامه مذاکرات قبلی در دولت قبل پیگیری شود. با این تفاوت که نکات مطرحشده ازسوی تیم جدید مذاکرهکننده ایرانی، در لابهلای این دور از مذاکرات با 1+4 مطرح شود. فرجیراد در توضیح این درخواست تیم مذاکرهکننده کشورمان میگوید: «یعنی آن میزان پیشرفتی که مذاکرات در دولت پیشین ایران داشته است مورد تایید قرار بگیرد، درکنارش هم تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی، مطالبات و نکاتش را که پیشتر بهصورت پیشنویس ارائه کرده است، مطرح کند که این باعث امیدواری است. تعدادی از رسانههای غربی هم اشاره داشتهاند برجام که درحال سقوط بوده، به روند مذاکراتی بازگشته است و اظهار امیدواری کردهاند که این روند ادامه پیدا کند.»
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه معتقد است خبر آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران را تا زمانی که به حساب بانک مرکزی ما نرسیده است نمیتوان قطعی دانست. او دراینباره گفت: «هنوز مطمئن نیستم که این پول وارد کشور ما شده باشد. در روابط ما با غرب، ممکن است هر لحظه تغییراتی رخ دهد. تا این پول در حساب بانک مرکزی قرار نگیرد نباید خیالمان از بابتش راحت شود.»
وی همچنین گفت: «احتمالا طبق چیزی که معاون اقتصادی وزیر امور خارجه کشورمان گفته است، قولوقرارهایی میان طرفین برای آزادسازی پولهای بلوکهشده کشورمان گذاشته شده است. چرا من مقداری روی این قضیه شک دارم؟ چون بلینکن و بایدن مشغول تبلیغات هستند تا فضای اقتصادی ایران را تحت فشار بیشتری قرار دهند، با چینیها مذاکره میکنند که نفت ما را نخرند، با اماراتیها مذاکره میکنند که اصلا همکاری اقتصادی و بانکی با ایران نداشته باشند. این خبری هم که مربوط به چند وقت گذشته بود که کشتیای از ایران را توقیف کردهاند، همه موید این قصد آنان برای فشار آوردن به ایران است. این نشانهها، با آن خبر آزادی بخشی از پولهای بلوکهشدن ایران همخوانی ندارد و بهطور کلی با این اوصاف، تا این پول در حساب بانک مرکزی ایران قرار نگیرد نمیشود درباره آن با قطعیت صحبت کرد.»
فرجیراد در رابطه با اینکه ایران موضعش را تغییر داده است یا خیر نیز گفت: «نمیتوان بهطور قطعی گفت قطعا همین است. درواقع، طبق آنچه در خبرها آمده، ایران پذیرفته است که دنباله مذاکرات قبلی را ادامه دهد. این چیزی است که غربیها از قبل میخواستند، روسها هم دنبال آن بودند.» او میگوید در این صورت، خواستههای طرف ایرانی هم بهنحوی در حاشیه این دور مطرح میشود. این کارشناس مسائل بینالملل همچنین افزود: «بنابراین هم باقری، هم وزیر امورخارجه، هم غربیها و هم روسها اظهار امیدواری کردهاند که کار پیش میرود و این نشان میدهد مواضع هر دو طرف، مقداری نزدیکتر از پیش شده است.»
فرجیراد در ادامه گفت: «من اعتقاد دارم اگر میخواهیم کمی به این مواضع اصلی در مذاکرات سرعت بدهیم که لازم هم هست، باید کمکم به مذاکرات مستقیم برسیم. در مذاکره مستقیم امتیاز بیشتری میشود گرفت.»
فرجیراد در باب مساله احتمال ادامه مذاکرات در ادامه 6 دور مذاکرات وین معتقد است: «وقتی گفته میشود نکات جدیدی در دو پیشنویس طرف ایرانی مورد توجه و بحث قرار میگیرد، یعنی دستورکار هم عوض میشود. منظور من این است که آن ۸۵درصدی که میگویند در 6 دور قبلی توافق شد، آن مورد تایید است. حالا ایران چندتا پیشنهاد جدید هم دارد، این پیشنهادها میتواند در قالب آن 15درصدی که مانده بحث شود، بهطوریکه وقتی درباره این 15درصد بحث میشود یعنی دستورکار تغییر میکند.»