علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان که پیش از این در پیامی توئیتری خبر از آغاز مذاکرات وین از هشتم آذرماه با هدف لغو تحریمهای غیرقانونی آمریکا علیه ایران داده بود، در گفتوگویی که اخیرا با روزنامه گاردین داشته به رویکرد ایران در میز مذاکرات وین پرداخته است.
باقری در گفتوگو با این روزنامه، مطالبه ایران مبنیبر ارائه تعهدی از جانب آمریکا برای جلوگیری از خروج دوباره این کشور از توافق هستهای را مطرح کرد و دراینباره گفت: «موضوع یک توافق در میان است، نه یک سیاست. اگر توافق و صلحی میان دو کشور باشد، تاثیر یک معاهده را دارد. موضوع قوانین بینالمللی است. قرار نیست قوانین داخلی آمریکا بر یک توافق بینالمللی غالب شود. چنین چیزی خلاف قوانین بینالمللی است.»
باقری همچنین در این گفتوگو درمورد مطالبه ایران برای ارائه تضمین از سوی طرف اروپایی نیز صحبت کرد و گفت اروپاییها باید تضمینی ارائه کنند که فارغ از اینکه موضع آمریکا چه باشد، با ایران تجارت خواهند کرد؛ احتمالا از طریق بهکارگیری قانونی بازدارنده که تاثیر تحریمهای آمریکا روی شرطهای اروپایی تجارتکننده با ایران را خنثی کند.
عدم توافق بر سر چگونگی راستیآزمایی اقدامات طرفین، موضوع دیگر مطرح شده در این گفتوگو بود. معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران دراینباره گفت: «ما به راستیآزمایی احتیاج داریم. این موضوع هنوز حل نشده و یکی از موضوعاتی است که هنوز نهایی نشده وکافی نیست که فقط در توافق ذکر شود.» باقری دراینباره وجود هیاتی مستقل برای پذیرفتن مسئولیت راستیآزمایی را محتمل دانست.
تاکید بر اینکه ایران قصد ندارد درباره توان دفاعی خود یا امنیتش مذاکره کند از دیگر موضوعات مطرحشده در گفتوگو باقری با روزنامه گاردین بود. باقری دراینباره هرگونه مذاکره درباره برنامه موشکی و امنیتی ایران و گنجانده شدن آنها در توافق هستهای را رد کرد و گفت: «برجام چارچوب شفافی دارد و با موضوعات دیگر مرتبط نیست.»
باقری در این گفتوگو به رد این ادعا که ایران با تلاش در راستای توسعه برنامه هستهایاش در ازسرگیری مذاکرات وین وقتکشی میکرده است پرداخت و دراینباره گفت: «این برای یک دولت جدید امری عادی بوده است که موضع مذاکراتی خود را آماده کند و با دیگر شرکا مذاکراتی دوجانبه داشته باشد.»
معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان این موضوع را که گفته میشود موضع مذاکراتی او آنقدر سرسخت است که رسیدن به توافقی در وین غیرممکن است، رد کرد و توضیح داد: «ما فقط میگوییم طبق برجام تحریمها باید لغو شوند. ما یک توافق انجام داده بودیم و دیدگاهمان این است که باید اجرایی شود.»
باقری در پاسخ به اینکه آیا از نظر او لازم است مذاکرات وین از نقطه شروع از سرگرفته شود، گفت: «اینکه از کجا شروع کردیم مهم نیست، بلکه آنچه اهمیت دارد این است به توافقی برسیم که نتایجی عملگرایانه برای طرفین داشته باشد. هدف اصلی ما رفع تحریمهای غیرقانونی است که آنها با تخطی از قطعنامههای سازمان ملل بر ملت ایران اعمال کردند. هرگونه تحریم مغایر با برجام که در دوره ریاستجمهوری اوباما و ترامپ از سوی آنها اعمال شده بود، باید لغو شود. این توافقی است که برجام را شکل داد.»