علی مزروعی، روزنامهنگار: علیرضا بختیاری، مدیرمسئول روزنامه «دنیای اقتصاد» یکی از میهمانانی است که در جلسه هفته گذشته سیدابراهیم رئیسی با مدیران رسانههای اصلاحطلب حضور داشته است. او معتقد است زمانی میتوانیم از این جلسات توقع خروجی داشته باشیم که موضوعات و محورهای مشخصی مطرح شود و افراد مختلف با کار تحقیقاتی روی موضوعات مشخص و جمعبندی مطالب در جلسه حاضر شوند.در گفتوگو با بختیاری ابعاد مختلف این جلسه و پیشنهادهایی که در آن مطرح شده مورد بررسی قرار گرفته است که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
بهطورکلی جلسه سیدابراهیم رئیسی با فعالان رسانهای را چطور ارزیابی میکنید؟
رئیسی در ایام تبلیغات انتخاباتی از فعالان رسانهای مختلف دعوت کرده بود که بنده نیز جزو آنها بودم و در جلسه شرکت کردم که گفتوگوی خوبی نیز شکل گرفت، افراد نظراتشان را مطرح کردند و ایشان هم به بحثها توجه داشت و متناسب با شرایط وقت به دغدغهها پاسخ داد و تعامل خیلی خوبی شکل گرفت و قرار شد اگر بهعنوان رئیسجمهور انتخاب شوند این جلسات را ادامه دهند که چهارشنبه هفته گذشته نیز اولین جلسه برگزار شد. در این جلسه بحثهای خوبی در یک فضای صمیمانه مطرح شد. معلوم بود که رئیسی به بحث گفتوگو و تعامل با بخشهای مختلف ازجمله اصحاب رسانه کاملا اعتقاد دارد و یکی از دغدغههای وی این موضوع است.
ادامه چنین گفتوگوها و نشستهایی هم به اصحاب رسانه کمک میکند تا با موانع و مسائلی که در دولت وجود دارد آشنا شوند و بهتر بتوانند در حوزههای مختلف سیاستگذاری سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کمک کنند، همچنین این ارتباط میتواند بهترین کمک به دولت باشد که در جهت تبیین موانع موجود و استفاده از کمک رسانهها فعالیت کند. از این جهت این جلسه فتح باب خیلی خوبی بود و رئیسجمهور هم بسیار صمیمانه، متواضعانه و دوستانه برخورد کرد که نمونه آن را در دورههای گذشته یا ندیدیم یا خیلی کم دیدیم.
مهمترین پیشنهادهایی که در جلسه مطرح شد، چه چیزی بود و واکنش سیدابراهیم رئیسی به آنها چه بود؟
بخشی از بحثها مربوط به حوزه سیاسی بود که رئیسی بحث را شنید، برخی را پاسخ داد و دغدغههای خود را نیز گفت. بخشی در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی بود که در این حوزه رئیسجمهور هم خودش دغدغه داشت و هم چیزی که در این جلسه گفت، این بود که دولت تصمیم به ادامه مسیر دیپلماسی و تعامل با دنیا را دارد و تلاش میشود مسائل حل شود. بخش دیگر از بحثها مربوط به حوزه اقتصادی بود که چون در حوزه کاری بنده بود، بخشی از آن را مطرح کردم، بهطورمثال بحثهایی چون چگونگی اختصاص عدالتمحور یارانهها و مسکن مطرح شدند و راجع به مدل اقتصادی اداره کشور صحبت شد. رئیسی بحثها را قبول داشت و آنچه را مورد قبولش نبود موانع آن را پاسخ داد و بهطورکلی در جلسه گفتوشنود خوبی در حوزههای مختلف شکل گرفت.
معیاری که براساس آن میهمانان به جلسه دعوت شده بودند چه چیزی بود؟
این جلسه در ادامه جلسهای بود که در ایام انتخابات برگزار شد و دعوت میهمانان نیز از جانب همکاران رئیسی در دولت بوده است.
جلسات صرفا با هدف پرسش و پاسخ به رسانهها برگزار شده یا جنبه مشورتی با اصحاب رسانه را دارد؟ چقدر پیشنهادهای مطرحشده به مرحله اجرا رسیده است؟
پرسش و پاسخ را معمولا خبرنگاران در قالب گفتوگوی مطبوعاتی از مسئولان مختلف دولت پیگیری میکنند و اینگونه جلسات بیشتر با هدف گفتوگو برگزار میشود که البته ممکن است سوالاتی نیز در آن مطرح شود. با توجه به اینکه دولت بیش از چندماه نیست که تشکیل شده زود است بخواهیم قضاوت کنیم که چقدر از وعدهها به مرحله عملیاتی رسیده، ضمن اینکه بنا بر این نیست همه مباحث مطرحشده قابلیت اجرا داشته باشد. این گفتوشنودها از این جهت که دیدگاههای مختلف را به رئیسجمهور منتقل میکند، حائز اهمیت است و مدیران رسانه بهدلیل نوع ارتباطاتی که بیرون از حلقه دولت دارند، میتوانند نظرات واقعیتر بطن جامعه را به رئیسجمهور منتقل کنند و درنهایت نیز تصمیمگیرنده شخص رئیسجمهور است.
بهطورکلی چه ایرادهایی را به این جلسه وارد میدانید؟
هر ایدهای بههرحال قابلیت بهتر شدن دارد اما بحثی که باید موردتوجه قرار گیرد موضوع محوری جلسات است. افرادی که در جلسات شرکت میکنند باید با کار تحقیقاتی روی موضوعات مشخص و جمعبندی مطالب در جلسه حاضر شوند. طبیعتا جلسات گفتوشنود نمیتواند خیلی گسترده باشد، در غیر این صورت عملا گفتوشنودی صورت نمیگیرد. اگر موضوعات و محورهای مشخصی مطرح باشد میتوانیم توقع داشته باشیم رویکردهای جلسه راحتتر به نتیجه برسد، البته نفس این ارتباط و گفتوگو میتواند منجر به همکاری و تعامل دولت و مدیران رسانه شود. این جلسات همچنین منجر به ایجاد درک بهتر مدیران رسانه از دولت میشود تا بتوانند ایفای نقش مثبتی داشته باشند و به دولت کمک کنند. من اعتقاد دارم این دولت محکوم به موفقیت است و اصحاب رسانه نیز باید کمک کنند که دولت بتواند به اهداف خود برسد.