به گزارش «فرهیختگان»، حسین مریدالسادات، کارشناس بازار سرمایه با انتقاد از فقدان قوانین ضدتعارض منافع در بازار سرمایه، به «فرهیختگان» میگوید مگر میشود که شما یک سمتی در بورس داشته باشید و بروید در هیاتمدیره چندین شرکت نیز عضو باشید و حقوق بگیرید. افرادی هستند که در هیاتمدیره 10 شرکت پاداش سالانه میگیرند. وقتی مدیران بورس به این شکل تعارض منافع دارند، نمیتوانند به فکر مردم باشند؛ چراکه هر کدام از افراد با سمتهایی که دارند، حافظ منافع ذینفعانی هستند که منافع آنها با منافع عموم مردم در تضاد است.
12 هزار میلیارد تومان دست 3 نفر چه میکند؟
حسین مریدالسادات به نکته قابل تاملی اشاره میکند. وی میگوید متاسفانه فضای بازار سرمایه ما بهسمتی پیش رفته که انگار در کشور قحطالرجال است. برای مثال شما نگاه کنید به اعضای صندوق تثبیت بازار. این صندوق را دست سه نفری دادند که بانکی هستند. این درحالی است که منافع نظام بانکی در تقابل با منافع بازار سرمایه است. حال سوال این است چطور میشود که ۱۲ هزار میلیارد تومان را به این سه نفر میدهند و آنها هم ۳ هزار میلیارد تومان از این منابع را برداشته و تبدیل به سپرده بانکی میکنند.
وی ادامه میدهد مشخص است که این 3 هزار میلیارد تومان در کدام بانکها سپردهگذاری شده است.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید وقتی موضوع را مطرح کردیم، افراد زیادی گفتند که چرا اسم آنها را در فضای عمومی به زبان آوردهایم. درخصوص آن ۱۲ هزار میلیارد تومان من در رسانههای مختلف صحبت کرده و این پرسش را مطرح کردم مگر میشود ۱۲ هزار میلیارد تومان را در اختیار سه نفر بگذارند و سوال کردم که چقدر رانت در اینجا وجود داشته است. من چندینبار گفتم که این افراد ۹ هزار میلیارد تومان از این رقم را برداشته و سهام خریدهاند. سوال این است که آیا آنها نمیدانستند چه باید بکنند؟
تصمیمات قبیلهای است نه علمی
تصمیمات قبیلهای یکی دیگر از گرفتاریهای نظام سرمایه در ایران است. مدیران بازار سرمایه در ایران بهدلیل فقر علمیای که دارند تصمیمی را میگیرند و هیچ مسئولیتی را هم بابت آن قبول نمیکنند. مریدالسادات میگوید در یک سال اخیر بزرگترین گروگانگیری تاریخ چند دهه اخیر ایران اتفاق افتاد و در هیچ زمانی شرایط بازار سرمایه در ایران شبیه دوره اسفند 99 تا خردادماه امسال نبوده است.
وی میگوید آنهایی که آمدند گفتند که محدودیت دامنه نوسان باید اعمال شود، چرا وقتی دیدند چندینماه بازار منفی بود این محدودیت را نداشتند.
وی ادامه میدهد که چندینماه فعالان بازار سرمایه و کارشناسان تلاش کردند که به مدیران بازار سرمایه بفهمانند تصمیمی که درخصوص محدودیت دامنه نوسان گرفتهاند، اشتباه است اما در آن چندماه ضرر و زیان زیادی به سهامداران و بازار وارد شد.
آنها مرداد 99 خارج شدند
حسین مریدالسادات میگوید اگر بخواهم حال بازار سرمایه را تشریح کنم باید بگویم بازار سرمایه ما مریض رو به احتضار است، مشکل آنجاست که کسی هنوز علت مریضی این بیمار را نپرسیده است. وی میگوید متاسفانه در روزهایی هم که شاخص کل بورس مثبت است، ما با خروج نقدینگی قابل توجهی روبهرو هستیم.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید خیلی صادقانه بگویم آنهایی که بلد بازار بودند، مرداد ۹۹ از بازار خارج شدند و این مردم کمتر آموزش دیده هستند که متاسفانه با فروش دارایی، خانه، ماشین و... آمده بودند که در بورس سود کنند، اما ماندند و بسیاری از داراییهای خود را از دست دادند.
وی میگوید امیدوارم مدیران جدید بازار سرمایه به شکل علمی و منطقی با بازارسرمایه برخورد کنند و این بازار را نجات دهند، البته متاسفانه هنوز این موضوع را مشاهده نکردیم و وعدهها صرفا در حد حرف مانده است.
مریدالسادات میگوید بسیاری از سهمها اگر کف قیمتی فعلی را از دست بدهند، بازار به ناکجاآباد خواهد رسید و در آن صورت مشخص نیست که ریزش بازار 30 درصد باشد یا 40 درصد. اما چیزی که مشخص است اینکه اگر اصلاحات در قوانین و رویهها به نتیجه نرسد و این فرآیند فرسایشی ادامهدار باشد، ممکن است ضرر و زیانها باز هم بیشتر و بیشتر شود.