تاریخ : Thu 28 Oct 2021 - 01:00
کد خبر : 62585
سرویس خبری : نقد روز

آمریکا در وین، عزم کافی برای رفع تحریم‌ها را نداشت

در گفت‌و‌گوی «فرهیختگان» با فؤاد ایزدی، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین‌الملل مطرح شد

آمریکا در وین، عزم کافی برای رفع تحریم‌ها را نداشت

دولت رئیسی علاقه‌مند به مذاکره برای رفع تحریم‌هاست. اما مشکلی که وجود دارد، این است که آمریکایی‌ها درخواست‌هایی دارند که فراتر از برجام است.

پیرامون مذاکراتی که دیروز علی باقری‌کنی با انریکه مورا در بروکسل داشت، با فواد ایزدی، کارشناس مسائل بین‌الملل و آمریکا به گفت‌وگو پرداختیم. این کارشناس مسائل بین‌الملل و آمریکا ضمن تاکید بر اینکه زیاده‌خواهی‌های آمریکا موجب به نتیجه نرسیدن 6 دور مذاکرات قبلی در وین شده، به این می‌پردازد که آمریکا اساسا نمی‌خواهد به برجام بازگردد، چون درخواست‌هایی فراتر از برجام دارد. او بیان می‌کند: «دولت رئیسی علاقه‌مند به مذاکره برای رفع تحریم‌هاست. اما مشکلی که وجود دارد، این است که آمریکایی‌ها درخواست‌هایی دارند که فراتر از برجام است. آمریکایی‌ها می‌گویند ما یک توافق طولانی‌تر می‌خواهیم، توافق طولانی‌تر یعنی بازه زمانی برجام را بیشتر کنید، چون الان دارد بازه زمانی هشت‌ساله برجام به پایان خود نزدیک می‌شود. از طرفی هم می‌گویند توافقی قوی‌تر می‌خواهیم، قوی‌تر یعنی فراتر از بحث هسته‌ای به ما امتیاز بدهید. این درحالی است که ایران از ابتدا گفته بود و می‌گوید که اگر آمریکا به برجام برگردد، ایران هم برمی‌گردد. منتها مشکلی که آمریکا دارد این است که نمی‌خواهد به برجام برگردد، البته لفظا می‌گوید می‌خواهیم، منتها زمانی که پشت میز مذاکره با ایران می‌نشینند، صحبت‌ها و ادعاهای جدیدی مطرح می‌کنند که با شرایط برجام همخوانی ندارد، ضمن اینکه آن 6 دور مذاکره در وین که به نتیجه نرسید، به همین علت‌ها بود.» او در ادامه به این اشاره می‌کند که «اگر بایدن روز اول ریاست‌جمهوری خود به توافق برجام می‌پیوست و توافق طولانی‌تر و قوی‌تر را مطرح نمی‌کرد، در همان دولت روحانی احتمالا داستان برجام فیصله پیدا کرده بود و به دولت رئیسی نمی‌کشید. اما مشکلی که قبلا هم عرض کردم آمریکایی‌ها دارند، این است که نمی‌خواهند به برجام بازگردند، چون امتیازهایی که ذیل برجام از ایران گرفتند، به نفع‌شان بوده و دوباره امتیاز‌های بیشتری می‌خواهند اما این زیاده‌خواهی آمریکا ادامه مذاکرات با ایران را با چالش مواجه کرده است.»

ایزدی معتقد است در سال‌های اخیر تنش‌های زیادی موجب سردی بین روابط چین و آمریکا یا روسیه و آمریکا شده است، بر همین اساس ایران با هنر دیپلماسی می‌تواند چین و روسیه را در دایره حامیان خود در مقابل زیاده‌خواهی‌های آمریکا حفظ کند. او می‌گوید: «فعلا چین و روسیه در مذاکرات همکاری‌ای با آمریکا ندارند ولی باید این روند طبق آنچه تاکنون بوده حفظ شود، این حفظ شدن هم اتوماتیک نیست، یک مقدار به کار دیپلماتیک نیاز دارد که ایران دارد انجام می‌دهد.» این کارشناس مسائل بین‌الملل و آمریکا در پایان این گفت‌وگو، تحلیل‌ها و گزارش‌هایی را که مدعی شده‌اند آمریکایی‌ها حاضر به رفع همه‌ تحریم‌های ایران، چه تحریم‌های اولیه چه تحریم‌های ثانویه هستند، غلط می‌داند و تاکید می‌کند: «آمریکایی‌ها می‌گویند ما حاضر به رفع تحریم‌های برجامی هستیم ولی اگر واقعا می‌خواستند این کار را بکنند، برای پابرجا ماندن تحریم‌های ترامپ آنقدر چانه‌زنی نمی‌کردند. آنها می‌گویند ما به‌دنبال رفع برخی از این تحریم‌ها هستیم ولی آنها را خودمان تشخیص می‌دهیم. درواقع آن چیزی که خودشان تشخیص می‌دهند با آن چیزی که در برجام وجود دارد، بسیار متفاوت است.»