به گزارش «فرهیختگان» به نقل ان بی سی، «رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نسبت به دیدار با وزیر امور خارجه ایران ابراز امیدواری کرد و گفت او انتظار دارد که به زودی فرصتی برای دیدار با دکتر «حسین امیرعبداللهیان» را پیش رو داشته باشد.
گروسی گفت که تا کنون با وزیر خارجه جدید ایران صحبت نکردهام و افزود: وقتی مشکل و سو تفاهمی به وجود میآید، وقتی اختلاف نظر ایجاد میشود، میتوانیم درباره آن صحبت کنیم. قبلاً این امکان را داشتم و تصور میکنم شرایط عادی را دوباره بدست آورم.
به گفته مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، هم اکنون هیچ نشانهای از تلاش ایران برای دستیابی به بمب هستهای دیده نمیشود.
در این گفتگو، گروسی در عین حال مدعی شده است که پس از آنکه تهران درخواست تعمیر دوربینها در تأسیسات کلیدی را رد کرد، دیگر نظارت آژانس بر برنامه هستهای ایران کامل و بیکم و کاست نیست و احتمال دارد که جهان هرگز نتواند «تصویر کامل» آنچه ایرانیها انجام دادهاند را به دست بیاورد.
رافائل گروسی دو روز پیش نیز ادعا کرده بود که به دلیل این ایران کماکان از دسترسی بازرسان به مراکز اتمی خود جلوگیری میکند، قدرتهای جهانی میبایست در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اقدامات ایران را محکوم کنند. او همچنین مدعی شده بود که در وضعیت کنونی هر روز درباره برنامه هستهای ایران اهمیت دارد و راهحل گذر از «مقطع بسیار چالشبرانگیز» کنونی را حل اختلافات ایران و آژانس دانست.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاءکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تأسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد.
علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
دولت «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
تا کنون ۶ دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات کماکان باقی است./ مهر