محمدرضا حاجیعبدالرزاق، روزنامهنگار: مشکلات مدیریتی در باشگاه استقلال و عدم ثبات مدیران در باشگاه پرسپولیس همچنان از سوژههای روز است. این درحالی است که با حضور حمید سجادی در وزارت ورزش بحث تغییرات دوباره در باشگاهها مطرح شده و سجادی با یک فضای پرتنش و جنجالی در هر دو باشگاه مواجه شده است. او خیلی زود هم وعده خصوصیسازی سرخابیها را داده که البته معاون اسبق سازمان تربیتبدنی که از حامیان سجادی است، معتقد است این اظهارات کمی عجولانه بوده است. گفتوگوی «فرهیختگان» با سعید فائقی را در ادامه میخوانید.
صحبتمان را از پیشبینی جنابعالی از عملکرد دوران حمید سجادی در وزارت ورزش آغاز کنیم.
آنچه مسلم است در دوران جدید با توجه به اینکه آقای سجادی شناخت و تسلط خوبی به ابعاد مختلف ورزش دارد، مطمئنا وضعیت از وضع موجود بهتر خواهد شد. البته نمیگویم که به وضعیت ایدهآل میرسیم اما از وضع موجود بهتر خواهد شد. در وضع موجود به نظر من ورزش یک مقدار از حالت تخصصی خود دور شده بود، آن هم بهخاطر اغلب مدیران غیرورزشی که آمده بودند اما سجادی در دوران معاونت خود هم نشان داده بود که نسبت به معاونان قبل و بعد از خود موفقتر عمل کرده و الان هم امید من این است که با توجه به این موضوع که ابعاد مختلف ورزش کشور را تجربه کرده، بتواند نسبت به وزرای قبلی وزارت ورزش و جوانان موفقتر عمل کند. سجادی باشگاهداری کرده، در مناطق آزاد مدیریت کرده، در دانشگاه آزاد تدریس کرده و تحصیلات بالایی دارد. درست است آنجا مدیریتش پایدار نبود و یک برخورد سیاسی با وی صورت گرفت؛ اما بالاخره دانشگاهی هست و ابعاد مختلف ورزش را میشناسد اما عمدهترین بحث امیدواری من این است که سجادی یک ورزشکار استقامتی محسوب میشود و هیچوقت یادم نمیرود که حتی در ساعات پایانی شب وقتی به مجموعههای ورزشی مثل ورزشگاه شیرودی یا کشوری میرفتم، او را درحال دویدن میدیدم. این استقامتی بودن مقاومت خاصی را به شخصیت وی داده که میتواند حتی مبتنیبر بحث این روزها مبنیبر اقتصاد مقاومتی هم باشد. سجادی این خاصیت را دارد و میتواند انشاءالله موفق باشد. منتها اگر یک مقدار آزادی عمل هم داشته باشد بسیار امر مطلوبی خواهد شد. متاسفانه الان مدتی میشود که وزرا حق انتخاب معاونان خود را نداشته و در این خصوص اختیاری ندارند؛ اما امیدوارم در دوره ریاستجمهوری آقای رئیسی این امر برچیده شود. در دور قبل اینطور بود که سوابق معاونان را براساس یک گردش کار خود آقای رئیسجمهور بررسی میکرد و نظر میداد که چه کسی خوب است و چه کسی بد. بنابراین اگر این مشکلات نباشد و سجادی آزاد باشد و بتواند کارش را انجام بدهد، قطعا میتواند در وزارت ورزش موفقتر عمل کند. بهطور مثال الان آقای اسبقیان در فدراسیون جانبازان و معلولین موفق عمل کرده و نشان داده که میتواند در پیشرفت ورزش کشور موفق عمل کند و من اگر جای آقای سجادی بودم از این تیپ آدمهای موفق که در عمل هم موفق هستند برای معاونتهای مختلف انتخاب میکردم و از انتخاب آدمهای غریبه و گمنام یا تجربهنشده ممانعت به عمل میآوردم. اسبقیان بههمراه فدراسیون جانبازان در پارالمپیک درخشید؛ هرچند او هم جوانب مختلف و مدیریت در عرصههای متعدد ورزشی را تجربه کرده و همه این خواص را دارد. اگر سجادی بتواند از این تیپ آدمها که موفق هستند و عشق دارند دور خود جمع بکند میتوان به آینده ورزش بیشتر امیدوار بود و جواب بهتری گرفت.
بحث ورزش کشور یکطرف و بحث استقلال و پرسپولیس با توجه به هواداران میلیونی آنها یکطرف دیگر. سجادی به خصوصیسازی سرخابیها اشاره کرده و در این مورد اخباری را به علاقهمندان به فوتبال ارائه کرد. فکر میکنید اینبار این اقدام محقق شود یا خیر؟
واقعیت این است که به نظر من این اظهارنظر از سوی حمید سجادی و عکسالعملی که نشان داد، یک مقدار زود بود. و ایکاش ایشان یک زمانی را میگرفت و بعد از بررسیهای مختلف این صحبت را مطرح میکرد. هرچند میدانم این موضوع اصلا دست ایشان نیست و خصوصیسازی این دو باشگاه دست سازمان خصوصیسازی است؛ یعنی خارج از حیطه کاری وزارت ورزش، و سجادی فقط باید زمینهها را فراهم کرده و به این موضوع کمک کند. اما ببینید وقتی دو باشگاه را نتوانستیم 12 سال واگذار کنیم و ۱۲ سال در این امر شکست خوردیم معنی آن این است که ما باید مطالعه بیشتری را در ابعاد مختلف انجام داده و ببینیم علل اینکه ما در این ۱۲ سال در این خصوص موفق نبودهایم، چیست. سجادی گفته است طی یکی دو ماه آینده این کار انجام میشود ولی چون اقداماتی قبلا در سازمان خصوصیسازی انجام گرفته بود و بالاخره این دو باشگاه تا رفتن به فرابورس مقدماتی را فراهم کرده بودند، احتمال میدهم سجادی یک مطالعه اینشکلی داشته و دیده که این دو باشگاه آماده عرضه در فرابورس هستند. اما برای من جای سوال است که آیا در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ اصلا این موضوع برای دو باشگاه درصورت خصوصیسازی لحاظ شده است یا خیر؛ چراکه بحث این دو باشگاه و واگذاری آنها همیشه در قوانین بودجه آمده و نمیدانم در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ این موضوع لحاظ شده است یا خیر، و شرایط به چه صورت است. هرچند فکر میکنم در قانون بودجه چنین چیزی وجود نداشته باشد که این از آثار سال ۹۹ بوده. اما ایکاش آقای سجادی یک زمان میگرفت و اینجا را آسیبشناسی میکرد که علت اینکه ما نتوانستیم در این مدت این دو تیم را خصوصی کنیم، چه بوده. اگر با عجله این امر صورت بگیرد من نگران تبعات آن خواهم بود؛ چراکه درحالحاضر رقابتهای آسیایی را درپیش داریم و این مباحث متأسفانه در کشور ما و روی مردم تاثیرگذار است و میتواند یک شوک بزرگ وارد کند. بهطور مثال حالا که دارد این تیم واگذار میشود و ما نمیدانیم به چه کسی، این مباحث میتواند یک اثر منفی گذاشته و بهرهوری را پایین بیاورد. ایکاش سجادی یک مقدار تجدیدنظر کند. بااینحال از شما هم خواهش میکنم یک بررسی کنید، ببینید این سازمان خصوصیسازی است که شرایط را فراهم کرده و فشار آورده یا اینکه خود سجادی عجله کرده است.
اگر بخواهیم یک مقدار جزئیتر درباره مدیریت سرخابیها صحبت کنیم، درحالحاضر استقلالیها درخواست جدایی مددی را دارند و پرسپولیسیها درخواست تثبیت مدیریت این باشگاه را، اما شرایط برعکس شده و به نظر میرسد سجادی یک مقدار در این خصوص به خواستهها توجهی نکرده است.
اول اینکه یادمان باشد خود آقای سجادی اگر آمده و وزارت ورزش به او رسیده، این مطالبه اهالی ورزش بوده و بالاخره مطالبه مردم ایشان را به این سمت آورده. البته نه اینکه لیاقتش را نداشته بلکه لیاقت داشته، اما این خواسته جامعه ورزش بوده پس ما به خواسته جامعه ورزش در ادامه راه نیز باید احترام بگذاریم. یک زمانی خود من یادم میآید که بهشدت زیرسوال رفته بودم که چرا علی پروین را برای پرسپولیس انتخاب کردم اما تنها جواب من این بود که وقتی ۱۰۰ هزار نفر در ورزشگاه میگویند «فائقی یادت باشد پروین باید باشد» من باید به آن ۱۰۰ هزار نفر و خواسته آنها احترام بگذارم و احترام هم گذاشتم، و در سال اول لیگ حرفهای پرسپولیس با علی پروین قهرمان شد و خداراشکر سروصداها خوابید. الان هم از آقای سجادی خواهش میکنم به مطالبه هواداران و علاقهمندان فوتبال حتما توجه کند. البته فقط در این بین خواسته هواداران مطرح نیست و آنطور که در رسانهها میخوانم مثلا بازیکن و مربی هم دارند مینالند که درصد زیادی از قراردادهای خود را نگرفتهاند و مشکلات این شکلی هم وجود دارد که معنی آن این است که مدیریت به آن شکلی نبوده که بتواند ارتباط خوب گرفته، نفوذ کند و کاریزما داشته باشد و عملکرد مطلوبی را از خود به جای گذاشته باشد پس باید ما به نظر مردم و نظر نزدیکترین افراد به باشگاه هم در استقلال و هم پرسپولیس احترام بگذاریم. یک وقتهایی نگرانی من این است که خدایناکرده باز هم گفته شود که این بماند و آن برود، مثل همان دوره قبل که این موارد پیش میآمد اما متاسفانه تصمیمات بیرون از مجموعه گرفته میشد و ربطی به داخل مجموعه نداشت. انشاءالله به خواسته بحق هواداران احترام بگذارند ضمن اینکه من از سجادی خواهش میکنم مسائل کلان ورزش را مدیریت کرده و هر موضوعی را برای تصمیمگیری به مجموعههای مرتبط بسپرد.