تاریخ : Mon 05 Jul 2021 - 01:00
کد خبر : 56860
سرویس خبری : سیاست

نهاد ریاست‌جمهوری باید چابک شود

محمود صادقی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

نهاد ریاست‌جمهوری باید چابک شود

پیشنهادهایی که به رئیسی دادم عمدتا درباره ضوابط انتخاب اعضای کابینه بود. بحث‌هایی از قبیل مدیریت تعارض منافع. اینکه مراقبت کنند اشخاصی را که انتخاب می‌کنند با یک شیوه‌نامه‌ای باشد که گرفتار تعارض منافع نباشند.

معین رضیئی، روزنامه‌نگار: میان چهره‌هایی که دفتر رئیس‌جمهور منتخب با آنها تماس گرفته است، محمود صادقی، نماینده سابق مجلس و یکی از کاندیداهای ریاست‌جمهوری اصلاح‌طلبان نیز حضور داشته است. او در گفت‌وگو با «فرهیختگان» به جزئیات این تماس و پیشنهادهایی که به رئیس‌جمهور منتخب داده، اشاره کرده است. متن گفت‌وگو با صادقی را در ادامه می‌خوانید.

از دفتر رئیس‌جمهور منتخب با شما تماس گرفته شده است. ارزیابی شما از این تماس چیست و شما چه نکاتی را منتقل کردید؟

بله، از دفتر رئیس‌جمهور منتخب با بنده تماس گرفتند اما به دلیل اینکه شماره بدون نام بود، من معمولا به این شماره‌ها جواب نمی‌دهم ولی چند بار تماس گرفتند. گفتم حتما کار مهمی است. این نشان می‌داد که جدی و پیگیر هستند. البته با تعداد زیادی تماس برقرار شده و به نظرم باید یک سازوکار برای سازماندهی و پیگیری این مسائل ایجاد شود و در تماس باشند تا اعتماد برقرار شود و این ارتباط تقویت شود تا بتواند تداوم پیدا کنند. دیروز بعد از یک ارزیابی اولیه که درباره جدیت این تماس داشتم، متقاعد شدم که می‌توان بنا را بر حسن‌نیت و جدیت گذاشت. دیروز 3 یا 4 پیشنهاد به دفتر رئیسی دادم. امروز هم 4 یا 5 پیشنهاد به محسنی‌اژه‌ای دادم.

شما چه پیشنهاهایی به رئیس‌جمهور منتخب دادید؟

 پیشنهادهایی که به رئیسی دادم عمدتا درباره ضوابط انتخاب اعضای کابینه بود. بحث‌هایی از قبیل مدیریت تعارض منافع. اینکه مراقبت کنند اشخاصی را که انتخاب می‌کنند با یک شیوه‌نامه‌ای باشد که گرفتار تعارض منافع نباشند. بعد چند تا پیشنهاد درباره برنامه‌هایشان بود. یکی درباره اقتصاد محیط‌زیست‌محور پیشنهاد کلی دادم چون اینها برنامه‌ خودم بود که آن را تهیه کرده بودم. گفتم اگر تفصیلی‌اش را بخواهند در اختیارشان قرار می‌دهم. یک پیشنهاد هم برای چابک‌سازی نهاد ریاست‌جمهوری دادم. این چابک‌سازی با حذف و ادغام برخی از پست‌ها در نهاد ریاست‌جمهوری اتفاق می‌افتد. یعنی برخی معاونت‌ها و پست‌هایی که ضرورت ندارد، باید منحل شوند و به دستگاه‌های ذی‌ربط انتقال پیدا کنند.

امکان دارد به‌صورت مصداقی اشاره کنید؟

مثلا معاونت اقتصادی ریاست‌جمهوری. به نظرم وقتی که وزارت اقتصاد وجود دارد، نیازی به این معاونت نیست. اساسا هر کاری که رئیس‌جمهور می‌خواهد در اقتصاد انجام دهد، با وزارت می‌تواند و دیگر نیاز به معاونت موازی با وزارت اقتصاد نیست. یا معاونت علمی‌وفناوری رئیس‌جمهور وقتی وزارت علوم وجود دارد دیگر نیازی به این معاونت نیست. رئیس‌جمهور وزارت علوم و دانشگاه‌ها را تقویت کند.
یا مثلا رئیس‌جمهور نیاز به معاونت پارلمانی ندارد و می‌تواند یک مدیرکل زیرمجموعه معاونت اول ایجاد کند. برخی از دستیارها مثل دستیار حقوق شهروندی می‌توانند از طریق وزارت دادگستری عمل کنند تا وزیر دادگستری که جایگاه مناسبی در دولت ندارد، جایگاهش ارتقا پیدا کند. در تشکیلات وزارت دادگستری هم یک معاونت حقوق شهروندی هست. این وظیفه را از آنجاها بخواهد. یا مثلا سازمان حفاظت محیط‌زیست که در حد یک معاونت است به یک وزارتخانه ارتقا پیدا کند، زیرا هم کارش مهم است و هم اینکه توسط مجلس نظارت‌پذیر شود. اینها فعلا پیشنهادهای اولیه من به رئیسی بوده است. به محسنی‌اژه‌ای هم پیشنهادهایی دادم که متن آن را در کانال تلگرامی‌ام منتشر کرده‌ام.

برخی معتقدند باید این پیشنهادها ادامه‌دار باشد و فرآیندی برای بررسی و سنجش‌پذیری آن در دفتر رئیس‌جمهور وجود داشته باشد.

خودشان که از دفتر رئیسی تماس گرفتند گفتند در این مقطع از طریق این شماره با شما در ارتباط هستیم و بعد از این راه‌های مناسب‌تر و بهتری را درپیش می‌گیریم. یعنی ارتقا می‌دهند. گفتند این ارتباط استمرار پیدا می‌کند و راه‌های بهتری هم جایگزین می‌شود. ابتدا درخواست کردند که مطمئن شوند این پیشنهادها دریافت می‌شود. گفتم برخی از نکات هم جنبه محرمانه دارد و از این طریق نمی‌توانم ارسال کنم. در پاسخ گفتند اگر مطلب محرمانه‌ای هست، مکاتبه مستقیم کنید. طبیعتا ما بعد از ارائه پیشنهادها منتظر می‌مانیم تا ببینیم چه بازخوردی دارد. آیا این پیشنهادها مورد توجه قرار می‌گیرد یا خیر؟ تا بعدا آن را ادامه دهیم. امیدواریم که جدیت داشته باشند و این تماس جنبه نمایشی نداشته باشد و اهداف دیگری پشت آن نباشد ولی ما با لحاظ همه احتمالات، بنا را بر حسن‌نیت گذاشتیم. این قدم خوبی است و می‌تواند برای مقامات تبدیل به یک سنت شود. امیدواریم که در عمل هم نتایجش را ببینیم.