تاریخ : Sat 26 Jun 2021 - 00:40
کد خبر : 56398
سرویس خبری : سیاست

ارج نهادن به واکسن ایرانی مایه غرور ملی است

مرضیه وحیددستجردی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

ارج نهادن به واکسن ایرانی مایه غرور ملی است

روز گذشته اقدام مقام‌معظم‌رهبری برای دریافت واکسن ایرانی بار دیگر غرور ملی را به نمایش گذاشت؛ ما اگر پرده آخر را ملاحظه کنیم درحقیقت خواهیم دید که این پرده‌ای از منظومه فکری مقام‌معظم‌رهبری است که برمبنای ایمان به قدرت داخلی، مردم ایران و توانمندی‌های داخلی بنا شده است.

دریافت واکسن ایرانی ازسوی رهبر معظم انقلاب واکنش‌ها و بازتاب بسیاری داشت و موید اهمیت تولید واکسن ایرانی توسط دانشمندان کشورمان بود؛ برای بررسی اهمیت اقدام رهبر انقلاب در استفاده از واکسن ایرانی و افزایش قدرت نرم ایران در حوزه سلامت با مرضیه وحیددستجردی، وزیر اسبق بهداشت کشورمان گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه آمده است.

رهبر انقلاب درحالی از واکسن ایرانی استفاده کردند که با توجه به مسئولیت ایشان، از ماه‌ها قبل درخواست‌هایی برای تزریق واکسن خارجی کرونا وجود داشت اما ایشان منتظر ماندند تا واکسن ایرانی تولید شود. نظر شما درباره این اقدام و تاثیرات آن در جامعه چیست؟

روز گذشته اقدام مقام‌معظم‌رهبری برای دریافت واکسن ایرانی بار دیگر غرور ملی را به نمایش گذاشت؛ ما اگر پرده آخر را ملاحظه کنیم درحقیقت خواهیم دید که این پرده‌ای از منظومه فکری مقام‌معظم‌رهبری است که برمبنای ایمان به قدرت داخلی، مردم ایران و توانمندی‌های داخلی بنا شده است.  از ابتدا که ویروس کرونا کشف و آشکار شد ما دیدیم که مقام‌معظم‌رهبری اولا تاکید کردند نظر کارشناسان و متخصصان در این زمینه بسیار مهم است و نظر آنها باید به‌عنوان نظر نخبگان مورد توجه قرار گرفته و آرای آنها مورد قبول مردم و همه مسئولان باشد، از این‌رو شخص رهبر انقلاب نیز سبک زندگی خود را با نظرات ارائه‌شده توسط متخصصان در زمینه کرونا که برای همه جامعه مطرح شده بود، منطبق کردند. ازسوی دیگر ما شاهد بودیم رهبر انقلاب سفرهای خود را نیز به‌دلیل تاکیدات متخصصان کنار گذاشتند و جلساتی که در دفتر ایشان برگزار می‌شد به حسینیه امام‌خمینی(ره) منتقل و جلسات را به‌صورت غیرحضوری دنبال کردند و سخنان خود را نیز از طریق رسانه به گوش مردم رساندند؛ ایشان همه پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های ستاد ملی کرونا را در ایامی همچون محرم، صفر و حتی عید نوروز اجرا کرده و مردم را هم به این امر تشویق و ترغیب کردند، لذا خودشان اولین شخصی بودند که به این پروتکل‌ها عمل می‌کردند. ازسوی دیگر در زمانی که هنوز کشورمان و بسیاری از کشورهای پیشرفته آمادگی لازم را برای مقابله با ویروس کرونا نداشتند و زمانی که ماسک، لوازم ضدعفونی‌کننده و ملزومات پزشکی و ونتیلاتور به حد کفایت برای بیماران در آی‌سی‌یوها وجود نداشت، رهبر انقلاب با تاکید بر نقش جوانان و شرکت‌های دانش‌بنیان و تکیه بر شعار ما می‌توانیم نهضتی را در کشور پایه‌گذاری کردند تا همه این نهادها به‌سمت تهیه این ملزومات رفتند تا نیاز مردم را برطرف کنند. درحالی‌ که ما به خاطر داریم که آمریکایی‌ها برای تهیه ماسک مردم خود دست به راهزنی دریایی و هوایی زدند تا ماسک را برای مردم خود از طریق غیرقانونی تولید کنند اما محققان ایرانی بنای کار را بر تولید گذاشتند. وضعیت واکسن نیز به همین ترتیب بود؛ امروز کشورهای دنیا و ابرقدرت‌ها ابتدا واکسن را برای مردم خود نگه می‌دارند و حتی واکسن را به کشورهایی که از آنها پیش‌خرید کرده‌اند هم نمی‌دهند و وضعیت کانادا و آمریکا موید این موضوع است، اما در ایران از همان ابتدا طبق تاکید و توصیه مقام‌معظم‌رهبری به تولیدکنندگان که گفتند خودتان واکسن را تولید کنید و شما می‌توانید، به مرحله تولید واکسن بومی رسیدیم. به‌طوری که تاکید و تشویق رهبری برای جوانان، محققان و تولیدکنندگان ما را به آنجا رساند که از واکسن ایرانی برخوردار شویم و این مایه غرور ملی ایرانیان است که باید به دانشمندان و محققان ایرانی ببالیم که در ظرف زمانی کوتاهی توانستند یک ویروس نوپدید را مهار کرده و واکسن آن را بسازند.

درباره اهمیت و رقابت واکسن ایرانی با مشابه خارجی آن ارزیابی شما چیست؟

اکثر واکسن‌شناسان و محققان ایرانی که بنده با آنها تعامل داشته‌ام، عنوان کردند این واکسن بهترین نوع از بابت پوشش جهش‌ها و ایجاد ایمنی است؛ چراکه حداکثر ایمنی را می‌دهد و کمترین عارضه را نسبت به سایر واکسن‌های خارجی دارد. درحال حاضر نهادهای تولیدکننده نیز دستگاه ونتیلاتور تولید می‌کنند، درحالی‌که یک زمان ترامپ گفت ما می‌خواهیم به ایران کمک کنیم و ۳دستگاه ونتیلاتور به آنها هدیه بدهیم اما جوانان و محققان حوزه تجهیزات پزشکی کاری کردند که ظرف یک‌روز بین ۲۰ تا ۳۰ونتیلاتور تولید شود و امروز ایران به تولیدکننده و صادرکننده ونتیلاتور تبدیل شده و این تجهیزات دیگر فقط محدود به تامین نیاز داخلی نیست.

این دیدگاه ناشی از اهمیت تولید دانش و علم به‌صورت بومی است که طبیعتا منجر به افزایش قدرت نرم ایران هم می‌شود، این مساله در منظومه فکری رهبر انقلاب چه جایگاهی دارد؟

همه این موارد ناشی از نهضتی است که مقام‌معظم‌رهبری جهت دادند و فرمودند ما می‌توانیم و امروز نیز به اینجا رسیدیم؛ رهبر انقلاب با اینکه امکان این را داشتند که به‌عنوان رهبر یک جامعه از واکسن خارجی استفاده کنند و حتی برای پیشگیری نیز این کار ضروری بود، اما صبر کردند. واکسن‌سازان داخلی امروز این افتخار را دارند که واکسن تولیدی آنها مورد استفاده رهبر انقلاب قرار گرفته است، باید به این موضوع افتخار کنیم و ببالیم که جزء چند کشور معدود دنیا هستیم که واکسنی با این کیفیت ضدویروس کرونا تولید می‌کنیم. رهبر کشورمان برخلاف بسیاری از رهبران دنیا تولید داخلی را ارج نهادند و آن را بر سایر تولیدات ترجیح دادند، بنابراین این موضوع نشان می‌دهد منظومه فکری ایشان مبتنی‌بر اهمیت تولید داخلی و بومی است. لذا ما باید این فکر و ایده را نه‌تنها در حوزه سلامت بلکه در سایر حوزه‌های صنعتی، فکری، فرهنگی و اقتصادی نیز دنبال کنیم. من امیدوارم ظرف مدت کوتاهی _ درحال حاضر «کووبرکت» و «پاستور» را داریم_ سایر واکسن‌های داخلی نیز تولید شوند و به میدان بیایند و تا حدود هفت‌ماه دیگر بتوانیم یک واکسیناسیون عمومی علیه کرونا ایجاد کرده و همه مردم کشور را در این زمینه واکسینه کنیم.