دولت حسن روحانی به بهانه تبیین دستاوردهایش آنهم در 4روز مانده به انتخابات ریاستجمهوری، گزارشی را تدوین و به هیات دولت و استانداران ابلاغ کرده که در آن بهجای تشریح عملکردش، ربیعی سخنگوی دولت خواستار انتقاد به مواضع سیدابراهیم رئیسی شده است. در یکی از صفحات این دستورالعمل که قرار بوده به عملکرد دولت اشاره کند، آمده است: «نگاهی به عملکرد ابراهیم رئیسی در قوهقضائیه در حوزه فیلترینگ خالی از لطف نیست.» برای بررسی ورود انتخاباتی دولت با مهدی رحمانیان، مدیرمسئول روزنامه شرق گفتوگو کردهایم. متن این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
دولت با ابلاغ یک دستورالعمل، عملا فضای تخریبی علیه یک کاندیدا را ایجاد کرد. آیا استفاده از منابع دولتی آنهم توسط دولت خلاف نیست؟
در شرایط فعلی مجموعههای مختلفی اعم از دولت و کاندیداها باید تا حدی از فضای متهم کردن و حمله به دیگری دست بردارند و ازسوی دیگر دولت باید کارنامه خود را ارائه دهد؛ چراکه مخاطب کارنامه، مردم هستند. اگر ما معتقدیم که مردم بهاندازه کافی رشدیافته هستند بنابراین بهترین قاضی هر برنامه نیز آنها خواهند بود. کاندیداها نیز باید برنامههای خود را ارائه دهند، اما متاسفانه درحال حاضر ما با دوگانهای مواجه شدهایم که بهجای پرداختن به کارهای اصلی خود به یکدیگر میپردازند. این شرایط ممکن است دل عدهای را خنک کند، اما این موضوع تعالی ایجاد نمیکند، ما نه از کاندیداها برنامه دیدیم و نه از دولت آنطور که باید کارنامه دیدهایم، البته منظور من از کارنامه ارائه آن به مردم است؛ چراکه قطعا دولت بیکارنامه نیست اما تاکنون چنین چیزی را ارائه نداده است و در این میان تنها چیزی که بهوفور دیده میشود حمله به یکدیگر است و همه یکدیگر را به ناکارآمدی، عدم توانایی و خیانت متهم کنند و طرف مقابل نیز اتهامات مشابهی را مطرح میکند. مساله امروز جامعه ما این مسائل نیست، بلکه بنیادیترین و پایهایترین مساله مردم معیشت است، از اینرو فضای اینچنینی شایسته مردمی که از چنین منابع سرشار انسانی و طبیعی در کشور برخوردارند، نیست، درواقع نباید دغدغه امروز مردم معیشت باشد.
طبق هرم مازلو ما نباید در بخشهای پایین هرم درگیر بمانیم بلکه باید به رأس هرم برسیم، اما متاسفانه ما به قاعده هرم مازلو برگشتهایم و نیازهای اولیه، دغدغه مردم شده است. دولت بهعنوان ارائه کارنامه و کاندیداها بهعنوان ارائه برنامه باید بگویند چه کار کرده و چه کاری میخواهند انجام دهند تا مردم را از قاعده هرم به رأس هرم بیاورند یا حداقل به میانه حرم همچون نیازهای اجتماعی بیاورند.
ارزیابی شما از عملکرد و وضعیت فعلی چیست؟
وضعیت فعلی قابل دفاع نیست و بعید میدانم کسی حاضر باشد از وضع فعلی دفاع کند، اینکه گفته میشود ما از کرهشمالی شدن ایران جلوگیری کردیم هنر نیست، چرا ما نباید بگوییم که میخواهیم مانند نروژ شویم درحالی که نروژ نیز کشوری نفتی و پیشرفته است و مشابهتهای با ایران دارد.
شاید مشابهت ما با فنلاند یا دانمارک کمتر باشد اما میتوانیم با نروژ مشابهتهایی داشته باشیم، بنابراین چرا یک کاندیدا نباید بگوید که ما تلاش کردهایم بهطور مثال مانند نروژ شویم و همواره افتخار ما این بوده که میگوییم ما باعث شدیم کشور شبیه ونزوئلا نشود.
نکته دیگری که وجود دارد این است که چرا دولت از طریق منابع دولتی مرتکب تخلف انتخاباتی شده و یک کاندیدای خاص را در شرایط فعلی مورد هجمه قرار داده است، این اتفاق ایجاد شائبه کرده، نظر شما چیست؟
در کشور ما در برخی امور که باید مواجهه حرفهای صورت گیرد، اینگونه نمیشود و ما همواره شاهد این امر هستیم و از اینرو این مسائل خیلی عجیب و غریب نیست. در خود مناظرهها نیز همه کاندیداها حتی دو کاندیدای اصلاحطلب سعی میکردند به هر نحوی به ضعفهای دولت اشاره کنند، بنابراین کاندیداها به دولت حمله میکردند و دولت نیز میخواهد از خود دفاع کند اما شکل دفاع دولت قابل پذیرش و دفاع نیست. دولت میتوانست با ارائه کارنامه بهتر از خود دفاع کند؛ چراکه دولت قطعا در مواردی نیز موفق بوده اما ناموفق بودن قوهمجریه لزوما به بد عمل کردن آن بازنمیگردد و عوامل مختلفی ازجمله ناکارآمدی مدیریتی هم در این وضعیت سهیم بوده، اما شرایط فعلی طوری است که همه میخواهند دیگران را متهم کنند.