محمد علیاکبری، رئیس دبیرخانه پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی نیز در گفتوگو با «فرهیختگان» در پاسخ به اینکه دانشگاه آزاد در گام دوم خود باید به چه سمتی حرکت کند، گفت: «دانشگاه آزاد اسلامی باید در گام دوم خود بهسمت ارتقای کیفیت حرکت کند؛ این دانشگاه توانمندیهای خاص خود را دارد و با داشتن ظرفیتهای عظیمی همچون اعضای هیاتعلمی، دانشجو، امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی و... میتواند بهسمت ارتقای کیفیت گام برداشته و برای حل مسائل کشور تلاش کند.»
او با بیان اینکه مسائل کشور باید منتقل شده و به کشور جواب علمی و پژوهشی داده شود، اضافه کرد: «درواقع دانشگاه آزاد اسلامی باید رسالت خود نسبت به کشور را انجام داده و نسبت به چالشها و نیازهای جامعه پاسخگو باشد.»
رئیس دبیرخانه پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به اینکه مسئولان دانشگاه در چشمانداز 5ساله خود باید چه اقدامی را در دستورکار قرار دهند، توضیح داد: «چشمانداز 1404 طبق گفته دکتر طهرانچی، دانشگاه آزاد اسلامی باید انتخاب اول داوطلبان در کشور باشد. در حوزه پژوهشی نیز باید در پایان سال 1404 به حل مسائل کشور ورود کرده و بسیاری از نیازها و مشکلات صنعتی را حل کرده باشیم. یعنی یک نسخه امتحان پسداده داشته باشیم و براساس آن اعلام کنیم که این روش میتواند مشکلات کشور را بهوسیله پژوهش در دانشگاه حل کند.»
علیاکبری تاکید کرد: «درواقع افق پیشروی ما باید به این صورت باشد که بهعنوان یک شبکه پژوهشی دانشگاه بتواند فعالیت کرده و مسائل مختلف کشور را در شبکه پژوهشی خود حل کند.»
او درخصوص وضعیت فعلی دانشگاه نیز گفت: «پیش از زمان مدیریت دکتر طهرانچی در حوزه پژوهشی یک سیستم گسسته وجود داشت. حدود 200 واحد وجود داشت که هر واحد برای خود کار پژوهشی مستقل انجام داده و هر واحد نیز یک سامانه مستقل داشت و برخی واحدها نیز فاقد سامانه بودند.»
او در ادامه تصریح کرد: «در دو سال گذشته تلاش کردیم حوزه پژوهشی دانشگاه یکپارچه شود و موفق شدیم شبکه پژوهشی ایجاد کنیم. درحالحاضر تمام واحدهای کشور بهصورت یکپارچه در یک سیستم حضور دارند. بهعبارتی در دو سال گذشته گام اول بهسمت یک شبکه پژوهشی برداشته شد و مقدمات ورود به یک شبکه پژوهشی برای داشتن یک دانشگاه حلمساله شد.»
رئیس دبیرخانه پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی درخصوص مهمترین اقدام دانشگاه آزاد اسلامی در دوره مدیریت دکتر طهرانچی نیز گفت: «ایده اول در حوزه پژوهشی، یکپارچهسازی و طرح پایش بود. دو طرح پایش و سامانه پژوهشیار در دوره مدیریت دکتر طهرانچی بهصورت همزمان اجرا شد که هدفمان یکپارچهسازی و اقدامات اولیه شبکهای کردن دانشگاه بود.»
علیاکبری گفت: «از ابتدای مدیریت دکتر طهرانچی در دانشگاه آزاد اسلامی شبکه پژوهشیار راهاندازی شد و درحالحاضر نیز بهصورت کامل آماده است؛ یعنی سامانه پژوهشیار در تمام واحدهای دانشگاهی به جز واحد الکترونیک فعال شده و طرح پایش نیز بهصورت کامل انجام شده است. درحالحاضر حدود 30 برنامه علمی در سامانه طرح پایش بارگذاری شده و استاد و دانشجو درحال استفاده از این برنامههای علمی هستند؛ بهعبارت بهتر این برنامهها درحالحاضر فعال شده است.»
او تاکید کرد: «مسیری که این برنامههای علمی باید بررسی شوند در سامانهها فعال شده و کمیتهها و حوزههای دانشجویی درحال بررسی این برنامهها هستند. در یک ماه آینده نیز با ابلاغ یک دستورالعمل جدید وارد فازی خواهیم شد که فعالیت این برنامهها بهشدت افزایش یابد. بنابراین فکر میکنم در دوره مدیریت دکتر طهرانچی، توانستیم دو پروژه بزرگ را اجرا کنیم. رویکرد اصلی این دانشگاه حلمساله و پاسخ به نیازهای کشور و جامعه است. این امر جز با افزایش و ارتقای کیفیت پایاننامههای کارشناسیارشد و رسالههای دکتری تحقق نمییابد.»
رئیس دبیرخانه پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی در پایان گفت: «همچنین پیشدفاع متمرکز در جهت ارتقای کیفیت پایاننامهها نیز درحال برگزاری است و دومین دوره آن از اول خرداد و سومین دوره آن نیز از 21 تیر آغاز خواهد شد. طرح پایش نیز عملیاتی شده و فکر میکنم این سه طرح یعنی طرح پایش، راهاندازی سامانه آموزشیار و برگزاری جلسات پیشدفاع مهمترین اقدامات در این دوره بودهاند.»