تاریخ : Mon 03 May 2021 - 10:00
کد خبر : 54193
سرویس خبری : نقد روز

اصلاح طلبان نباید خود را  از انتخابات ریاست جمهوری حذف کنند

محمدتقی فاضل‌میبدی در گفت وگو با «فرهیختگان»:

اصلاح طلبان نباید خود را از انتخابات ریاست جمهوری حذف کنند

فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: من بر این باورم که نباید اصلاح طلبان خود را از الان در انتخابات حذف کنند. اصلاح طلبی یک گروه سیاسی است که باید در میدان رقابت داخل بازی برود. همانند بازی فوتبال، نمی‌توان گفت چون دو کاندیدای ما حذف شدند پس ما خود را از رقابت حذف کنیم.

جبهه اصلاحات ایران برای شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 قرار است طی روزهای آتی از بین 14 گزینه‌ معرفی‌شده توسط احزاب اصلاح‌طلب کاندیداهای نهایی مورد حمایت خود را معرفی کند. به همین منظور با محمدتقی فاضل‌میبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم پیرامون آخرین وضعیت انتخاباتی اردوگاه سیاسی اصلاح‌طلبان به گفت‌وگو نشستیم، متن این مصاحبه از نظر شما می‌گذرد.

به‌عنوان یک فعال سیاسی و اصلاح‌طلب تحلیل شما از آرایش انتخاباتی اصلاح‌طلبان چیست؟ ممکن است در این شرایط اصلاحات سمت کارگزارانی‌ها و گزینه‌هایی همچون هاشمی و جهانگیری برود یا ترجیح می‌دهد از عارف و پزشکیان حمایت کند؟

به نظر بنده این روش حذف کاندیداها که در انتخابات شورای شهر درحال انجام است، اگر در انتخابات ریاست‌جمهوری هم صورت گیرد، بعید است برای اصلاح‌طلبان کاندیدایی بماند. لذا پیش‌بینی این امر مشکل است.

فکر می‌کنید چه کسی از کاندیداهای مطرح‌شده اصلاح‌طلبان توسط شورای نگهبان رد خواهد شد؟

من نمی‌توانم نام ببرم چه فردی رد‌صلاحیت می‌شود ولی به‌هرحال هرکس که از طرف اردوگاه اصلاح‌طلبی بخواهد کاندیدا شود و جمیع گروه‌های اصلاح‌طلب حامی آن باشند، فکر نمی‌کنم آن فرد تایید شود. اصلاح‌طلبان قطعا کسی را به‌عنوان کاندیدای خود انتخاب می‌کنند که با معیارهای اصلاح‌طلبی همخوانی داشته و سازگار باشد.

آنها کسی از اصولگرایان را برای خود کاندیدا نمی‌کنند. الان قضاوت کردن مشکل است ولی دو مساله است که باید حل شود. آن فردی که کاندیدا می‌شود اجماع اصلاح‌طلبان را باید داشته باشد و همگی روی آن اتحاد کنند، یعنی این شخص باید با معیارهای اصلاح‌طلبی سازگاری داشته باشد و شورای نگهبان هم او را تایید کند.

البته مشکل سومی هم وجود دارد که در جامعه با اقبال مردم روبه‌رو شود و رای بیاورد. به نظر من موضوع سوم خیلی اهمیت ندارد. دو مورد اول اهمیت دارد که روی آن اصلاح‌طلبان اتفاق‌نظر داشته باشند و شورای نگهبان هم تایید کند. اگر این دو مورد صورت بگیرد، اصلاح‌طلبان در انتخابات جا دارند والا اگر این دو مورد اتفاق نیفتد، به نظرم کار قدری مشکل می‌شود.

نزدیک شدن احزاب اصلاح‌طلب به‌سمت گزینه‌های کارگزاران را چطور تحلیل می‌کنید؟

‌ به‌هر‌حال بحث کارگزاران و غیرکارگزاران نیست. بحث این است فردی که کاندیدا می‌شود با آن معیارهایی که در اصلاح‌طلبی تعریف شده و یا تعریف می‌شود، همساز باشد. همچنین این گزینه را شورای نگهبان تایید کند و اگر کسی از طریق شورای نگهبان رد شود یا با معیارهای اصلاح‌طلبی همخوانی نداشته باشد، ممکن است اصلاح‌طلبان رای بدهند اما اعلام حضورشان در انتخابات بعید است انجام شود مگر روی کسی با معیارهای کمتر توافق شود.

درباره بحث گفتمان جبهه اصلاحات به نظر شما این جریان قرار است چه حرف تازه‌ای برای انتخابات 1400 بیان کند؟

به نظر من گفتمان‌ها نباید خیلی سطحی باشد. پاره‌ای از گفتمان‌هایی که اکنون مطرح می‌شود هم تند و هم سلبی است و هم تقابل با اصل نظام دارد؛ این‌چنین نباید باشد. باید گفتمان‌ها ایجابی باشد و در مسائل اقتصادی، مسائل اجتماعی و سیاست خارجی خط‌مشی مشخص باشد. آن‌چیزی که مهم است فردی که رئیس‌جمهور می‌شود با اینکه اختیارات بالایی ندارد باید بتواند با دیگر نهادهای انتصابی کنار بیاید والا اگر بخواهد سازوکاری برای تقابل با نهادهای انتصابی و حتی مجلس نداشته باشد، کار مشکل می‌شود.

الان مجلس فعلی بعید است با دولت اصلاح‌طلب راحت کار کند؛ درنتیجه دولت اصلاح‌طلب در آینده موانع زیادی خواهد داشت.

با توجه به تجربه‌ای که دارید به‌خاطر وضعیت پایین مشارکت ممکن است اصلاح‌طلبان گزینه‌ای را برای انتخابات معرفی نکنند؟

هنوز نمی‌توان نظری داد و کسی نیز از اصلاح‌طلبان چیزی اعلام نکرده است. من بر این باورم که نباید اصلاح‌طلبان خود را از الان در انتخابات حذف کنند. اصلاح‌طلبی یک گروه سیاسی است که باید در میدان رقابت داخل بازی برود. همانند بازی فوتبال، نمی‌توان گفت چون دو کاندیدای ما حذف شدند پس ما خود را از رقابت حذف کنیم. مگر اینکه هر کاندیدایی را اصلاح‌طلبان معرفی کردند، شورای نگهبان رد کند. اینجا شرایط دیگر تغییر می‌کند.