ابوالقاسم رحمانی، روزنامهنگار: با این حال با علیرضا ناجی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا و رئیس مرکز ویروسشناسی بیمارستان مسیح دانشوری گفتوگویی انجام دادیم و او در ارتباط با وضع موجود و چشمانداز آینده به «فرهیختگان» گفت: «واقعیت این است که بعد از تصمیمات بیتدبیرانهای که قبل از عید گرفته شد و وضعیت کشور به اینجا رسید، ما باز هم دچار همان نقصان در تصمیمگیری شدیم، یعنی همان اتفاقی که برای خوزستان افتاد و میتوانستیم استانی مانند خوزستان را لاکداون کنیم و از شیوع ویروس به استانهای دیگر جلوگیری کنیم اما این کار را نکردیم و مسافرتها رخ داد و باعث گسترش ویروس در کل کشور شد. درحالحاضر با این وضعیت اسفناکی که وجود دارد باز هم دست روی دست گذاشتهایم. الان این چیزی که اجرا میشود لاکداون نیست. لاکداون این است که سکون کامل در کشور ایجاد شود. فشاری که روی بیمارستانها و کادر درمان وارد میشود اسفناک است و مردم بهصورت غمانگیزی بیتکلیف هستند. فشار بسیار زیاد است و بیمارستانها در بخش خصوصی و دولتی جوابگو نیستند. همین امر سبب میشود تلفات بالاتر برود و مردم بیتکلیف باشند و موجب چرخش بیشتر ویروس شود. در این زمینه باید درست فکر شود و لاکداون را بهصورت واقعی اجرا کرد. متاسفانه تمام تصمیمات ما سیاستمدارانه است، بهجای اینکه تصمیمات علمی باشد. مردم بیرون هستند، مغازهها بازند و زیرزمینی کار خود را ادامه میدهند. بخش خصوصی هیچگونه تمکینی در این خصوص نمیکند، باید لاکداون را بهصورت نظامی انجام دهیم، باید شهر حکومتنظامیوار بسته شود. تنها چارهای که بتوانیم به بخش درمان و بهداشت کمک کنیم، همین است. درباره پروتکلها و تغییر شیوههای درمانی باید وزارت بهداشت تصمیمات صریح بگیرد. شیوههای درمانی مراقبت در خانه با توجه به ظرفیتهای پایین و هجوم زیاد بیماران به بیمارستانها باید اجرا شود. درمانهای سرپایی یا مراقبتهای خانگی بهصورت درست با تفکر درست انجام شود والا وضعیت بدتر میشود. کسانی که باعث ایجاد این وضعیت شدند، ذرهای از مسیرشان باز نگشتهاند!»
تصمیمگیران از پشت مانیتور وضعیت را میبینند و از واقعیت بیخبرند
ناجی با اشاره به جدال بین رئیسجمهور و وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: «اگر به سابقه کرونا در ایران برگردیم، این موضوع همیشگی بوده است، یعنی برای الان نیست، بلکه قدری جلوه بیرونی پیدا کرده است. در صحبتها وزیر عنوان میکند، اینها را قبلا گفتم و نوشتم و شما نمیدانید. این تعارضات همیشه وجود داشته است و الان عریانتر خودش را نشان میدهد. من معتقدم که چندصدایی در جامعه همیشه به ما ضرر زده است؛ هم در جریان واکسن، هم در جریان درمانهای ضدویروسی، هم در کنترل کووید. اطلاعات متناقضی که افراد مختلف به مردم منتقل میکنند، به ما ضرر میزند. نمونه آخر همین موضوع است. این واضح است که کنترل کووید، کنترل صحنه سیاستمداران نیست و من به این موضوع معتقدم. ما باید در کنترل این بیماری مغز متفکر علمی داشته باشیم که این مغز متفکر باید وزارت بهداشت باشد که در هیچموردی این نقش را به آن ندادند و همیشه سعی کردند بگویند وزارت بهداشت بیعرضه است و نمیتواند کار کند. این بیاحترامیها و این تناقضات تا حدی میتواند ادامه یابد و بعد از آن موجب دلخوریها و ناراحتیها میشود. واضح بیان کنم که قانون کنترل کووید قانون ویروس است و قانون ویروس کرونا برای همه کشورها یکسان است. اینطور نیست که این ویروس در ایران بیاید و بگوید اینجا وضع خوب نیست یا من طور دیگری رفتار کنم یا رحم کنم. قانون کنترل کووید هم قانون کنترل کره جنوبی، تایوان، چین، ویتنام و... است. ما غیر از این نمیتوانیم کاری انجام دهیم. تمام کشورها اعم از کشور ما و حتی کشورهای اروپایی و آمریکایی به این قانون توجه نکنند، این بلاها را تجربه میکنند. تفاوت ما این است که در همهچیز اشتباهاتی داریم و همواره این را تکرار میکنیم و مورد آخر و تعطیل نکردن مسافرتها و بعد از آن انکاری که در این خصوص صورت میگیرد، بد است. این تعارض و اختلافی که بین وزیر و رئیسجمهور است که بهعنوان اعضای ستاد کرونا هستند، از قبل مشخص بود و خیلی روشن و قابل انتظار بود، حتی جریان عمومی فکری مردم انتظار یک موضعگیری جدیتر را از خیلیوقت پیش از این موضوع داشتند و در هر صورت من تصور میکنم کارد به استخوان نمکی رسیده که اینچنین عنوان میکند. این امر غیرطبیعی نیست و باید به علم احترام بگذاریم و این نشان میدهد اگر احترام نگذاریم و به اشتباهات خود اصرار کنیم وضعیت به کجا خواهد رسید. واقعا وضعیت بد است و راحت بیان کنم بهعنوان شخصی که در بیمارستان کار میکنم، در بیمارستان از ناراحتی و گرفتاریهای مردم منقلب شدهام. کسانی که این تصمیمات اشتباه را میگیرند یکبار در بیمارستانها حاضر شوند. مشکل ما این است کسانی که تصمیمگیر هستند از پشت تریبون و مانیتورها مملکت را میبینند و از واقعیتی که اتفاق میافتد، خبردار نیستند؛ خوشبینانهترین سناریویی که میتوان تصور کرد، این است. این درست نیست افرادی را اطراف خود جمع کنیم که با نظر ما موافق باشند یا بله قربانگو باشند و حرف ما را تایید کنند و دیگران را کنار بگذاریم و با آنها این رفتار را داشته باشیم. صحنه کنترل کووید صحنه سیاستمدارانه نیست.»
کمیته واکسن فقط یک جلسه تشکیل داده است در جریان جزئیات نیستم!
اخیرا از سوی برخی مسئولان و پزشکان و مشخصا سازمان نظام پزشکی ادعاهایی پیرامون واکسن ایرانی برکت مطرح شده است و گفتهاند این واکسن دچار مشکل شده و دیرتر از موعد وعدهدادهشده بهدست مردم میرسد. عضو کمیته ملی واکسن در واکنش به این اظهارات خاطرنشان کرد: «از زمانی که عضو کمیته واکسن شدم یک جلسه بیشتر برگزار نشده و در جریان هیچ امری نیستم. من نمیتوانم در این باره اظهارنظر کنم و اخبار را از لابهلای خبرها و صحبتهایی که ضدونقیض است، دنبال میکنم. من هم هیچگونه اطلاعی در این زمینه ندارم و نمیتوانم اظهارنظر دقیقی داشته باشم، ولی این را میدانم که تولید واکسن مقوله سادهای نیست و مطمئنا مشکلات زیادی روبهروی ما قرار دارد. درمورد واکسنهای ایرانی چیزی که میتوان بیان کرد، این است که ترایالها هنوز تمام نشده و گفتهاند ترایال واکسن کوبا و پاستور بهزودی شروع میشود و در اصفهان انجام میدهند. کوو برکت و فخرا هم درحال برنامهریزی و اجرای فازهای بعدی هستند. درباره واکسن رازی نیز همینطور است و تا وقتی ترایالها را برگزار نکنیم، نمیتوانیم نظر قطعی بدهیم. باید از کیفیت محصول اطمینان داشته باشیم و کارایی آن را بدانیم و بعدا درباره تولید آن صحبت کنیم که آیا با چالش روبهرو خواهد بود. در هر صورت یکسری اخبار خوب هم میرسد، مثلا خرید 60 میلیون دوز واکسن اسپوتنیک که سفیر ایران در روسیه بیان کرد، البته زمان میبرد و به این زودی این تعداد واکسن بهدست مردم نمیرسد و ممکن است تا آذرماه طول بکشد. این نشان میدهد صحنه تهیه واکسن چه در تولید و چه تهیه واکسن خارجی بسیار مشکلآفرین و چالشبرانگیز است. در هر صورت باید این فضا را درک کنیم و مردم هم این مطالبه را دارند که هرچه سریعتر این اتفاق برای آنها رخ دهد. هرقدر تهیه واکسن را طول دهیم، شاهد خواهیم بود که گردش ویروس و ایجاد واریانتها اتفاق میافتد. شاهد هستید واریانت بریتانیایی چه بلایی سر کشور ما آورده است، موارد بسیار زیادی از عفونت مجدد را میبینیم؛ چه در کسانی که سابقه عفونت طبیعی را از قبل داشتهاند و چه در تعداد معدودی از افراد که واکسن را بهطور کامل دریافت کردهاند و خیلیوقت است از واکسن زدنشان گذشته است. اینها هشدارهایی برای ماست که باید هرچه سریعتر برنامه واکسیناسیون را جلو ببریم.»