تاریخ : Sat 20 Feb 2021 - 10:02
کد خبر : 51859
سرویس خبری : نقد روز

الزامات یک انتخاب درست

محمدامین باقری:

الزامات یک انتخاب درست

عدم مشارکت در انتخابات، رأی‌فروشی، تقلید کورکورانه، تکرار مجدد یک انتخاب نادرست، کوته‌نگری، سلبریتی‌زدگی و مواردی مانند آن، آسیب‌هایی هستند که جز با اراده قوی و عزم راسخ خود مردم اصلاح نخواهند شد.

محمدامین باقری، پژوهشگر هسته بازاریابی سیاسی مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع): آنچه رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر خود درخصوص اهمیت یک انتخاب درست در علاج مشکلات و تضمین آینده کشور بیان فرمودند، الزاماتی را ایجاب می‌کند که فهم درست و اجرای صحیح آنها می‌تواند بهترین بهره را از فرصت انتخابات به ارمغان بیاورد. در ادامه به برخی از این الزامات اشاره خواهد شد.

 فضای درست

تردیدی نیست که یک انتخاب درست، یک انتخاب عقلایی است. یک انتخاب عقلایی نیز جز در فضایی آرام و به‌دور از تنش، هیجان و هیاهو محقق نخواهد شد. در مقابل یک انتخاب عقلایی، یک انتخاب احساسی و هیجانی قرار دارد که محصول فضای ناآرام، هیجانی و پرتنش است. نقش رسانه‌ها و به‌ویژه رسانه ملی در این زمینه بسیار مهم و اثرگذار است. تمرکز بر اصول به‌جای پرداختن به مسائل فرعی و حاشیه‌ای، پرهیز از دروغ‌پراکنی و شایعه‌سازی، اجتناب از ایجاد دوقطبی و تنش‌زایی، ترجیح مصالح و منافع ملی بر سلیقه‌های فردی و جناحی و مواردی از این دست فضا را برای تحقق یک انتخاب درست مهیاتر خواهند ساخت.

 کاندیدای درست

یک انتخاب درست، زمانی رخ می‌دهد که گزینه‌های درستی پیش‌رو داشته باشید. درحقیقت این کاندیدای درست است که می‌تواند مسیر یک انتخاب درست را هموار کند. هرچند توصیف شاخص‌های یک کاندیدای درست، نیازمند مجالی دیگر است، اما اجمالا او را باید در زمره چنین افرادی جست‌وجو کرد؛ افرادی که اولا شایستگی‌های اساسی یک رئیس‌جمهور -اعم از تجربه مدیریتی موفق، شجاعت، امانت و داشتن راه‌حل مشخص و عملی برای حل مسائل کشور- را تحصیل کرده باشند، ثانیا بتوانند اقبال عمومی را به‌سمت ایده و راه‌حل‌شان نسبت به مسائل کشور همراه سازند، ثالثا اقتضائات و اولویت‌های کنونی کشور را براساس تجربه عملی و کارنامه روشن خود بشناسند و رابعا توان برقراری ارتباط موثر با سایر افراد و نهادها را در ساختار موجود کشور از خود بروز داده باشند. با این وصف، دامنه کاندیدای درست چندان وسیع نخواهد بود. از این‌رو، آنهایی که با این اوصاف نسبتی نداشته یا با آن فاصله دارند، باید در تصمیم و احساس تکلیف خود، بازنگری کنند. کسانی که فاقد کارنامه مشخص بوده یا پیش‌تر امتحان خود را پس داده و موفق نبوده‌اند، قطعی‌ترین مصادیق کاندیدای نادرست در انتخابات آتی خواهند بود. به تعبیر بهتر، آزمون‌نداده‌ها و مردودی‌های آزمون‌های گذشته، همت کرده و راه را برای انتخاب درست مردم باز بگذارند.

 رقابت درست

عنصر مهم دیگر در قوام یک انتخاب درست، رقابت انتخاباتی درست است. این مهم در ارتباط وثیقی با درست‌بودن کاندیداهای حاضر در صحنه انتخابات است. شناخت گناه‌ها و بداخلاقی‌های انتخاباتی و سپس تصمیم و تلاش برای پرهیز از افتادن در دام آنها، می‌تواند مفری مناسب برای نامزدها از این مهلکه خطرناک باشد. خودگرایی و عرضه خود، دروغ، تهمت، غیبت و گناه‌های زبانی از این دست، تخریب و سیاه‌نمایی، تحقیر و تمسخر، القای یأس و ناامیدی، استفاده از رانت‌های مختلف ناشی از مناصب کنونی، اسراف و تبذیر، افشای اسرار کشور یا رقبا، فریب و تدلیس، ایجاد روزنه امید برای دشمنان و موارد متعددی از این دست، هریک به سهم خود می‌توانند رقابت انتخاباتی را نادرست گردانده و فضای انتخاب درست را مغشوش و مشوب کنند.

 گزینش درست

بی‌تردید نقش شورای نگهبان از طریق اعمال نظارت استصوابی در تحقق یک انتخاب درست، غیرقابل انکار است. مهم‌ترین تکلیف شورای نگهبان نیز در این راستا، تحقق هرچه کامل‌تر نظارت استصوابی است. فهم ابعاد مختلف نظارت استصوابی در احراز صلاحیت‌ها، دوره تبلیغات انتخاباتی، روز رای‌گیری و شمارش و اعلام نتایج آرا و سپس انطباق سازوکار و عملکرد نظارتی شورا با آن، ضروری و حیاتی است. علاوه‌بر این، حفظ و تقویت استقلال شورای نگهبان، پرهیز اعضای محترم از ورود به منازعات سیاسی و اظهارنظرهای جهت‌دار و شائبه‌آمیز و شجاعت در اجرای قانون نیز می‌تواند شورا را در تحقق تکلیف خود در مسیر رسیدن به یک انتخاب درست یاری کند.

 رأی درست

تجربه انتخابات‌های مختلف در جمهوری اسلامی نشان داده است، حتی با وجود چهار عامل فوق، فقدان رأی‌دهنده آگاه و مسئول می‌تواند یک انتخاب درست را به یک انتخاب نادرست تبدیل کند. عدم مشارکت در انتخابات، رأی‌فروشی، تقلید کورکورانه، تکرار مجدد یک انتخاب نادرست، کوته‌نگری، سلبریتی‌زدگی و مواردی مانند آن، آسیب‌هایی هستند که جز با اراده قوی و عزم راسخ خود مردم اصلاح نخواهند شد.