تاریخ : Mon 29 Jun 2020 - 02:44
کد خبر : 42591
سرویس خبری : دانشگاه


معاون نظارت و ارزیابی عملکرد مرکز نظارت، ارزیابی، بازرسی و پاسخگویی به شکایات دانشگاه در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

عملکرد واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی چگونه ارزیابی می‌شود؟

علیرضا طوسی، معاون نظارت و ارزیابی عملکرد مرکز در گفت‌وگو با «فرهیختگان» ضمن اشاره به جزئیات تفاهمنامه عملکردی با واحدهای مرکز استان دانشگاه آزاد اسلامی به پرسش‌های ما در این زمینه پاسخ داد.

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، مرکز نظارت، ارزیابی، بازرسی و پاسخگویی به شکایات دانشگاه آزاد اسلامی با تغییر در ساختار خود علاوه‌بر ارزیابی‌های مدیریتی، نگاه ویژه‌ای به ارزیابی عملکرد سازمانی داشته تا بتواند با رویکرد علمی‌ و تخصصی‌تر همراه با مستندات متقن، ارزیابی عملکرد واحدهای دانشگاهی را به انجام برساند.

علیرضا طوسی، معاون نظارت و ارزیابی عملکرد مرکز در گفت‌وگو با «فرهیختگان» ضمن اشاره به جزئیات تفاهمنامه عملکردی با واحدهای مرکز استان دانشگاه آزاد اسلامی به پرسش‌های ما در این زمینه پاسخ داد.

دانشگاه آزاد اسلامی اصولا با عقد تفاهمنامه عملکردی چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

 هدف از انجام ارزیابی عملکرد درحقیقت بهبود عملکرد، ارتقا و تضمین کیفیت دانشگاه آزاد اسلامی و عارضه‌یابی عملکرد واحدهای استانی و دانشگاهی است. سابقه ارزیابی‌های مدیریتی و فردی در دانشگاه آزاد اسلامی طولانی است اما کمتر به مقوله ارزیابی عملکرد سازمانی پرداخته شده است. ما در این زمینه قصد داریم به‌صورت جدی و مستمر، ارزیابی عملکرد سازمانی را مورد توجه ویژه قرار دهیم.

شاخص‌های مرکز برای ارزیابی عملکرد چگونه به دست آمده است؟

 استقرار نظام ارزیابی عملکرد سازمانی در مرکز، ماه‌ها به طول انجامید و در تمام مراحل از نظرات اساتید، صاحب نظران و نمایندگان معاونت‌های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی استفاده شده است. برای رسیدن به این مرحله از فرآیند ارزیابی عملکرد سازمانی، جلسات متعددی با نمایندگان معاونت‌ها و مراکز مختلف دانشگاه به‌صورت تخصصی برگزار شد. در این مسیر جلساتی با اساتید دانشگاه و چندین جلسه کارگروه مدیریت عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی نیز تشکیل شد.   خروجی تلاش‌های همکاران مرکز و نمایندگان معاونت‌های دانشگاه در فاز نخست به 170 شاخص در قالب 10 محور کلی رسید که پس از بررسی‌های مجدد درنهایت به 110 شاخص در 10 محور برای کل دانشگاه آزاد اسلامی اعم از سازمانی و استانی و واحدها تقلیل یافت.

تفاهمنامه‌ها هم‌اکنون در چه مرحله‌ای از اجرا قرار دارد؟ آیا تاکنون اقدامی صورت گرفته است؟

 در مرحله استانی که هم‌اکنون در حال تدوین تفاهمنامه‌های عملکردی استان‌ها هستیم، شاخص‌های استان‌ها در قالب حدود 100 شاخص در هشت محور کلی است و واحدهای استان در حال تکمیل و ارائه تعهدات خود برای سال 99 هستند.  شاخص‌های احصاشده در چهار نوع درون‌دادی، فرآیندی، بروندادی و پیامدی است. در طراحی شاخص‌ها تلاش شد از ویژگی‌های شاخص استاندارد تبعیت شود و شاخص‌ها دارای شناسنامه هستند.  هدفدار بودن شاخص‌ها، جامع بودن و کلیدی بودن شاخص، مستند بودن و معطوف به اسناد بالادستی و آیین‌نامه‌های دانشگاه آزاد اسلامی، پرهیز از سلیقه‌محوری در انتخاب شاخص‌ها، جلب‌نظر معاونت‌ها و صاحب‌نظران، قابل سنجش بودن آن و... از مهم‌ترین ویژگی‌های شاخص‌های احصا شده است.

نظامی که از آن به‌عنوان نظام ارزیابی عملکرد یاد می‌کنید چه مراحلی دارد؟

 مراحل اجرایی ارزیابی عملکرد استان‌ها به این ترتیب است که پس از اعلام شاخص‌های ارزیابی که در 10 خرداد ماه سال جاری ابلاغ شد واحدهای استانی ضمن اعلام نتایج شاخص‌ها برای سال 98، تعهدات خود را درخصوص هر کدام از شاخص‌ها برای سال 99 اعلام می‌دارند. سپس تفاهمنامه استان با حضور رئیس استان در کارگروه مدیریت عملکرد بررسی و امضا می‌شود. پس از آن استان‌ها تا پایان سال فرصت دارند روی تک‌تک شاخص‌ها فعالیت کرده و تعهدات خود را عملیاتی کنند. قطعا در تدوین تعهدات استان شرایط موجود، وضعیت مالی، شرایط کرونا، استانداردهای شاخص و حدانتظار سازمان نیز ملاک خواهد بود.

با توجه به اینکه تفاهمنامه عملکردی با استان‌ها منعقد می‌شود و مسئولیت تحقق شاخص‌ها با روسای استان‌هاست، لازم است در داخل استان‌ها نیز تفاهمنامه‌های عملکردی واحدهای دانشگاهی با واحد استان منعقد شود و همه ما ملزم به بهبود عملکرد در دانشگاه آزاد اسلامی باشیم.

اعلام نتایج ارزیابی چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

 پایان سال نیز براساس آمارها و گزارش‌های متقن و مستندی که از استان‌ها اخذ خواهد شد ارزیابی شاخص‌های عملکردی صورت می‌گیرد و پس از اعلام نتایج دوباره با حضور مدیران استانی شاخص‌های عملکردی بررسی شده و برنامه بهبود عملکرد برای استان تدوین خواهد شد. ان‌شاءالله همین فرآیند ارزیابی به‌صورت مستمر برای سال‌های آتی برقرار خواهد بود.

هدف از انجام ارزیابی عملکرد سازمانی چیست؟

 آنچه مهم است این که هدف از انجام ارزیابی عملکرد سازمانی، بهبود عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی است و تفاوت‌های زیادی با ارزیابی فردی دارد. در این ارزیابی هدف مچ‌گیری یا بازرسی نیست بلکه همه در کنار هم، با همکاری برای ارتقای کیفیت دانشگاه آزاد اسلامی تلاش می‌کنیم. واحدهای استانی هم با اعلام تعهدات منطقی و متناسب با استانداردهای آموزش عالی و همچنین رعایت زمان‌بندی‌های اعلام شده و ارائه مستندات متقن و دقیق در زمان ارزیابی و تعهد بر انجام برنامه بهبود عملکرد زمینه را برای تحقق آرمان‌های دانشگاه آزاد اسلامی مهیا کنند.