تاریخ : Tue 28 Apr 2020 - 21:15
کد خبر : 40259
سرویس خبری : نقد روز

خاتمی تبدیل به چاهِ نفت اصلاح‌طلبان شده است

طباطبابی:

خاتمی تبدیل به چاهِ نفت اصلاح‌طلبان شده است

سخنگوی حزب ندای ایرانیان گفت: استعفای موسوی لاری دربردارنده این پیام بود سازوکار حاکم بر شورای سیاست‌گذاری نیاز به تحولاتی به‌نفع جوان‌ترها دارد.

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در حالی دوم اسفند برگزار شد که نتیجه‌ای جز شکست برای اصلاح‌طلبان در پی نداشت. جبهه اصلاحات که در انتخابات‌های چند دوره گذشته با پرچم شورای سیاست‌گذاری پای در عرصه رقابت‌ها گذاشته بود، در دوره اخیر انتخابات با اختلافات و چنددستگی زیادی روبه‌رو شد.

به‌طوری که در شرایطی که شورای سیاست‌گذاری یک ماه پیش از انتخابات رسماً اعلام کرد که اصلاح‌طلبان برنامه‌ای برای ارائه فهرست انتخاباتی ندارند، اما در نهایت اصلاح‌طلبان با دو لیست انتخاباتی «یاران هاشمی» که توسط حزب کارگزاران تهیه شده بود و لیست «آمدیم برای ایران» که نتیجه ائتلاف 8 حزب اصلاح‌طلب بود، وارد رقابت‌های انتخاباتی شدند.

بسیاری از گروه‌ها و چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلب عملکرد شورای سیاست‌گذاری و رئیس آن را عامل شکست خود در انتخابات اخیر می‌دانند، همین مسئله نیز منجر به افزایش انتقادات به عارف و سازوکار تحت هدایت او در هفته اخیر شد، انتقاداتی که در نهایت عبدالواحد موسوی لاری را مجاب کرد تا از سمت نائب‌رئیسی شورای سیاست‌گذاری استعفا دهد.

در همین رابطه گفت‌وگویی با سیدشهاب طباطبایی سخنگوی حزب ندای ایرانیان کردیم که در ادامه از منظرتان می‌گذرد:

طباطبایی در ابتدای این گفت‌وگو در واکنش به استعفای موسوی لاری از شورای سیاست‌گذاری گفت: این‌که آقای موسوی لاری به چه دلیل استعفا داده است به خودشان ارتباط دارد اما به‌طور کلی اکثر دوستانی که در این رابطه اظهارنظر کرده‌اند این را فراموش کرده‌اند که شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان اساساً کارکردی انتخاباتی داشته و در شرایطی که رقابت‌های انتخاباتی به پایان رسیده است این شورا عملاً کارکردی ندارد که بخواهد تشکیل جلسه بدهد.

وی تصریح کرد: برخی دوستان می‌گویند که هنوز جلسه‌ای تشکیل نشده تا در آن جلسه درباره استعفای آقای موسوی لاری تصمیم‌گیری شود، که در پاسخ به این دوستان باید گفت که با توجه به شرایط کرونایی، جلسات شورای سیاست‌گذاری می‌توانست به‌شکل مجازی برگزار شود اما اصل مسئله این است که موضوعیت شورای سیاست‌گذاری منتفی شده و آقای موسوی لاری شاید با ظرافت به این مسئله نیز اشاره کرده است که شورایی که دوره فعالیت آن از اساس به اتمام رسیده دیگر ماندن یا نماندن در آن موضوعیتی ندارد.

*استعفای موسوی لاری گام مثبتی در جهت پررنگ‌شدن نقش احزاب بود

سخنگوی حزب ندای ایرانیان خاطرنشان کرد: معنای دیگر استعفای ایشان این است که اگر قرار است تشکیلات جدیدی ایجاد شود (که قرار است ایجاد شود) آن تشکیلات جدید باید با سازوکاری که احزاب تعیین می‌کنند، سازماندهی و ایجاد شود و اگر هم قرار است شورایی متشکل از چهره‌های حقوقی تشکیل شود از این منظر نیز به‌نظر می‌رسد آقای موسوی لاری با استعفای خود گام مثبتی برای تثبیت آن شورای‌عالی با حضور احزاب و اشخاص حقوقی به‌جای اشخاص حقیقی برداشته است.

طباطبایی در واکنش به اظهارنظر برخی چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلب مبنی بر تداوم فعالیت شورای سیاست‌گذاری با توجه به تعیین راهبرد چهارساله برای این شورا گفت: علی‌رغم احترامی که به نظر اشخاص وجود دارد ولی این نظرات نمی‌تواند موضوعیتی برای کل جریان اصلاحات داشته باشد. آنچه مسلم است این است که شورای سیاست‌گذاری صرفاً برای انسجام‌بخشی فعالیت اصلاح‌طلبان برای حضور در رقابت‌های انتخاباتی تشکیل شده است.

استعفای موسوی لاری برای برخی از دوستان که مایل به ادامه راه شورای سیاست‌گذاری با سازوکار فعلی هستند دربردارنده این پیام بود که لازم است داخل این سازوکار تحولاتی به‌نفع جوان‌ترها صورت گیرد.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب افزود: از سوی دیگر ادامه کار شورای سیاست‌گذاری زمانی موضوعیت داشت که این شورا در انتخابات اخیر مجلس قادر به اجماع‌سازی میان گروه‌های مختلف اصلاح‌طلب می‌شد و این شرایط بود که امکان داشت بر اساس همان راهبرد اجماعی به کار خود ادامه دهد، اما در انتخابات اخیر شاهد بودیم که پس از اعلام نظر شورای سیاست‌گذاری درباره عدم ارائه لیست برای انتخابات مجلس، تعدادی از احزاب عضو این شورا به‌شکل مستقل و یا با ائتلاف با یکدیگر اقدام به ارائه لیست انتخاباتی کردند و شورا از این بابت نیز نتوانست نقش انسجام‌بخشی خود را ایفا کند.

*پیام استعفای موسوی لاری برای مشتاقان تداوم فعالیت شورای سیاست‌گذاری

وی بار دیگر با اشاره به استعفای موسوی لاری از نائب‌رئیسی شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان خاطرنشان کرد: آقای موسوی لاری پیش از استعفای اخیر نیز بارها درباره لزوم بازسازی سازوکارهای اصلاح‌طلبان و جایگزینی افراد جوان با چهره‌های مسن‌تر صحبت کرده بود و به‌نظر می‌آید استعفای وی برای برخی از دوستان که مایل به ادامه راه شورای سیاست‌گذاری با سازوکار فعلی هستند دربردارنده این پیام بود که لازم است داخل این سازوکار تحولاتی به‌نفع جوان‌ترها صورت گیرد.

طباطبایی درباره انتشار برخی خبرها از برگزاری جلسات محفلی توسط موسوی لاری گفت: بنده از جلسات محفلی و خانگی خبر ندارم. به‌نظر اگر قرار است سازوکاری تعریف شود و در پی آن تشکلی حقوقی شکل بگیرد مناسب است که این فعالیت در فضایی با حضور تمامی احزاب اصلاح‌طلب انجام شود. هر شخصی می‌تواند جلسات محفلی و خانگی برگزار کند که البته تصمیماتی که در این نوع جلسات نیز گرفته می‌شود طبعاً رسمیت ندارد.

سخنگوی حزب ندای ایرانیان در ادامه این گفتگو و در پاسخ به این سؤال که "چه عاملی باعث شکست اصلاح‌طلبان در انتخابات اخیر مجلس شد؟" اظهار داشت: شاید به همان دلیلی که در دوره قبل اصولگرایان توفیقی به‌دست نیاوردند و شاید به همان دلیل که وقتی مردم عملکرد یک جریان فکری را می‌بینند از آن جریان قطع امید می‌کنند و بر این باورند که شاید گروه دیگر بتواند با ایده‌های خود راه‌گشای مشکلات آنها باشد.

*بازنگری در جریان اصلاحات باید با تداوم فعالیت‌های سیاسی همراه باشد

وی اضافه کرد: البته یکی از عوامل مهم این شکست مسئله عدم مشارکت بالای مردم در انتخابات بود. مشارکت چهل و چند درصدی عدد قابل قبولی برای انتخابات در ایران نبود، ولی به‌هرحال بنده همواره این نکته را مورد تأکید قرار داده‌ام که امیدوارم هر اتفاقی که در فضای سیاسی کشور می‌افتد تأثیر مثبتی در زندگی مردم داشته باشد. اگر ما هدفمان پیشرفت کشور باشد در این صورت حتی اگر رقیب سیاسی‌مان دارای ایده مناسبی برای حل مشکلات مردم باشد، می‌توانیم فضا را برای او باز کنیم. متأسفانه ما به‌قدری در فضای رقابت‌های سیاسی گیر می‌کنیم که یادمان می‌رود رقابت ما برای بهتر شدن شرایط زندگی مردم بوده و این مسائل است که موجب شده مردم حضور کمرنگی در انتخابات اخیر داشته باشند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در واکنش به اظهارنظر اخیر محمدرضا تاجیک که گفته است اصلاح‌طلبان باید به تعطیلات بروند و خودشان را به‌شکل گسترده بازسازی کنند، عنوان کرد: بنده نیز معتقد به بازنگری در جریان اصلاحات هستم اما بازنگری منافاتی با فعالیت سیاسی ندارد. در برهه‌هایی نیز بوده که فعالیت اصلاح‌طلبان در عرصه سیاسی کشور کم شده و در آن برهه‌ها تلاش کردند به بازنگری گفتمان خود پرداخته و ارتباط خود با مردم را اصلاح کنند و نتیجه این بازنگری را در انتخابات‌های بعدی نیز گرفتند، اما این‌که جریان اصلاحات به‌طور کلی از صحنه سیاسی کشور تا مدتی کنار برود و در این مدت به بازنگری در رویه که در این سالها داشته بپردازد را قبول ندارم.

*خاتمی تبدیل به چاه نفت اصلاح‌طلبان شده است

طباطبایی در پاسخ به این مطلب که در انتخابات اخیر این‌گونه احساس می‌شد که نقش رئیس دولت اصلاحات به‌عنوان رهبر سنتی این جریان کمرنگ شده است و هر حزب و گروهی در تلاش برای به کرسی نشاندن حرف خود بود، در همین راستا سران حزب کارگزاران چند ماهی است که درباره فقدان لیدر در جریان اصلاحات اظهاراتی را بیان کرده‌اند و از عدم پذیرش مسئولیت حمایت از لیست‌های اصلاح‌طلب در سالهای اخیر از سوی خاتمی انتقاد کرده‌اند، خاطرنشان کرد: ما این موضوع را بارها به آقای خاتمی گفته‌ایم که اگر از لیستی حمایت می‌کنیم و به مردم می‌گوییم که اعضای این لیست از نظر ما شایسته هستند خودمان نیز باید نظارت بر کار آنها داشته باشیم و به اصلاح نقاط ضعف آنها کمک کنیم که متأسفانه در بسیاری از موارد این اتفاق نیفتاد و به‌هرحال آقای خاتمی نیز در این سالها به این حوزه ورود نکردند.

وی با ابراز اینکه آقای خاتمی تبدیل به چاه نفت جریان اصلاحات شده است، تصریح کرد: گروه‌های اصلاح‌طلب در برهه‌های مختلف از این چاه نفت به‌شکل بی حساب و کتاب برداشت کرده‌اند، شبیه مدیریتی که در مورد چندین دهه است در کشور حاکم بوده و همیشه سرمست منابع سرشار نفت، به حیف‌ومیل آن پرداخته است.

سخنگوی حزب ندای ایرانیان در واکنش به دعوای اخیر حزب کارگزاران با عارف و نزدیکان او و اینکه عده‌ای معتقدند که حزب کارگزاران همواره در تقسیم مناصب و پست‌های مدیریتی بیشتر سهم را دارد و نمونه آن را حضور چهره‌های منتسب به این حزب در دولت‌های یازدهم و دوازدهم بیان می‌کنند و معتقدند که با وجود این، این حزب در زمان حسابرسی همواره سیاست فرار به جلو را در پیش می‌گیرد، گفت: من همواره تلاش کردم که خود را وارد هیچ دعوا و کشمکش سیاسی نکنم. البته بنده اینها را دعوا نمی‌دانم و معتقدم که اینها اختلاف نظراتی است که در همه گروه‌ها وجود دارد، نمونه این اختلاف نظرات را در بحث ریاست مجلس آینده در جریان اصولگرایی نیز شاهد هستید. بنابراین همان‌طور که اختلاف نظرات در بحث ریاست مجلس آینده طبیعی است، اختلاف نظرات در جریان اصلاحات نیز کاملاً طبیعی است.

طباطبایی ادامه داد: به‌هرحال وقتی کار گروهی و مشترک انجام می‌گیرد حتماً در آن اختلاف نظر نیز وجود دارد. اساساً زمانی که هیچ اختلاف نظری داخل یک جریان وجود نداشته باشد می‌توان گفت که آن جریان به بن‌بست سیاسی رسیده است و قرار نیست که هیچ اتفاق جدید و پیشرفتی درون آن جریان رخ بدهد. تأکید می‌کنم آنچه اهمیت دارد این است که اختلاف نظرها و سلایق سیاسی نباید به منافع ملی، پیشرفت کشور و آرامش و امیدواری مردم آسیب بزند./ تسنیم