به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، ایرج ابراهیمی، کارشناس و عضو اتحادیه صنایع هواییوفضایی ایران در گفتوگو با «فرهیختگان» پرتاب موفق ماهواره نور بهعنوان اولین ماهواره نظامی ایران و قرار گرفتن آن در مدار 425 کیلومتری از زمین را مورد ارزیابی قرار داد و ارزشهای علمی و استراتژیک آن را بررسی کرد.
وی در ابتدای این گفتوگو با قابلتقدیر دانستن چنین دستاوردی در نیروهای مسلح، گفت: «رسیدن به این فناوری برای اولینبار در سپاه پاسداران قابلتقدیر و تحسین است که البته پیشازاین با تبلیغات جدی هم همراه نشد و برای آن تبلیغات رسانهای هم نداشتند. این دستاورد میتواند از نظر علمی برای کل کشور و نهتنها برای نیروهای مسلح، بهعنوان یک موفقیت و پیشرفت قابلتوجه علمی مورداستفاده قرار گیرد. ازاینرو باید این دستاورد را به نیروهای نظامی کشور ازجمله سپاه پاسداران تبریک گفت.»
ابراهیمی افزود: «در همه کلاسهای ماهواره، نظامیها دارای ماهوارههای تخصصی خود هستند، در مخابراتیها، سنجش از دور و... که البته در هریک از اینها ماهوارههای مختلفی اعم از علمی، نظامی و تجاری وجود دارد، اما با توجه به ارتفاع 425 میتوان اینگونه استنباط کرد که این یک ارتفاع مداری است که بیشتر ماهوارههای سنجشی در آن قرار میگیرند و هدف آنها نیز برای عکسبرداری از زمین، مطالعه سطح زمین و شناخت عوارض و... است. البته در ماهوارههای تجاری کیفیت تصاویر پایینتر است و معمولا برای کشاورزی مورداستفاده قرار میگیرد.»
عضو اتحادیه صنایع هواییوفضایی ایران با اشاره به برتریهای علمی ماهوارههای نظامی نسبت به ماهوارههای تجاری خاطر نشان کرد: «ماهوارههای نظامی معمولا از دقت بیشتری برخوردار هستند، این ماهوارهها معمولا با جزئیات بیشتری سطح زمین را رصد میکنند و تبعا اطلاعات بیشتر و دقیقتری هم در اختیار قرار میدهند. رسیدن به این فناوری حتما هزینههای بیشتری هم در پی دارد و البته توان و تلاش علمی بیشتری هم نیاز خواهد داشت.»
وی با توضیح اینکه ایران پیشازاین نیز وارد عرصه تولید و ارسال ماهوارههای سنجشی به فضا شده بود، گفت: «تفاوت ماهواره نظامی نور با دیگر ماهوارههایی که ایران پیشازاین اقدام به تولید آنها کرده، دقت و کیفیت کاری آن است، چراکه اساسا کاربردهای نظامی نیازمند دقت و فناوریهای پیشرفتهتری است تا جوابگوی نیازهای دستگاههای نظامی کشور باشد.»
این کارشناس هوا فضا افزود:« در کشورهای پیشرفته، ماهوارههای متعدد نظامی در حوزه مخابرات، سنجش از دور و مباحث مربوط به موقعیتیابی وجود دارند و فعالیت میکنند. این ماهوارهها در شرایط جنگی کاربرد خاص نظامی را دنبال میکنند ولی در زمان صلح نیز میتوانند مانند ماهوارهای پشتیبان فعالیتهای ماهوارهای دیگر دستگاهها را حمایت کنند.»
ابراهیمی با تاکید بر اینکه این دستاورد سپاه از نظر علمی قابلتوجه بهنظر میرسد، گفت: «در چندماه گذشته تلاشهایی در برخی دستگاههای دیگر با وظایف مربوط به حوزه هوافضا در کشور برای ارسال ماهواره صورت گرفته بود که البته همانطور که در اخبار آمد، متاسفانه به مقصود نهایی نرسید و ماهوارهها نتوانستند در مدار مدنظر قرار بگیرند. این درحالی است که از نظر ارتفاع، برخی از این ماهوارهها قرار بود در مداری پایینتر از 425 کیلومتر قرار بگیرند و لذا با توجه به همین نکته باید توضیح داد که دستاورد سپاه یک موفقیت علمی قابلتوجه نیز بهحساب میآید. مشخصا درخصوص ماهوارهبر قاصد باید موتور موشک پیشرفتهای بهکار گرفته شود که این اتفاق رخ داده و با موفقیت هم به سرانجام رسیده است.»
عضو اتحادیه صنایع هواییوفضایی همچنین توضیح داد که چنین دستاوردی بهعنوان یک فناوری قابلتوجه هم در حوزههای موشکی و هم در حوزه مباحث مربوط به هدایت و کنترل قابلشناسایی است و از این لحاظ دارای ارزش استراتژیک برای کشور است.
این کارشناس صنایع هواییوفضایی با اشاره به اینکه فناوری ساخت و پرتاب ماهواره به مدار 425 کیلومتری در سطح منطقه نیز پیشرو بهحساب میآید، ابراز کرد: «این دستاورد نه در ایران که در سطح منطقه هم بهعنوان یک دستاورد ویژه قابلارزیابی است، چراکه کشورهای منطقه امکان دستیابی به چنین دستاوردی را تاکنون نداشتهاند، هرچند کشورهایی مثل هند و چین پیشازاین توانسته بودند به چنین موفقیتهایی دست یابند و حتی امروز دارای فناوریهای پیشرفتهتری هم هستند، اما درقیاس با توانمندیهای علمی و نظامی کشورهای منطقه این فناوری حتما یک دستاورد ارزشمند و پراهمیت ارزیابی میشود.»
وی در پایان با اشاره به اینکه در روزهایی که فشارهای مختلف، کشور را احاطه کرده و مردم گرفتاریهای اقتصادی دارند و بعضا اخبار دلسردکنندهای هم به مردم میرسد، افزود که این پیشرفت علمی میتواند موجب دلگرمی و خوشحالی مردم و هموطنان شود.