به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، مهدی پورقاضی در گفت وگو با «فرهیختگان» با تاکید بر این نکته که وی درحالحاضر مسئولیتی در اتاق بازرگانی ندارد، گفت: «براساس تجربه میدانی پس از شیوع کرونا موانع جدی برای صادرات ایران پیشآمده و نسبت به مدت مشابه سال گذشته میزان صادرات کاهش داشته است. درارتباط با کشورهای همسایه ازجمله ترکیه، مهمترین مساله بستهبودن مرز است که موجبشده هم صادرات و هم واردات نسبت به قبل از شیوع کرونا کاهش قابل توجهی داشته باشد.»
وی ادامه داد: «در این شرایط گمرک و مسئولان تجارت خارجی نباید تعلل کنند و باید هرچه زودتر تفاهمنامههایی با گمرک ترکیه و مسئولان تجارت خارجی این کشور امضا کنند که براساس آن پروتکلها، دوطرف اقداماتی را برای ضدعفونیکردن کالاها و گندزدایی انجام دهند. اما متاسفانه با آمارهایی که از تجارت خارجی ترکیه منتشر شده، این اقدامات اولیه یا انجام نشده یا اینکه سرعت انجام آنها بسیار کُند است. بهنظر میرسد گمرک ما خیلی انگیزهای برای انجام این اقدامات ندارد. درحالحاضر برخی اخبار میدانی نشان میدهد بسیاری از کالاها در کامیونهای پشت مرز مانده و برخی از آنها نیز خسارات سنگینی را متحمل شدهاند. درخصوص ارتباط تجاری با دبی هم گفته میشود روند این ارتباطات نسبتا ضعیف است، بسیاری از لنجها متوقف شدهاند، هواپیماها نمیروند، کالاهای فاسدشدنی همانند میوه و سبزیجات بهجهت ترس ناشی از متوقفشدن پشت مرزها، اصلا صادر نمیشوند.»
پورقاضی با بیان اینکه متاسفانه بخش قابل توجهی از صادرات ما به کشورهای همسایه و ازجمله ترکیه، صادرات زمینی و از طریق کامیونهاست؛ گفت: «ما سالها به نقش صادرات ریلی بیتوجه بودهایم، درحالیکه اگر به این موضوع توجه شایانی میشد، قطعا امروز با شیوع کرونا مشکلات کمتری داشتیم. توجه داشته باشیم رعایت پروتکلهای بهداشتی درخصوص کشتی و ریل بسیار راحتتر از تعداد بیشمار کامیونهاست و تجربه چندماه اخیر نیز نشان داده کشورها اعتماد بیشتری به حملونقل دریایی و ریلی داشتهاند. ازجمله اینکه تجارت خارجی چین که از مسیرهای دریایی انجام میشود، با کشور ترکیه و دیگر همسایگان ما نه تنها کاهش نداشته، بلکه درمقایسه با مدت مشابه سال گذشته، به نسبت قابل توجهی هم رشد داشته است.»
وی در پایان افزود: «درخصوص نقش اتاق بازرگانی برای تسهیل تجارت خارجی هرچند بنده درحالحاضر مسئولیتی در اتاق بازرگانی ندارم، اما براساس تجربه چندینساله فعالیت در این نهاد میگویم اتاق بازرگانی در موقعیتهای مختلف فعالیتها و مذاکراتی با دولت داشته است، اما همواره روند مذاکرات بخشخصوصی با دولت بسیار کُند پیش میرود و در بیش از 50درصد مواقع هم اصلا موضوع مورد بحث به نتیجه نمیرسد.»