تاریخ : Mon 02 Mar 2020 - 22:08
کد خبر : 38023
سرویس خبری : نقد روز

 بودجه «۹۹ درصد» به مجلس یازدهم نمی‌رسد

«فرهیختگان» نقاط قوت و ضعف بودجه سال آینده و احتمال تصویب بودجه چنددوازدهم را بررسی کرد

بودجه «۹۹ درصد» به مجلس یازدهم نمی‌رسد

در روزهایی که امکان تشکیل جلسات علنی در صحن پارلمان فراهم نیست، حالا نمایندگان می‌خواهند از فرصت ماده 163 آیین‌نامه داخلی مجلس و اصل 85 قانونی اساسی استفاده کنند و بدون تشکیل جلسه علنی، صرفا با رای کمیسیون تلفیق نسبت به تصویب لایحه دو‌دوازدهم اقدام کنند.

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، ماجرای بودجه‌های سالیانه دولت، مدت‌هاست هر دوره از آذر تا پایان سال و بعضا تا خردادماه نقل محافل سیاسی و اقتصادی کشور است، دولت و مجلس را درگیر می‌کند و دست آخر، هم دولت ناراضی است، هم مجلس و هم منتقدان و کارشناسان. این موضوع آنقدر جدی است که از یک‌سو همیشه و در ادوار مختلف از داوطلبان نمایندگی مجلس گرفته تا نامزدهای ریاست‌جمهوری اصلاح ساختار و کاهش کسری بودجه را ازجمله برنامه‌های خود معرفی می‌کنند و از سوی دیگر همواره از توصیه‌های رهبری به دولت و مجالس است که نسبت به این مساله توجه خاصی داشته باشند.

رهبری بهمن سال 97 حتی دستوری برای اصلاح ساختار بودجه هم صادر کردند و بنا شد ظرف چهارماه اصلاحاتی بنیادین در این زمینه انجام شود، اما هنوز که هنوز است با وجود اینکه دولت می‌گوید این اصلاحات انجام شده اما کارشناسان سیاسی و اقتصادی اعم از نمایندگان مجلس، کارشناسان مرکز پژوهش‌ها و... معتقدند این اتفاق رخ نداده است. شاید بتوان گفت همین مساله هم ازجمله دلایلی بود که مجلس کلیات بودجه را برای دومین‌بار در دولت روحانی رد کرد تا به دولت اعلام کرده باشد ایرادات زیادی در لایحه پیشنهادی نهفته شده است.

حالا امسال بودجه‌بندی و تصویب لایحه آن در مجلس با چالش جدیدی هم همراه شده که در قیاس با دیگر ایرادات متفاوت و اجتناب‌ناپذیر است. امسال ماجرای شیوع بیماری کرونا در کوران بررسی و تصویب بودجه سال 99 در مجلس باعث تعطیلی پارلمان شد و نمایندگان را مجبور کرد در فضای جدید و با تدابیر دیگری نسبت به بررسی آن اقدام کنند. در روزهایی که امکان تشکیل جلسات علنی در صحن پارلمان فراهم نیست، حالا نمایندگان می‌خواهند از فرصت ماده 163 آیین‌نامه داخلی مجلس و اصل 85 قانونی اساسی استفاده کنند و بدون تشکیل جلسه علنی، صرفا با رای کمیسیون تلفیق نسبت به تصویب لایحه دو‌دوازدهم اقدام کنند.

ماده 163 آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی می‌نویسد: «در مواردی که مجلس ضروری تشخیص دهد اصل هشتادوپنجم (85) قانون اساسی اختیار تصویب آزمایشی بعضی قوانین را که جنبه دائمی دارند به کمیسیون‌های خود و تصویب دائمی اساسنامه سازمان‌ها، شرکت‌ها، موسسات دولتی یا وابسته به دولت را به کمیسیون‌های خود یا به دولت تفویض می‌کند.»

یوسف‌نژاد درباره این مساله و آخرین تصمیم مجلس برای بودجه سال 99 دولت به تسنیم گفته است: «در جلسه روز یکشنبه کمیسیون تلفیق، آخرین تصمیمات درباره شامل اصل 85 شدن لایحه بودجه گرفته شد و بعد از آن گزارش نهایی کمیسیون درباره بودجه سال 99 به هیات‌رئیسه ارجاع شده است.» وی افزود: «لایحه از سوی هیات‌رئیسه برای امور نگارشی و ویرایشی در اختیار معاونت قوانین قوه‌مقننه قرار گرفت تا این اداره درباره آن اعلام‌نظر کند. پس از اعلام‌نظر معاونت قوانین مجلس درباره لایحه بودجه سال 99، هیات‌رئیسه در جلسه بعدی درباره نحوه بررسی لایحه یعنی به صورت اصل 85 قانون اساسی یا بررسی در جلسات علنی پارلمان، تصمیم‌گیری می‌کند.»

با توجه به این مساله و خبری که پیش از این برخی نمایندگان اعلام کرده بودند، به نظر می‌رسد هیات‌رئیسه نیز همین مساله را مد‌نظر دارد و احتمالا در همین مسیر گام برمی‌دارد. علاوه‌بر این اما لایحه بودجه سال آینده همچنان دارای ایرادات مهمی است که در مجلس هم اصلاح نشده و‌ با وضع کنونی تصویب می‌شود. از همین منظر در شماره امروز «فرهیختگان» با دو تن از نمایندگان مجلس به گفت‌وگو نشستیم تا برخی نقاط قوت و ضعف لایحه بودجه را بررسی کنیم. قاسم میرزایی و محمدعلی پورمختار دو تن از نمایندگان عضو کمیسیون تلفیق در گفت‌وگو با «فرهیختگان» علاوه‌بر بررسی بودجه، دلایل موافقت مجلس با تصمیم‌گیری براساس اصل 85 درباره لایحه بودجه را توضیح دادند.