تاریخ : Sat 25 Jan 2020 - 10:59
کد خبر : 36712
سرویس خبری : نقد روز

تظاهرات مردم عراق رفراندوم حضور آمریکا بود

حسن دانایی‌فر، سفیر اسبق ایران در عراق:

تظاهرات مردم عراق رفراندوم حضور آمریکا بود

مردم عراق خودشان عملا رفراندوم برگزار کردند و به‌عنوان یک مطالبه حداکثری، فریاد استقلال عراق و خروج آمریکایی‌ها از کشورشان را سر دادند. من فکر می‌کنم که این پیام و صدا قطعا به آنهایی که باید برسد، رسیده است.

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، حسن دانایی‌فر، سفیر اسبق ایران در عراق گفت که اگر آمریکایی‌ها به رفراندوم روزجمعه  مردم عراق بی‌توجهی کنند و از این کشور خارج نشوند، خسارات و ضررهای سنگینی را متحمل خواهند شد. او معتقد است برای مردم عراق سیادت و استقلال کشور مهم‌تر از هر چیزی است و بر همین اساس آنها به تهدید تحریمی آمریکا بی‌توجهی کردند و به خیابان آمدند. متن این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

روز جمعه بیش از یک میلیون عراقی در اعتراض به اشغالگری آمریکا به خیابان آمدند. شما این تظاهرات را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

اراده مردم عراق برای بیرون راندن آمریکایی‌ها یک‌بار در پارلمان تجلی پیدا کرد و نمایندگان مردم، رای به اخراج آمریکایی‌ها دادند. بعضی‌ها با وجود اینکه جای هیچ‌گونه تشکیک حقوقی و اخلاقی در مصوبه پارلمان وجود نداشت، در آن تشکیک کردند. امروز مردم عراق خودشان عملا رفراندوم برگزار کردند و به‌عنوان یک مطالبه حداکثری، فریاد استقلال عراق و خروج آمریکایی‌ها از کشورشان را سر دادند. من فکر می‌کنم که این پیام و صدا قطعا به آنهایی که باید برسد، رسیده است. امیدوارم شرایطی در عراق به وجود نیاید که برای عراقی‌ها و آمریکایی‌ها مشکل به وجود بیاید. آمریکایی‌ها و هر خارجی در عراق، باید پیام تظاهرات روز جمعه را بگیرند و از عراق بروند. عراق متعلق به عراقی‌هاست و خود آنها باید آن را اداره کنند.

ترکیب جمعیتی را که در تظاهرات حاضر بود، چطور می‌بینید؟ تلاش رسانه‌های غربی این بود که بگویند اینها شیعه یا طرفداران نزدیک به ایران هستند.

اگر این حرف‌ها را بزنند، معلوم است خیلی غافلند. جمعیت به این عظمت که وارد خیابان‌های عراق شد، از کل مردم عراق بود. من فکر می‌کنم همه مردم عراق در این راهپیمایی حضور داشتند. پذیرش اینکه این جمعیت میلیونی به یک کشور مربوط است، به ضرر آنهاست. یعنی یک کشور اینقدر قدرت دارد که بیش از یک میلیون انسان را توانسته به خیابان‌های بغداد بکشد. حضور میلیونی با حضورهای چندهزار نفری خیلی معنای مختلفی دارد.

شما سال‌ها سفیر ایران در عراق بوده‌اید. تا به حال حضور چنین جمعیتی در عراق مسبوق به سابقه بوده است؟

یادم نمی‌آید. فقط در اربعین از این جمعیت بیشتر دیده‌ام. بحث اربعین جداست، چراکه یک مراسم عبادی است و مردم از همه شهرهای عراق می‌آیند، ولی در این تظاهرات عمدتا مردم بغداد بوده‌اند.

واکنش احتمالی مقامات آمریکایی به این حضور چگونه است. شما تحولات آینده را چگونه می‌بینید؟ آمریکایی‌ها چه خواهند کرد؟

آمریکایی‌ها باید مصوبه پارلمان عراق و رفراندوم روز جمعه مردم عراق را اجرا کنند و الا ضرر خواهند کرد.

سناریوی خاصی برای آنها قابل‌تحلیل است؟

آمریکایی‌ها به دنبال نیرنگ‌ها و ایجاد مشکلات برای عراق می‌روند ولی مردم عراق این توانایی را دارند که از عهده مشکلات احتمالی برآیند. مردم عراق شجاع و باتجربه‌اند و این حرکات آمریکایی‌ها را زیر نظر دارند. به نظر می‌رسد زمان آن رسیده که آمریکایی‌ها حرف ملت‌های منطقه را گوش بدهند و از منطقه خارج شوند.

چقدر تلاش برای پیاده‌سازی سناریوی تجزیه عراق واقعی است؟

ممکن است نیرنگ‌هایی به کار بگیرند ولی من اعتقاد دارم خواست عمومی داخل عراق وحدت اراضی است و روی این موضوع شیعیان و اهل سنت به‌طور جدی تاکید دارند.

یعنی بستر سناریوی تجزیه وجود ندارد؟

خیلی بعید می‌دانم. ممکن است تلاش‌هایی صورت بگیرد و ممکن است نیرنگ‌هایی را به‌خصوص در حوزه رسانه به کار بگیرند اما خواست عمومی مردم عراق تجزیه کشورشان نیست.

آمریکا پیش از این تهدید کرده بود که اگر اخراج از عراق جدی باشد، دست به تحریم بغداد می‌زند. با وجود این مردم از خواسته خود کوتاه نیامدند. این را چطور ارزیابی می‌کنید؟

آمریکایی‌ها دو تهدید مجزا کردند. گفتند اگر فشار بیاورید که برویم، داعش مجددا برمی‌گردد، یعنی داعش را مجددا رها می‌کنیم. اینکه ترامپ قبلا به کلینتون گفته بود شما داعش را درست کرده‌اید، اینجا خود را نشان می‌دهد. علاوه‌بر این گفتند عراق را تحریم می‌کنیم، ولی واقعیت این است که برای مردم عراق، سیادت کشورشان بالاتر است. بر اساس شناختی که به واسطه سال‌ها حضور در عراق دارم، می‌گویم که مردم عراق سیادت و استقلال کشورشان برایشان مهم‌تر از هر موضوع دیگری است. امیدواریم آمریکایی‌ها کار را به آنجا نکشند که مردم عراق به شیوه‌های دیگر متوسل شوند.