حسن نعمتی سیاهرودی؛ فرهیختگان آنلاین: تصور نداشتن دسترسی به اینترنت در دنیای امروز کار غیرممکنی به نظر می رسد. آن هم در وضعیتی که انجام همه فعالیت ها بر بستر اینترنت صورت می گیرد و حتی کسب و کارها هم عمدتا به سمت فروش اینترنتی و تبلیغات مبتنی بر این بستر حرکت کرده اند. از طرف دیگر اینترنت جهانی مشکلات خاص به خود را دارد که از جمله آن می توان به سرقت اطلاعات و ... اشاره کرد. به همین دلیل در سال ۱۳۸۴ ایده اولیه شکل گیری شبکه ملی اطلاعات در کشور با عنوان «اینترنت ملی» مطرح و در سال 1389 نیز در قانون برنامه پنجم توسعه به عنوان یک تکلیف قانونی لحاظ شد. البته این شبکه به هیچ عنوان مانع دسترسی به اینترنت جهانی نبوده، اما مزیت اش، آن است که دسترسی به سایت های داخل با سرعت بالاتر و قیمت کمتری امکان پذیر شده است.
با این وجود هنوز ۱۰ هزار و ۵۰۰ روستای امکان دسترسی به شبکه ملی اطلاعات را ندارند، روستاهایی که به گفته نیک محمد بلوچ زهی، مشاور وزیر ارتباطات در توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات تمرکز اصلی دولت رفع چالش های دسترسی آنها به شبکه ملی خواهد بود.
آنطور که این مقام مسئول گفته، از ابتدای آغاز به کار دولت تا امروز، 828 روستا به این شبکه متصل شده و قرار است این تعداد تا پایان امسال به هزار روستا برسد. برای این کار نیز 753 کیلومتر فیبر نوری در سطح کشور زیر بار رفته است.
نکته دیگر اینکه به گفته مشاور وزیر ارتباطات از میان ۴۰ هزار آبادی بالای ۲۰ خانوار کشور، ۱۰ هزار و ۵۰۰ آبادی با توجه به شاخصهای کیفی تعریف شده، نیاز به ایجاد و یا بهبود اتصال دارند. موضوعی که برای رفع آن، نیاز به احداث سایت جدید و یا ارتقاء سایت موجود است.