تاریخ : Sun 12 Jan 2025 - 10:19
کد خبر : 200404
سرویس خبری : دانشگاه


«فرهیختگان» از چند پژوهش دانشگاهی گزارش می‌دهد

پسرها بیشتر تقلب می‌کنند، مذهبی‌ها کمتر

زمانی که درس نخوانده باشید، شاید بهترین راهی که برای کسب نمره به ذهنتان خطور می‌کند، تقلب باشد. اما واقعاً تمام خطراتش را می‌پذیرید و این راه را انتخاب می‌کنید یا ترجیح می‌دهید مزد زحمت خود را بگیرید؟ بررسی مقاله «بررسی جامعه‌شناختی تقلب دانشگاهی در میان دانشجویان» نوشته اکبر علیوری نیا و همکاران او نشان داده که ابعاد تسهیل تقلب برای دیگران، تقلب در تکالیف درسی و تقلب در امتحان، نمرات بالاتری از سرقت و جعل علمی داشته است.

زنگ شروع امتحانات دانشگاه‌ها زده شده و در گوشه‌وکنار این فضا، دانشجویان در تکاپوی پاس‌کردن امتحانات و دانشگاه‌ها نیز درگیر برگزاری این آزمون سرنوشت‌سازند. در این میان «استرس امتحانات»؛ واژه‌ای عجین با دانشجویان است و کمتر دانشجویی را می‌توان پیدا کرد که با این واژه آشنا نباشد. موعد امتحانات که می‌رسد، این استرس، دانشجویان را با چالش‌هایی نیز روبه‌رو می‌کند.
چالش‌هایی که نه‌تنها خود دانشجویان، بلکه مسئولان دانشگاه‌ها را نیز درگیر می‌کند. شروع امتحانات این ترم، بهانه‌ای بود که به‌اصطلاح سری به این فضا زده و چالش‌هایی را که دانشجویان و دانشگاه‌ها با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند بررسی و در ادامه راهکارهایی را نیز برای عبور از آن ارائه کنیم. البته ازآنجاکه چالش‌های این دوره جدید نیستند، پس با مؤلفه‌هایی نظیر تقلب، برنامه‌ریزی و روش‌های ارزشیابی آشناییم، بنابراین بررسی این عوامل می‌تواند در پشت سر گذاشتن یک امتحان بسیار کمک کننده باشد. در این گزارش به بررسی چند مقاله دانشگاهی در این حوزه پرداخته‌ایم که در ادامه ازنظر می‌گذرد.

تقلب، خودکنترلی و دین‌داری
زمانی که درس نخوانده باشید، شاید بهترین راهی که برای کسب نمره به ذهنتان خطور می‌کند، تقلب باشد. اما واقعاً تمام خطراتش را می‌پذیرید و این راه را انتخاب می‌کنید یا ترجیح می‌دهید مزد زحمت خود را بگیرید؟ بررسی مقاله «بررسی جامعه‌شناختی تقلب دانشگاهی در میان دانشجویان» نوشته اکبر علیوری نیا و همکاران او نشان داده که ابعاد تسهیل تقلب برای دیگران، تقلب در تکالیف درسی و تقلب در امتحان، نمرات بالاتری از سرقت و جعل علمی داشته است. شاید برایتان عجیب باشد؛ اما میزان تقلب در میان دختران و پسران متفاوت است. تقلب در میان پسران، بسیار بیشتر از دختران است.
ازآنجاکه متقلبان مجازات می‌شوند، قوانینی نیز برای تنبیه متقلبان در نظر گرفته شده است. البته جالب است بدانید که حتی تنبیهات هم تأثیری بر کاهش تقلب ندارند، زیرا بزرگسالان از نتایج آن ترسی ندارند. دلیل این موضوع می‌تواند برخورد آسان سیستم آموزشی در زمینه تقلب باشد. یکی از راه‌هایی که موجب کاهش تقلب می‌شود، خودکنترلی است و با این حساب تقلب دانشگاهی تابعی منفی از خودکنترلی است. هرچه دانشجو تسلط بیشتری داشته باشد، از میزان تقلب دانشگاهی کاسته می‌شود و برعکس هرچه بر خود کنترل کمتری داشته باشد، آمار تقلب نیز بالاتر خواهد بود و این موارد به شیوه‌های اجتماعی شدن وی مربوط می‌شود.
دین نیز بر این مؤلفه تأثیرگذار است. مقاله دانشگاهی دیگری به نام «بررسی رابطه دین‌داری و نگرش‌های مذهبی با گرایش به تقلب در امتحان بین دانشجویان» که برگرفته از پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد سید محمدجواد حسینی، دانشجوی کارشناسی‌ارشد روان‌شناسی اجتماعی دانشگاه آزاد واحد قم است، نشان می‌دهد هرچه نگرش مذهبی دانشجویان بالاتر باشد، میل به تقلب کمتری دارند. درواقع نگرش‌های مذهبی، میزان میل به تقلب دانشجویان را تعیین می‌کنند. دین با انتقال باورهایی به افراد، در رفتار و عدم گرایش آنان به کارهای غیراخلاقی جلوگیری می‌کند. نتایج نشان داده‌اند افرادی که دین‌داری بالاتری دارند، عزت‌نفس بیشتر و گرایش به تقلب کمتری را دارند. در این میان، اضطراب بالا نیز می‌تواند فرد را مجبور به انتخاب سریع‌ترین راه برای کسب نمره، یعنی تقلب کند که سریع‌ترین و کوتاه‌ترین راه نیز برای غلبه بر اضطراب هست.
افرادی که تقلب را به‌عنوان راهی برای غلبه بر اضطراب خود انتخاب می‌کنند، بدون هیچ کنترلی بر رفتار و پیامد آن این کار را انجام می‌دهند؛ اما در این شرایط اگر عاملی مانند دین و مذهب وجود داشته باشد، در راه غلبه بر اضطراب به فرد کمک می‌کند و پس از به‌دست‌آوردن آرامش، گرایش فرد به تقلب بسیار کمتر خواهد شد. یکی از وظایفی که مذهب برای انسان در نظر گرفته عشق به هم نوع خود است و ازآنجاکه فرد دین‌دار به هم‌نوع خود عشق بورزد، به دانشجویانی که برای نمره خود تلاش کرده‌اند احترام می‌گذارد و با تقلب‌کردنش، حق آنان را ضایع نمی‌کند.

هر بدی یک خوبی هم دارد!
برخی فرصت‌ها علیه ما هستند؛ اما با زیرکی می‌توان از آن‌ها به نفع خود استفاده کرد. این درمورد تقلب هم صدق می‌کند. مقاله «رویکردی نو در کاهش بار روانی امتحان و افزایش یادگیری در آموزش مهندسی» نوشته رحمت ستوده قره‌باغ، استاد دانشکده فنی دانشگاه تهران و امیرحسین درخشانی، دانشجوی کارشناسی‌ارشد مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه تهران بر این نکته تأکید دارد که همیشه می‌توان از امتحان به‌عنوان یک فرصت برای یادگیری نگاه کرد.
اهمیت این موضوع در امتحانات پایان ترمی که دارای بیشترین ضریب برای دانشجویان است و آنان را بیشتر درگیر می‌کند مشخص می‌شود. این روش بیان می‌کند اگر در سؤالات امتحانی دانشجویان براساس اطلاعات هویتی آنان یعنی تاریخ تولد، شماره دانشجویی، ملی و مواردی ازاین‌قبیل استفاده شود، سؤالات آنان با هم متفاوت خواهد بود. نوآوری این روش زمانی است که امتحانات با دونیمه و با یک تنفس همراه باشد.
در این دونیمه می‌توان دانشجویان را به‌صورت تصادفی و از روی شماره دانشجویی گروه‌بندی کرد تا به‌صورت گروهی این کار را انجام دهند. شاید بگویید این روش فرصت زیادی از استاد می‌گیرد و نشدنی است! بااین‌وجود این فرصت و زمانی که برای برگزاری صرف می‌شود، بسیار ارزشمند است، چون به ایده تقلب در امتحان به‌عنوان یک فرصت یادگیری نگاه می‌کند، می‌تواند وزن امتحانات پایان ترم را به حداقل کاهش دهد، کیفیت آموزش نظام‌مهندسی را بالا ببرد، از بار روانی دانشجویان بکاهد و بسیار مؤثرتر از امتحانات عادی است. قابل‌ذکر است این رویکرد برای اولین‌بار در دنیاست که مطرح می‌شود، بنابراین زیاد اجرا نشده؛ اما اگر تداوم داشته باشد، قابلیت استفاده به‌صورت عمومی را دارد. 

آموزش مجازی همیشه بد نیست!
یکی از چالش‌های روزهای کرونا، تحول بزرگ سیستم آموزشی بود. برای اولین‌بار در ایران و جهان شاهد برگزاری گسترده کلاس‌های درس به‌صورت مجازی بودیم. بسیاری از اساتید و مسئولان به دلایل زیادی ازجمله پایین آمدن کیفیت آموزش و ارزشیابی‌ها از این وضعیت ناراضی بودند و بر این نکته که آموزش حضوری بسیار کارآمدتر از آموزش مجازی است، اتفاق‌نظر داشتند. اما آیا مجازی بودن آموزش به‌تنهایی موجب کاهش کیفیت آموزش و ارزشیابی است؟ هدایت‌الله اعتمادی‌زاده، استادیار گروه علوم تربیتی دانشگاه ملایر و زینب پورهادیان دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد تاریخ و فلسفه اسلامی دانشگاه ملایر در مقاله‌ای به نام تحول ارزشیابی در بستر زیست‌بوم آموزش عالی به این موضوع پرداخته‌اند و در آن به اهمیت انتخاب استراتژی مناسب ارزشیابی به‌عنوان یک جنبه مهم در فرایند برنامه‌ریزی پرداخته‌اند.
در آموزش مجازی، اساتید باید براساس این سیستم مدل ارزشیابی مناسب را به کار گیرند، بنابراین لازم است خود را با این سیستم تطبیق دهند. اما این راه چندان آسان نیست و اساتید با چالش‌هایی نظیر سواد دیجیتال و مهارت‌های دیجیتالی، استرس و اضطراب دانشجویان و پیشگیری از تقلب مواجهند. ازآنجاکه ارزشیابی مستمر در بستر آموزش مجازی بسیار می‌تواند در یادگیری مناسب باشد، یکی از عواملی که موجب کاهش کیفیت آموزش مجازی و افزایش تقلب می‌شود، عدم توجه کافی اساتید به این مؤلفه است. زمانی که یک استاد درک درستی از عناصر اساسی برنامه درسی خود داشته باشد، می‌تواند با انتخاب یک برنامه راهبری مناسب برای ارزشیابی، توانایی دانشجویان خود را برای پیشرفت تعیین کند.
بررسی‌ها نشان داده ارزشیابی تکوینی در بستر آموزش مجازی می‌تواند نسبت به ارزشیابی حضوری پیشرفت بیشتری داشته باشد. این نوع از ارزشیابی، تحت‌تأثیر طراحی و اجرای دقیق ارزیابی بوده و با انجام فعالیت پژوهشی تقویت شده و روحیه پرسشگری و تفکر انتقادی را از طریق نوشتن گزارش پژوهش در دانشجو افزایش می‌دهد.
یکی از عواملی که موجب شده دید مسئولان نسبت به آموزش مجازی تغییر کند، فراهم نبودن امکانات، ابزارها و زیرساخت‌ها بود که موجب می‌شد اساتید برای ارزشیابی، دست‌به‌دامن ابزارهای مکملی همچون شبکه‌های اجتماعی تلگرام و واتس‌اپ شوند. علاوه بر این موجب می‌شد تعامل کمتری در کلاس شکل بگیرد، بنابراین وجود ابزاری کارآمد و زیرساخت مناسب برای آموزش مجازی و حرکت روبه‌جلو بسیار مهم است.
علاوه بر این موارد، با مشارکتی کردن پروژه‌ها و تکلیف‌های دانشجویان می‌تواند محیط یادگیری مجازی را بسیار جذاب‌تر کند. این مشارکت‌ها خلأ حضور اجتماعی و شناختی فراگیران را پر می‌کند، از تقلب جلوگیری  و جوی تعاملی و یادگیرنده‌محور و مورداعتماد ایجاد می‌کند که تأثیر بسیار بهتری بر نتایج خواهد داشت.
ارزشیابی موجب می‌شود نظام آموزشی تغییر کند و آگاهی لازم از روند برای تمامی افراد الزامی است و ازآنجاکه فرایندی دوطرفه است، بهتر است فراگیر و استاد روش‌های مختلف را بادقت و وقت بیشتری اجرا کنند.
برای بهبود این روند پیشنهاد می‌شود دوره‌های ضمن خدمت دانش‌افزایی تخصصی آموزش برای اساتید در زمینه سنجش و ارزیابی آموزش الکترونیکی برگزار شود؛ از متخصص حوزه ارزشیابی تحصیلی و در آموزش عالی نیز از ارزشیابی توصیفی استفاده شود و درنهایت در کلاس تعامل بیشتری برقرار شود.

گزارش کامل گروه دانشگاه را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.