تاریخ : Mon 30 Dec 2024 - 10:39
کد خبر : 199739
سرویس خبری : نقد روز


درباره یک نزاع قدیمی

نظام پزشکی زیر بار حق عضویت علوم آزمایشگاهی‌ها نمی‌رود

کارشناسان علوم آزمایشگاهی معتقدند با توجه به اینکه فارغ‌التحصیل یکی از رشته‌های مرتبط با پیراپزشکی‌اند، برای سامان دادن به اوضاع به وجود آمده در بازار کارشان باید به عضویت نظام پزشکی درآیند ولی نظام پزشکی می‌گوید طبق مصوبات قانونی شورای عالی نظام پزشکی، این شورا اجازه اعطای شماره نظام پزشکی به کارشناسان علوم آزمایشگاهی را صادر نمی‌کند.

کشمکش میان فارغ‌التحصیلان علوم آزمایشگاهی و سازمان نظام پزشکی برای اعطای شماره نظام پزشکی امر تازه‌ای نیست. کارشناسان علوم آزمایشگاهی معتقدند با توجه به اینکه فارغ‌التحصیل یکی از رشته‌های مرتبط با پیراپزشکی‌اند، برای سامان دادن به اوضاع به وجود آمده در بازار کارشان باید به عضویت نظام پزشکی درآیند ولی نظام پزشکی می‌گوید طبق مصوبات قانونی شورای عالی نظام پزشکی، این شورا اجازه اعطای شماره نظام پزشکی به کارشناسان علوم آزمایشگاهی را صادر نمی‌کند. آنطور که طرفین این دعوا روایت می‌کنند، اعطای شماره نظام پزشکی به کارشناسان علوم آزمایشگاهی یک دعوای قدیمی میان این صنف و سازمان نظام پزشکی است. 

   شماره نظام پزشکی؛ مطالبه قدیمی کارشناسان علوم آزمایشگاهی
رشته علوم آزمایشگاهی یکی از شاخه‌های علوم پزشکی است. فارغ‌التحصیل‌های این رشته در دانشگاه‌های علوم پزشکی تحصیل کرده‌اند و درواقع جزء رشته‌های پیراپزشکی یا پاراکلینیک محسوب می‌شوند. از مهم‌ترین مطالبه‌های کارشناسان علوم آزمایشگاهی، رفع موانع عضویت در نظام پزشکی است. کارشناسان این رشته بر این باورند که باید عضو نظام پزشکی شوند تا بتوانند پشتوانه صنفی در پیگیری مطالبات خود را داشته باشند. رضا آرش از فارغ‌التحصیلان کارشناسی علوم آزمایشگاهی در گفت‌وگو با «فرهیختگان» توضیح داد برای اخذ شماره نظام پزشکی از کمیسیون بهداشت و دادگاه‌های تجدید نظر و البته آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت تأییدیه‌های لازم را دارند. 
او در توضیح ماجرای پیش آمده گفت: «علت اصلی انسداد مسیر عضویت کارشناسان علوم آزمایشگاهی، نامه‌ای بود که سال گذشته از دفتر حقوقی وزارت بهداشت صادر شد. متأسفانه این نامه تفسیر اشتباهی از قانون داشت. جریانی که در شورای عالی مخالف عضویت ما هستند، با دفتر حقوقی مکاتباتی داشتند و نامه‌ای صادر کردند که در آن دو موضوع مطرح شده بود: اول اینکه کارشناسان علوم آزمایشگاهی پروانه‌دار نیستند و اگر بخواهند پروانه بگیرند، باید آزمایشگاه تأسیس کنند، درحالی‌که کارشناس آزمایشگاه نمی‌تواند آزمایشگاه تأسیس کند. نتیجه‌گیری این نامه این بود که چون کارشناس علوم آزمایشگاهی نمی‌تواند آزمایشگاه تأسیس کند، نباید عضو نظام پزشکی شود. این تفسیر کاملاً اشتباه بود که در پاسخ به آن، دو نامه از آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت داریم که به صراحت این ادعا را رد کرده‌اند.»

   چرا به کارشناسان داروسازی شماره نظام پزشکی دادید؟ 
این کارشناس علوم آزمایشگاهی در ادامه عنوان کرد: «شورای عالی نظام پزشکی که امروز مقابل عضویت ما مانع‌تراشی می‌کند، در گذشته برخلاف قانون، کارشناسان داروسازی را عضو نظام پزشکی کرده است. این موضوع در نامه‌های ما ذکر شده است. در خصوص بحث پروانه‌دار بودن، باید بگویم که از زمان قاضی‌زاده هاشمی و طبق نامه‌ای که آن زمان صادر شد، هیچ یک از فارغ‌التحصیلان علوم پزشکی پروانه دائم یا موقت نمی‌گیرند. این موضوع در راستای برنامه پنجم توسعه مبنی بر حذف مجوز‌های غیرضروری است و نامه از سوی دکتر قاضی‌زاده هاشمی صادر شده است.»
او ادامه داد: «در خصوص تأسیس آزمایشگاه، که بهانه‌ای برای عدم عضویت ما شده است، طبق آیین‌نامه‌ها و مقررات، کارشناس آزمایشگاه مجوز تأسیس آزمایشگاه را ندارد که این موضوع بدیهی است، اما هیچ کجای قوانین نظام پزشکی نگفته چون کارشناس علوم آزمایشگاهی نمی‌تواند آزمایشگاه تأسیس کند، بنابراین نمی‌تواند عضو نظام پزشکی شود.»

   کارشناسان علوم آزمایشگاهی هیچ سهمی از خدمات آزمایشگاهی ندارند
آنگونه که این فارغ‌التحصیل علوم آزمایشگاهی توضیح داد، بحث عدم رتبه‌بندی و طبقه‌بندی مشاغل در بخش خصوصی، یکی دیگر از مشکلات مهم این قشر است. آرش توضیح داد: «کارشناسان علوم آزمایشگاهی که با رتبه‌های خوب وارد دانشگاه‌های علوم پزشکی شده‌اند، متأسفانه در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی بخش خصوصی قرارداد‌های کارگری دارند. درواقع، هیچ مزیتی برای این کارشناسان در بخش خصوصی در نظر گرفته نمی‌شود. آزمایشگاه‌های بخش خصوصی اما هیچ یک از مزایای بخش دولتی مانند اضافه‌کار را برای آن‌ها در نظر نمی‌گیرند. موضوع دیگری که وجود دارد، تعرفه خدمات آزمایشگاهی است. تمامی پروسه انجام آزمایشات بر عهده کارشناسان علوم آزمایشگاهی است، اما هیچ سهمی از تعرفه خدمات آزمایشگاهی برای آن‌ها در نظر گرفته نمی‌شود. مسئولیت انجام آزمایش‌ها بر عهده کارشناسان است. ولی به آن‌ها هیچ سهمی از تعرفه‌ها داده نمی‌شود.»
این فارغ‌التحصیل علوم آزمایشگاهی توضیح داد یکی دیگر از مشکلات، حضور رشته‌های غیرمرتبط در آزمایشگاه‌هاست. رشته‌هایی مثل زیست‌شیمی یا حتی برخی رشته‌های علوم انسانی در آزمایشگاه‌ها به کار گرفته می‌شوند که این خلاف قوانین است. او عنوان کرد طبق مقررات وزارت بهداشت، این یک تخلف است و در صورت ادامه این تخلف، آزمایشگاه‌ها به مراجع قضایی معرفی خواهند شد. اما متأسفانه این تخلف‌ها به دلیل عدم وجود یک صنف قوی و تریبون برای اعتراض، ریشه‌دار شده و هیچ مقامی نمی‌تواند آن‌ها را پیگیری کند. 

 بالاخره وزارت بهداشت ورود خواهد کرد؟ 
نکته مهم ماجرا و این کشمکش دیرینه میان کارشناسان علوم آزمایشگاهی و سازمان نظام پزشکی کشور، عدم ورود وزارت بهداشت به ماجرا و اصلاح قانون یا شفاف‌سازی آن است. همانطور که در بالا توسط معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی اشاره شد، در سال‌های گذشته به لیسانس یا فوق لیسانس داروسازی نیز پروانه نظام پزشکی اعطا شده بود و وزارت بهداشت مانع اعطای شماره نظام نشده است. بنابراین بهتر است برای نظارت و ورود افراد غیرمتخصص هم که شده، وزارت بهداشت به شفاف‌سازی قانون عضویت کارشناسان علوم آزمایشگاهی ورود کند. 

گزارش کامل گروه نقدروز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید