فرهیختگان: دهه سوم آذرماه با نام «پژوهش» گره خورده است؛ بسیاری از دانشگاهها از همان روزهای ابتدایی آذرماه خود را برای حضور در نمایشگاه هفته پژوهش که مطابق رسم هرساله، هفته پایانی این ماه برگزار میشود، آماده میکنند. فرارسیدن هفته پژوهش بهانهای است برای پرداختن به مقوله «پژوهش» و تنگناها و کمبودهای آن در حوزههای مختلف علم و دانش، زیرا پژوهش و فناوری هر دو محرکهای حیاتی پیشرفت در جامعه مدرن بوده و از جهات متعددی مکمل یکدیگر هستند. اما چرا مسئولان هفتهای را برای پژوهش در نظر گرفتهاند؟
ارتقای پیشرفت علمی شاید اولین دلیل باشد؛ هفته پژوهش در گام اول بر نمایش مشارکتهای محققان ایرانی در زمینههای مختلف مثل فناوری، پزشکی، مهندسی و علوم اجتماعی متمرکز است. قدردانی از پژوهشگران نیز هدف دومی است که پیگیری میشود. همچنین این رویداد بستری را برای مؤسسات و دانشگاهها فراهم میکند تا تحقیقات خود را در معرض دید عموم قرار دهند. انتقال دانش و فناوری از دانشگاهها به صنعت و تجاریسازی خروجیهای تحقیقاتی اتفاق دیگری است که در این رویداد رقم میخورد.
امسال نیز هفته ملی پژوهش و فناوری با شعار «پژوهش و فناوری پیشران جهش تولید با مشارکت مردم» از فردا (۲۳ آذرماه) آغاز شده و تا ۲۹ آذرماه ادامه خواهد داشت. یکی از دانشگاههایی که هر سال حضور پررنگی در نمایشگاه هفته پژوهش دارد، دانشگاه آزاد اسلامی است که امسال با 160 شرکت در این نمایشگاه حاضر شده است و قرار است به تعداد همین شرکتها نیز محصولاتی را در غرفهها در معرض دید عموم قرار دهد. محصولاتی که بدیع و جدید بوده و در سالهای گذشته در نمایشگاه نبودهاند. به اصطلاح، تکراری نیستند. عبدالله محمدی، مدیرکل شبکه پژوهشی و آزمایشگاهی دانشگاه آزاد در گفتوگو با «فرهیختگان» با اشاره به جزئیات حضور دانشگاه در نمایشگاه هفته پژوهش، گفت: «آذرماه، ماه پژوهش عنوان گرفته است؛ مخصوصاً هفته آخر آذرماه که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هر ساله آن را به عنوان «هفته پژوهش» انتخاب میکند. اما برنامههای هفته پژوهش معمولاً در استانها یک هفته زودتر شروع میشود. در واقع، هفته سوم آذرماه برنامههای استانی است و هفته چهارم برنامههای ملی برگزار میشوند.»
بهصورت کلی، استانداری متولی برنامههای استانی است که در سطح استان برگزار میشود. این متولیان یک دانشگاه یا واحد مادر را به عنوان همکاری اصلی برگزاری برنامههای هفته پژوهش انتخاب میکنند. دانشگاه آزاد نیز در بعضی از استانها به عنوان متولی اصلی انتخاب میشود.
موضوع مهمی که مسئولان دانشگاه آزاد مورد توجه قرار دادهاند، بحث کیفیت محصولات است. یعنی دیگر تلاش ندارند تا تعداد زیادی از محصولات را به نمایشگاه بیاورند. همان اتفاقی که چندی پیش در نمایشگاه نانو هم افتاد و تعداد محصولات نسبت به سال قبل کاهش پیدا کرد، اما محصولات باکیفیتتری ارائه شد. در این نمایشگاه نیز مسئولان دانشگاه همین رویکرد را مد نظر قرار دادهاند. محمدی توضیح داد: «در این دوره در حال تلاش روی کیفیتیم تا بتوانیم به صورت کیفی محصولات دانشگاه را ارائه دهیم. ضمن اینکه در حال حاضر در نمایشگاههای تخصصی زیادی از جمله نمایشگاههای تخصصی گیاهان دارویی، محصولات پزشکی و حوزه ساخت و تولید شرکت کردهایم. بهصورت تخصصی، شرکتهای ما حمایت میشوند که حداقل در یک رویداد در سال حضور پیدا کنند، بنابراین کیفیسازی حضور در نمایشگاهها برای ما بسیار مهم است. میتوانیم به جای 160 محصول یا شرکت، با تعداد بیشتری در این نمایشگاه حضور پیدا کنیم، اما کیفیت کار پایین میآید. البته این تعداد هم عدد کمی نیست. بهصورتی در این نمایشگاه حضور پیدا میکنیم که هم بزرگی دانشگاه دیده شود و هم کیفیت کارها طوری باشد که بازدیدکننده را به سمت خود جذب کند.»
متن کامل گارش سارا طاهری و ثمین قیصری را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.