آموزش آنلاین از سالها پیش در سیستم آموزش عالی دنیا ظهور کرد اما شواهد نشان میدهد که خیلی اقبال زیادی به آن نشده بود تا این که با همهگیر شدن ویروس کرونا و تعطیلی بسیاری از دانشگاهها در دنیا، روی دیگر سکه آموزش آنلاین نمایان شد و بهعنوان آخرین طنابی که میشد به آن چنگ انداخت، توانست تا حدی آموزش عالی و دانشگاهها را از خطر نابودی نجات دهد و امیدی برای تداوم آموزشهای تحصیلی در دنیا فراهم آورد. اما گستره این آموزشهای از راه دور آنقدر زیاد بود که بعد از پایان همهگیری کرونا هم به قوت خود باقی ماند و در حال حاضر بسیاری از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی از این فرصت برای برگزاری دورهها و کلاسهای آموزشی خود بهره میبرند و از آن بهعنوان جایگزین مناسبی برای دورههای حضوری استفاده میکنند.
تایمز در جدیدترین رتبهبندی خود دانشگاههای برخط جهان را ارزیابی کرده است. در بین ۱۲۰ دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی که در رتبهبندی آموزش آنلاین تایمز مورد ارزیابی قرار گرفتهاند، تنها نام دو دانشگاه علوم پزشکی، دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه محقق اردبیلی از ایران دیده میشود که با عنوان reporter درج شدهاند و مدارک لازم را برای قرار گرفتن در رتبهبندی ارائه ندادهاند. جای دانشگاههای ایران در حالی در نخستین رتبهبندی ۲۰۲۴ دانشگاههای آنلاین در بین برترینها خالی است که کشورهای همسایه و منطقه از این فرصت استفاده کردهاند تا در حوزه دانشگاههای آنلاین خودی نشان دهند.
اما به رغم سابقه طولانی داشگاه پیام نور که در حوزه آموزشهای از راه دور در کشور وجود دارد، خبری از این دانشگاه نیست. نکته دیگر، عدم حضور دانشگاههای مطرح کشور از جمله دانشگاه تهران، صنعتی شریف و علم و صنعت است که با فرصتسوزی پسا کرونا یک امکان مهم در فضای آموزش عالی را نادیده گرفتند.
متن کامل گزارش ندا اظهری، خبرنگار گروه دانشگاه را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.