«برای ثروتمند شدن در مناطق ساحلی باید بندر ساخت و تجارت دریا را جدی گرفت» این جمله رئیسجمهور اسبق چین است که از ده سال گذشته همواره بر اهمیت توسعه بنادر به منظور رشد اقتصادی کشور تأکید کرده است. در روزهای اخیر فایننشال تایمز از ساخت ابربندری در آمریکای جنوبی توسط چین خبر داد. رسانههای آمریکا مدعی شدند این اقدام چین در پرو، آمریکا را با چالشی راهبردی مواجه میکند.
گفتنی است در سالهای اخیر میزان سرمایهگذاری چین در بنادر جهانی و به ویژه بنادر قاره آفریقا به طرز عجیبی رشد داشته و در چند سال اخیر بیش از 31 میلیارد دلار برآورد شده؛ برای مثال طبق آخرین آمارهای شورای روابط خارجی آمریکا، در سال 2023 سرمایهگذاری چین در پرو بالغ بر 630میلیون دلار بوده است. جنگ امنیتی-تجاری آمریکا و چین در بنادر جهانی تا آنجایی پیش رفته که برخی از کارشناسان با استناد به دادههای آماری بنادری که چینیها در آن سرمایهگذاری کردهاند، مدعیاندحتی آمدن هندیها به بندر چابهار نیز در راستای جلوگیری آمریکاییها از سرمایهگذاری دولت چین در این بندر ایرانی بوده است.
به گفته آنان، هندیها به نمایندگی از آمریکا مسئولند مانع اتصال بندر چابهار ایران به بنادر پرترددی شوند که چینیها در راستای طرح ابتکار کمربند-جاده در آنها سرمایهگذاری داشتهاند. ادعای این کارشناسان این است که اگر هندیها در اجرای زیرساخت این بندر ایرانی تأخیر داشتهاند، قطعا ورود آنها به چابهار، پروژه مشترک با آمریکاییهاست.
طبق بررسی های فرهیختگان اقتصادی، در سالهای اخیر چین در ۸۵ بندر جهان بیشاز ۶۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده است. طبق آمار CFR چین بیشترین سرمایهگذاری را در بنادر تانزانیا، استرالیا و گینه داشته که بهترتیب ۱۰/۵ ، ۸/۱ و ۷/۲ میلیارد دلار بوده است.
نکته جالب اینجاست که چین در بنادر رژیمصهیونیستی رقمی معادل روسیه سرمایهگذاری کرده است. طبق آخرین آمار جهانی، چین در بنادر کشور های عربی بیش از دومیلیارد دلار سرمایه گذاری کرده که بیشترین آن مربوط به بندری در قطر،امارات و گوادر (پاکستان) است. همچنین ۲۴ درصد ظرفیت حملونقل دریایی جهان در دست چینیهاست و دوسوم تجارت دریایی چین با کشورهای آسیایی است.
ادامه گزارش فاطمه سادات مرتضوی، خبرنگار گروه اقتصاد را در سایت فرهیختگان بخوانید.