36 سال از نامگذاری 2 آذر ماه به عنوان روز بسیج دانشجویی به دستور امام خمینی(ره) میگذرد. نامگذاریای که بنا به شرایط و مقتضیات آن روز کشور به فرمان تاریخی امام انقلاب شکل و شمایل جدیدی به فعالیتهای دانشجویی داد تا از این طریق بسیج دانشجویی هم به عنوان یکی از بازوهای بسیج مستضعفین برای رفع محرومیت از اقصی نقاط کشور فعال شود. بازویی که از همان زمان تا امروز در موقعیتهای حساس دوشادوش مسئولان در حوزههای مختلف قرار دارد تا بتواند به اندازه خود تأثیری در حل چالشها در بازههای زمانی مختلف داشته باشد.
با وجود اینکه هر ساله همزمان با روز بسیج دانشجویی و هفته بسیج برنامههای مختلفی به این بهانه در دانشگاههای مختلف برپا میشد اما از سال گذشته، سازمان بسیج دانشجویی اقدام به برگزاری اولین دوره رویداد «پیشگامان رهایی» کرد. رویدادی که محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم وقت آن را ابتکار بسیج دانشجویی برای دیدار دانشجویان با وزرا و مسئولان معرفی کرده بود و توانست بستر را برای دیدارهای منسجمتر دانشجویان با مقامات اجرایی کشور فراهم کند. امسال نیز به بهانه روز بسیج دانشجویی، این سازمان متولی برگزاری دومین دوره این رویداد شد.
رویدادی که امسال در 10 محور تخصصی بهداشت و درمان، رفاه اجتماعی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، راه و شهرسازی، صنعت، معدن و تجارت، هنر و رسانه و کشاورزی و امنیت غذایی، انرژی، تربیت بدنی برگزار شد تا از این طریق طی روزهای اول و دوم آذر ماه بیش از 2 هزار دانشجوی بسیجی در پایتخت جمع شوند. در کنار این دیدارها، رؤسای دانشگاههای آزاد فرهنگیان و ملی مهارت هم دیدارهای تخصصی را با دانشجویان بسیجی داشتند. دیدارهایی که در آن موضوعات مرتبط با هر حوزه کاری هر مسئول، از سوی دانشجویان مطرح و متولیان هم در این دیدارها به رسم همیشه، در کسوت پاسخگویی و تشریح وضعیت موجود برآمدند.
اهمیت این رویداد را باید از این حیث قلمداد کرد که برای دومین بار در کنار برنامههایی که هر کدام از دانشگاهها در سطح استانها داشتند، فرصتی فراهم شد تا مسئولان بسیج دانشجویی همه دانشگاههای کشور بتوانند در بازه زمانی دوروزه در تهران جمع شده و پای صحبتهای متولیان امر در عرصههای مختلف بنشینند.
رئیسجمهور: شیوه ورود به دانشگاه عادلانه نیست
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور روز گذشته در دومین دوره «پیشگامان رهایی» که در حرم امام راحل برگزار شد، با اشاره به تصمیم دولت برای رفع کمبود فضاهای آموزشی و نیز اصلاح شیوههای آموزش برای رفع نابرابری و تبعیض آموزشی در نقاط مختلف کشور افزود: «این به هیچ وجه قابل قبول نیست که ما بعد 45 سال همچنان کمبود فضای آموزشی یا مدارس کپری داشته باشیم. اگرچه پول و امکانات کافی نداریم، اما انسانهایی بااراده و معتقد داریم که باور دارند میتوانیم و باید کشور را بسازیم. با برادران جلساتی داشتیم و توافق کردیم که فراتر از روال و رویههای معمول اداری کمبود فضاهای آموزشی را در مدت یکسال رفع کنیم و این کار را نیز خواهیم کرد.»
پزشکیان همچنین در توضیح برنامه دولت برای رفع تبعیض در شیوهها و رویههای آموزشی نیز تصریح کرد: «در حال حاضر کسانی که پول و امکانات دارند در مدارسی با امکانات بالا و بهرهمند از بهترین معلمان درس میخوانند که دانشآموزان مناطق محروم و دورافتاده از امکانات و مزایای آن بیبهره و بینصیبند و طبیعتاً رقابت این دو دسته از دانشآموزان در مسیر ورود به دانشگاه عادلانه نیست؛ این رویه قابل قبول نیست و برنامه داریم که امکان رقابت برابر برای همه این دانشآموزان را فراهم کنیم.» وی با بیان اینکه آنچه مشخص است این است که امروز در آموزش عدالت نداریم و روز به روز فاصله افراد دارا و فقیر در حال عمیقتر شدن است، اضافه کرد: «چه کسی باید این بیعدالتی را رفع کند؛ باور ما این است که اینجا هم نگاه و رویکرد بسیجی باید به کمک اجرای عدالت و رفع تبعیض بیاید.
امروز تحصیل یک دانشآموز در مدارس غیرانتفاعی در تهران در سال حدود 100 میلیون تومان هزینه دارد، در حالی که برای بسیاری از خانوادهها تأمین چنین پولی در سال برای کل خانواده هم مشکل است، چه برسد برای تحصیل یک فرزند!» پزشکیان با تأکید دوباره بر اینکه این مشکل جز با رفتار و منش بسیجی رفع نمیشود، گفت: «امیدوارم بتوانیم با کمک همه شما و دست به دست هم دادن سختافزار، نرمافزار و شیوه آموزشی در نظام آموزش را به گونهای اصلاح کنیم که دانشآموزانی تربیت کند که الگو و نمونه بوده و باور و اعتقاد آنها تلاش برای ساختن مملکت باشد، نه مثل وضعیت فعلی که از درصد بالایی از آنها به دنبال ترک میهن و مهاجرتند.
باید آموزشی به دانشآموزان و دانشجویان مملکت بدهیم که حتی در شرایط سخت بمانند و برای رفع مشکلات و ساختن مملکت تلاش کنند.» رئیسجمهور با تأکید بر اینکه باید جوانانی تربیت کنیم که بدانند، بتوانند و بخواهند که کشور را بسازند، خاطرنشان کرد: «باید جوانانی تربیت کنیم که با هم کار کردن و حل مسئله، با اتکا به ایمان و باور ساختن کشور در وجودشان نهادینه شده باشد؛ جوانانی که باور داشته باشند مملکت مال آنها و متعلق به همه ایرانیان است.»
وزیر علوم: مدعیام غیرسیاسیترین انتصابات را دارم
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در نشست پیشگامان رهایی که به میزبانی سازمان بهزیستی کشور برگزار شد، افزود: «از نظر رهبر معظم انقلاب، فرهنگ بسیج، فرهنگ جهادی تا زانو در گل رفتن برای نجات مردم از سیل و فرهنگ منتظر نماندن است. ما کلید نجات خود از ناترازیهای کشور را همین تفکر میدانیم.» میدری افزود: «به دنبال مقصر ناترازیها نمیگردیم اما بسیاری از مسئولان به جای منافع ملی، منافع انتخاباتی را درنظر گرفته و موجب ناترازیهای اساسی شدند.» وزیر کار با بیان اینکه بهزیستی هم مانند بسیج باید یک تفکر انقلابی را نمایندگی کند، تصریح کرد: «این نهادهای حمایتی مانند بسیج و بهزیستی دارای پشتوانه مردمی هستند. بسیاری از خیرین در جامعه وجود دارند که با بهزیستی کار میکنند. باید در ترویج روحیه بسیجی در نهادهای مختلف بکوشیم.»
میدری تأکید کرد: «راه مسائل کلانی همچون فساد و ناترازیها، ترویج فرهنگ کار جمعی و دوری از منافع شخصی است.» میدری گفت: «با افول محلات در ایران سرمایه اجتماعی و حمایت اجتماعی کاهش پیدا کرده است و در نهایت با کاهش سرمایه اجتماعی کارآمدی نهادهای سیاسی نیز تعضیف میشود.» وی تأکید کرد: «با اجرای طرح بهزیستی محلهمحور، نهاد حمایتی همچون محلات، مساجد و تشکلهای صنفی تقویت میشوند.» وزیر کار یادآور شد: «قصد نداریم گزارش اقدامهای سه ماهه ارائه دهیم، چون نتایج اقدامات دیر یا زود خود را بروز میدهد اما تأکید میکنم که با فرهنگ جهادی و بسیجی میتوانیم بسیاری از بنبستها را بشکنیم.»
وزیر کار عدالت را برابری به همراه کارایی دانست و گفت: «ما توزیعی را که به رکود تولید منجر شود قبول نداریم و بالعکس رشد تولیدی را که نابرابری را تشدید کند نیز قبول نداریم. به همین خاطر در دولت چهاردهم به دنبال تفکر وفاق ملی بهعنوان یک راهبرد اجتماعی رفتهایم که عدالت و کاهش نابرابری اجتماعی همراه با کارایی مبتنی بر افزایش تولید محقق شود.» میدری تأکید کرد: «برای اصلاح نظام اداری باید راه را برای نیروی تحولخواه باز کنیم. به صرف انتخابات نمیتوانیم امید به تغییر داشته باشیم.» وی با بیان اینکه ما در اقتصاد ایران جراح نمیخواهیم که یک دفعه مشکل را حل کند، ادامه داد: «در اقتصاد ایران فیزیوتراپ میخواهیم که به مرور با کمک خود بیمار مشکل را حل کند. مسئولان مقصرند اما باید دید آیا همه از جمله همین دانشجویان انقلابی پای کار میایستند تا وضعیت معدنها اصلاح شود؟ امروز خود کارگران بهخاطر تعطیل کردن معادن به ما معترضند.
این درحالی است که برای افزایش حقوق کارگران معدن تلاشی جدی انجام دادهایم.» میدری با بیان اینکه حداقل دستمزد کارگران معادن سراسر کشور با رویکرد کارشناسی بازبینی میشود، تصریح کرد: «ما میتوانیم حقوق کارگران را ۷۰ درصد افزایش دهیم اما این یک اقدام عوامفریبانه است و بیکاری و بحران پس از آن گریبان خود کارگران و کشور را میگیرد.» وی تأکید کرد: «جریانهای دانشجویی در کنار مطالبهگری باید به سمت حمایتطلبی همراه با ارائه راهکار برای حل مسائل حرکت کنند.»
متن کامل این گزارش را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.