تاریخ : Thu 21 Nov 2024 - 11:28
کد خبر : 197869
سرویس خبری : جهان شهر

آل‌ثانی در ایران به دنبال چه بود؟

لابی‌من در تهران

آل‌ثانی در ایران به دنبال چه بود؟

قطری‌ها نقش مهمی در میانجیگری‌های منطقه دارند. این نقش تا جایی مهم تلقی می‌شود که در برهه‌ای گفته شد با تشدید تنش‌ها، دوحه در حوزه هسته‌ای هم تلاش کرده نقشی واسطه‌ای ایفا کند. با توجه به ماهیت تحرکات قطر، هرگونه سفر مقامات این کشور، به ویژه در میانه تنش‌ها، دارای ابعاد قابل‌توجهی است.

قطری‌ها نقش مهمی در میانجیگری‌های منطقه دارند. این نقش تا جایی مهم تلقی می‌شود که در برهه‌ای گفته شد با تشدید تنش‌ها، دوحه در حوزه هسته‌ای هم تلاش کرده نقشی واسطه‌ای ایفا کند. با توجه به ماهیت تحرکات قطر، هرگونه سفر مقامات این کشور، به ویژه در میانه تنش‌ها، دارای ابعاد قابل‌توجهی است.

دیروز چهارشنبه (30 آبان) محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر وارد تهران شد تا با مقامات ایرانی گفت‌وگو کند. او بعد از ظهر روز گذشته به ترتیب با سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه و سپس مسعود پزشکیان، رئیس جمهور دیدار و گفت‌وگو کرد.
خبر این سفر، تنها یک روز پیش از انجام آن در روز سه‌شنبه به‌شکل رسمی اعلام شده بود؛ مسئله‌ای که نشان می‌دهد این سفر براساس تحولات در جریان، صورت گرفته که نیازمند برنامه‌ریزی یک سفر فوری بوده است.

برای بررسی ابعاد این سفر با سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس و تحلیلگر مسائل منطقه گفت‌وگو کرده‌ایم. او معتقد است گفت‌وگو‌های مقامات ارشد دو کشور می‌تواند در موضوعات مهم منطقه‌ای ازجمله موضوع آتش‌بس عادلانه و به‌طورکلی صلح و امنیت منطقه مؤثر واقع شود. در ادامه متن این گفت‌وگو را از نظر می‌گذرانید.

روز چهارشنبه (30 آبان) «محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی»، نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر در جریان سفر خود به تهران، با «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه دیدار و گفت‌وگو کرد. موضوع این دیدار بر چه مسئله‌ای متمرکز بوده است؟ با توجه به هم‌زمانی این سفر با نشست فصلی شورای حکام، برخی آن را با مسئله هسته‌ای مرتبط دانسته‌اند.
روابط دو کشور ایران و قطر روابطی صمیمی و طولانی است. این دو کشور در تحولات منطقه و در تحولات نظام بین‌الملل در گذشته، حال و آینده نقش قابل توجهی را ایفا کرده و می‌کنند. در واقع تعمیق روابط و گفت‌وگوهای دوجانبه می‌تواند بر امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی تأثیر‌گذار باشد. بر این اساس باید توجه داشته باشیم که هردو کشور به عنوان حامیان بخشی از مقاومت در طول سال‌های گذشته فعالیت‌های نزدیکی را با یکدیگر داشته‌اند.
در حال حاضر هم که در بخشی‌هایی از منطقه، از جمله در غزه و لبنان، آتش‌افروزی‌های رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکایی‌ها به چشم می‌خورد، قطعاً گفت‌وگوهای مقامات ارشد دو کشور می‌تواند در موضوعات مهم منطقه‌ای از جمله موضوع آتش‌بس عادلانه و به طور کلی صلح و امنیت منطقه مؤثر واقع شود.

پس می‌توان گفت این دیدار با موضوع هسته‌ای مرتبط نبوده است؟
باید توجه داشته باشیم که بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی معمولاً با شاخص‌هایی مورد شناسایی قرار می‌گیرند. آنچه که درباره نقش قطر در حوزه انرژی و موضوعات منطقه‌ای مرتبط با مقاومت مطرح می‌شود، قطعاً نسبت به موارد دیگر شاخص‌تر و قابل اعتمادتر است.

بر اساس آنچه اشاره کردید، نقش و پیام قطر به احتمال فراوان با موضوع غزه و آتش‌بس احتمالی در منطقه مرتبط است. با توجه به مطرح شدن آتش‌بس، سؤالاتی در این خصوص ایجاد می‌شود. در روزهای اخیر شاهد سفر «آموس هوکشتاین» فرستاده ویژه آمریکا در امور لبنان، به بیروت و دیدارش با «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان بودیم. هوکشتاین قرار است سفری به تل‌آویو نیز داشته باشد. با توجه به این تحولات، موضوع آتش‌بس در چه وضعیتی قرار دارد؟ آیا رژیم صهیونیستی پذیرفته گام‌هایی واقعی را برای آتش‌بس بردارد؟ به هرحال نتانیاهو و دولت وی در بیش از یک‌سال اخیر اراده‌ای برای آتش‌بس نداشته و اغلب کارشکنی کرده‌اند. آیا در این نوبت نتانیاهو با توجه به فشارهای مقاومت و حمله موشکی اخیر لبنانی‌ها به تل‌آویو حاضر به قبول آتش‌بس می‌شود؟

واقعیتی وجود دارد. آتش‌بس در مقطع کنونی قطعاً به معنای شکست همه جانبه رژیم صهیونیستی و آمریکا است. در شرایطی که در طول 14 ماه گذشته که ماشین جنگی رژیم در مقابل صبر، تحمل و مقاومت مردم غزه و لبنان به گل نشسته، مطرح کردن موضوع آتش‌بس به مفهوم ایجاد معبری برای فرار رژیم صهیونیستی است.
هیچ یک از افراد مؤثر در منطقه که منتسب به مقاومت هستند، موضوع آتش‌بس را فراموش نمی‌کنند و این موضوع به عنوان یک دغدغه همیشگی در طول یک‌سال گذشته برای آن‌ها مطرح بوده و به دنبال آن حرکت کرده‌اند. اما در شرایط کنونی طرح صلح آمریکا و آتش‌بس آمریکایی در منطقه به مفهوم پذیرش آتش‌بس در زیر آتش بمباران سرزمین‌های اشغالی توسط مقاومت است؛ چرا که راهبرد ناجوانمردانه و فتنه‌انگیز رژیم صهیونیستی در تحمیل راهبرد خود به نتیجه نخواهد رسید.

نگاه مقاومت به شرایط آتش‌بس مطرح شده چیست؟
مقاومت واسطه‌گری یا میانجی‌گری هرجریان، هرتفکر و هر مقامی را برای رسیدن به آتش‌بس و صلح پایدار می‌پذیرد؛ بنابراین سفر وزیر خارجه قطر نیز در این رابطه می‌تواند مؤثر باشد؛ اما آنچه که مشخص است بیان آتش‌بس در شرایط کنونی و به ویژه در چهارچوب طرح صلح آمریکایی‌ها مورد پذیرش نخواهد بود. بحث آتش‌بس و صلح به عنوان یک موضوع قطعی برای مقاومت مطرح است؛ اما نه هر آتش‌بسی که رژیم بتواند از آن در زمان فشار مقاومت، استفاده کند.

متن کامل این گزارش را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.